roesti thbAardappels zijn helemaals niet saai noch ouderwets. Daarom wijden we dit keer ons weekmenu aan de pieper: elke dag een ander lekker aardappelgerecht. Op maandag halen we de rasp uit de kast voor een rösti, op dinsdag eten we gnocchi met sperzieboontjes en amandel. Daarna gaan we voor stamppot, maar dan lekker fris met sla. Op donderdag bereiden we een ovenschotel van aardappel en rode biet. Het weekend zetten we in met Marokkaanse aardappelkroketjes. Zaterdag wijken we een beetje af met gevulde zoete aardappels uit de oven. Tot slot maken we een aardappelsalade met verse kapucijners en tuinbonen.

Maandag

Heb je zin in wat anders dan gekookte of gebakken aardappelen, of aardappelpuree? Maak dan eens rösti. Natuurlijk niet van die kant-en-klare schijfjes uit de diepvries, maar gewoon zelfgemaakt. En dat is helemaal niet moeilijk. Serveer met een salade van fijngesneden Chinese kool, ricotta en ananas uit blik in blokjes. Of serveer de rösti op z'n Duits, met appelmoes.

roesti

Dinsdag

In de supermarkt vind je gnocchi bij de pasta, maar eigenlijk is het een aardappelgerecht. Je kunt ze op veel manier bereiden: met tomatensaus of met een roomsaus zijn wel zowat de klassiekers. Daarom gaan we vanavond voor eerder minimalistische gnocchi met sperzieboontjes en amandel. Je kunt de gnocchi kopen in de supermarkt, zowel in houdbare als verse vorm, maar hier heb je toch alle tips om ze zelf te maken

Woensdag

Er ligt nog een halfvergeten krop sla in de koelkast. Die mag vandaag in de frisse slastamppot! Traditioneel en origineel tegelijk omdat Nederlanders zowat alles in de stamppot smijten behalve sla. Geef er bijvoorbeeld vegaballetjes bij. En mosterd.

Donderdag

Aardappels heb je in alle soorten en maten. Voor de ovenschotel van bietjes en aardappel gebruik je best een vastkokende variëteit, anders gaat het meer op bietenpuree lijken. De bieten kook je zelf of koop je voorgekookt. In principe zou je ze ook eerst kunnen roosteren in de oven; snij ze in plakken, bestrijk ze met olijfolie en bak ze dan zo'n 25 minuten in een oven op 200 graden of totdat ze zacht zijn. Geef er een groene salade met rucola bij. 

biet en aardappel bake Meta 500

Vrijdag

Maâkouda is soort aardappelburger en een populair gerecht uit Marokko en Algerije. Je kan het eten als voorgerecht of als bijgerecht. Het wordt echter ook verkocht als straatsnack tussen een stuk stokbrood of Marokkaans brood. De Maghrebijnse versie van ons broodje kroket dus. Lekker voor een vrijdagavond.

Zaterdag

De bataat, alias de zoete aardappel, zit ergens tussen groente en aardappel in. Mooi knaloranje en nog zoeter als je hem poft in de oven. Vanavond maken we gevulde zoete aardappel volgens een recept van Karen Luiten. Lekker als gerecht op zich, maar je kunt ze ook maken als deel van een klein buffet met bijvoorbeeld stokbrood, lekkere kaas, guacamole en snackgroenten

zoeteaardappel karin

Zondag

Het is nog steeds zomer en we hadden nog geen aardappelsalade in het weekmenu. Vandaag maken we dit dan maar goed met een maaltijdsalade met verse kapucijners, tuinbonen en aardappels. Dit gerecht kun je van tevoren klaarmaken en is daarom ook ideaal voor op een picknick. Wat overblijft neem je volgende week gewoon mee naar je werk voor de lunch.

kapucijnertuinbonensalade judith

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Boodschappen.nl

dekbeddiscounter