Open menu

pasta met vegagehakt thbHet jaar zit er weer bijna op. 2020 was op z'n zachtst uitgedrukt geen doorsnee jaar maar dankzij de inzet van onze vrijwilligers heeft Vegatopia toch een hele reeks lekkere recepten kunnen geven. Daarnaast verdienen ook de medewerkers van de restaurantgids, Karl en Joke, een dikke pluim. De gids werd volledig herwerkt om een meer dynamisch en selectief aanbod te geven. Dit weekmenu is een overzicht van de lekkerste en meest populaire recepten van onze redacteurs. Deze gerechten zijn erg verschillend maar tegelijk ook vaak huiselijk en daarom typerend voor het jaar 2020. Op maandag maken we Meta's pasta met tomaatjes uit de oven. Op dinsdag gaan we voor Svens chili con champiñones. Daarna koken we Indiaas met de groentecurry met kruidige rijst en onion bhaji van Monique. Op donderdag eten we een verrassende snelle pasta met vegagehakt van Freya. Het weekend zetten we in met de Surinaamse roti van Mari. Op zaterdag lunchen we met een orzosalade met feta en munt van Sophie. 's Avonds maken we dan weer Hedwigs stamppot met rauwe witlof. De week sluiten we af met versgebakken brood van Eelco dat we eten met Helens koolsalade met druiven.

Maandag

Meta zorgt onder andere voor de rubriek kookboeken zodat we jullie kunnen informeren over de nieuwste revelaties. Maar daarnaast schrijft ze ook recepten. Zo maakte ze eerder dit jaar deze pasta met tomaatjes uit de oven. Het is eigenlijk niet helemaal het goede seizoen voor verse tomaten, maar in de winkel zijn meestal wel best lekkere kleine trostomaten te vinden. Door ze in de oven te roosteren, krijgen ze een diepere smaak. Dit is een lekker makkelijk recept, waarbij je vooral de oven het werk laat doen.

pasta tomaatjes oven

Dinsdag

Recepten hoeven niet altijd superinovatief te zien. Om goed te koken is het niet nodig om het warm water telkens opnieuw uit te vinden. Daarom slaan leuke varianten op bekende gerecht vaak erg goed aan. Zo maakt Sven deze chili con champiñones, de bekende chili sin carne maar dan met zwarte bonen en een bakje kastanjechampignons. Serveer met rijst of gekookte aardappels. Wie friet erbij wil houden we ook niet tegen.

chili con champinones

Woensdag

Van Facebookvolger Monique kregen we spontaan twee leuke recepten vanwaar eentje voor een goed gevulde groentecurry met kruidige rijst. De gefrituurde onion bhaji maken het gerecht helemaal af. Die bhaji doen het overigens ook erg goed als borrelhapje of hartige snack tussendoor.

groentecurry bhaji

Donderdag

Freya maakte deze snelle pasta met geruld vegagehakt, gegrilde pompoen en geitenkaas, een bekend gerecht maar dan met een leuke twist. De pasta krijgt een lekkere tomatensaus, met daarbij nog gegrilde pompoen, geitenkaas en dragon. Lekker snel klaar en toch verrassend.

pasta met vegagehakt

Vrijdag

Net doordat we met een diverse groep vrijwilligers zijn, vind je bij ons zeer uiteenlopende recepten uit alle windstreken. Soms krijgen we toch nog heel leuke verrassingen zoals deze roti, op z’n bakras van Mari. Dit typisch Surinaamse recept op vegetarische wijze brengt je meteen in andere sferen. Het is een volwaardige maaltijd maar het heeft toch iets feestelijk snackerigs en daarom perfect voor een vrijdagavond.

roti bakras

Zaterdag

Orzo is dit jaar erg hip geworden. Zo maakte Sophie een pastasalade met orzo, feta en munt. Dit keer eten we het als lunchgerecht voor zaterdagmiddag. Op zich is het zomergerecht, maar 's winters kan ook zeker wel eventueel met een stukje warm geroosterd brood erbij.

chille orzosalade

Hedwig bracht ons dit jaar weer een aantal recepten die leuk zijn voor een gezellig etentje. Deze stamppot rauwe witlof met groene mosterd en plakken boerenkaas is gemakkelijk te maken maar tegelijk ook feestelijk door de verscheidenheid aan smaken van onder andere witlof, groene mosterd en cranberry's.

stamppot rauwe witlof

Zondag

We eindigen dit overzicht met het meest populaire recept van het jaar, lekker stevig brood met pitten en een korst van Eelco en zijn persoonlijke thuisbakker Kristof. Het is natuurlijk niet toevallig het meest bekeken recept, want heel Nederland en België hebben zich namelijk suf gebakken tijdens de lockdown. Dit stevig Duits brood heeft een knapperige korst en lekker veel pitten en zaden. Erg lekker met hartig beleg of een salade erbij, zoals deze frisse koolsalade met druiven van Helen.

gistbrood ontbijt

frisse koolsalade

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama