Open menu

orzofrederikekleinWe zijn al in de tweede helft van augustus en de zomer heeft duidelijk nog geen zin om ermee op te houden. Daarom koken we weer lekkere en verfrissende gerechten voor de warme dagen, afgewisseld met klassiekers die op elk moment van het jaar kunnen. We beginnen met pitabroodjes met Mexicaanse salade, guacamole en zure room. Daarna maken we een orzosalade met feta, tomaat en peterselie. Op woensdag bakken we een tijdloze quiche met broccoli. Op donderdag gaan we dan eerder nostalgisch met gebakken polentaplakken. Op vrijdag halen we Grieks vakantieherinneringen op met spanakopitas en tiropitas. Op zaterdag maken we Indiase dahl en tot slot bakken we spiraalkoekjes met maanzaad voor bij het vieruurtje.

Maandag

We maken een grote Mexicaans geïnspireerde salade met onder andere maïs, zwarte bonen en paprika. Durf ook gerust wat meer chilipoeder toe te voegen. Stop pitabroodjes in het broodrooster, snij ze vervolgens bovenaan open, vul ze met de salade en werk af met een lepel guacamole en een toef zure room.

Dinsdag

Wanneer het te warm is om uitgebreid te koken, dan is deze orzo met feta, tomaat en peterselie een ideaal gerecht. Licht maar toch vullend en boordevol zomerse smaken. Maak rustig een grote schaal vol, een koud restje is de volgende dag ook nog lekker, bijvoorbeeld met aubergines uit de oven.

orzofrederike

Woensdag

Quiche met broccoli en tomaat is eigenlijk geen zomergerecht, maar het is en blijft wel lekker op elk moment van het jaar. Het voordeel is wel dat de tomaten nu op hun lekkerst zijn, vooral de kleine tomaatjes die we voor deze quiche gebruiken. Geef er eventueel nog een kleine salade bij voor een beetje meer zomergevoel.

Donderdag

Gebakken polentaplekken zijn lekker retro, maar ook gewoonweg lekker. Je kunt ze gebruiken als aardappelvervanger en serveren bij elk type groente, waar je zin in hebt of wat eigenlijk op moet: ratatouille, gestoomde bloemkool, een bonensalade of zelfs een pastasaus. Ook kun je ze in reepjes snij en opdienen als hapje met een dipsaus.

polentaplakken groene asperges tuin

Vrijdag

Filodeegpakketjes zijn Griekser dan Grieks. Klassiekers zijn spanakopitas (met spinazie) en tiropitas (met feta). Deze mezze zijn heerlijk bij een glas retsina of witte wijn, of als onderdeel van een maaltijd met salade, olijven en andere lekkere Griekse gerechtjes. Perfect om te mijmeren over dat mooie eiland met die ene taverna met tafeltjes op het strand waar je zo lekker hebt gegeten bij zonsondergang.

spanakopitas

Zaterdag

Dahl, ook wel dal of daal genoemd, is een gerecht gemaakt van linzen of gespleten peulvruchten die met kruiden op smaak worden gebracht. Het lijkt op een dikke, kruidige saus die je samen met rijst eet. Er bestaan ontelbaar veel variaties en recepten van dahl, van zeer eenvoudig tot meer uitgebreid met groenten. Vanavond maken we de favoriete dahl van Joke Boon. Serveer met gekookte zilvervliesrijst of een ander gekookt graan.

dahl

Zondag

We zijn uitgenodigd voor een vieruurtje in het stadspark. Hiervoor bakken we spiraalkoekjes met maanzaad. Waarom net deze koekjes? Wel, ze zijn lekker, niet zo heel bekend in Nederland, relatief simpel te maken, makkelijk mee te nemen en natuurlijk ook heel belangrijk: ze zijn goed bestand tegen de hitte: chocoladekoekjes bijvoorbeeld smelten bij de huidige temperaturen helemaal weg, zelfs in de schaduw.

SpiraalkoekjesJessi

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama