Open menu

witloftaart thbTijd voor een weekmenu vol creatieve groentegerechten. Geen enkele groente is saai, zo lang je maar het juiste recept gebruikt. Beginnen doen we met gestoofde wortel met sesamzaad. Daarna gaan we voor een stamppot van Chinese kool met een Indische knipoog. Op woensdag eten we tallerines verdes, de Peruaanse versie van pasta met pesto. Op donderdag eten we eerst pompoensoep en daarna een filodeegtaart met witlof en feta. Op vrijdag verwennen we onszelf met spaghetti met gemengde paddenstoelen en cognacsaus. Pastinaakpannenkoeken gevuld met salade met biet, gebakken peer en Franse blauwe kaas zijn dan weer ideaal voor op zaterdag. Tot slot maken we op zondag frisse puddinkjes met limoen, sinaasappel en geroosterde amandelen.

Maandag

Als één groente onderschat is, dan is het wel de wortel. Maar met een paar smaakmakers zet je een bijzonder lekker groentegerecht op tafel. Daar maken we vanavond gestoofde wortelen met sesamzaad. Lekker met gekookte aardappelen, bulgur of volkorenrijst, en een groene salade.

Dinsdag

Alles kan in de stamppot, ook minder voor de hand liggende groente zoals Chinese kool. Zo ontstond bij Helen deze stamppot met Indische knipoog, lekker op smaak gebracht met kerriepoeder. Serveer met vega(n) balletjes, zoals bijvoorbeeld die van Ikea.

stamppot chinese kool

Woensdag

Peru is een smeltkroes van culturen. Naast een veelvoud aan oorspronkelijke culturen, is er ook een rijke Europese invloed, afkomstig van de immigranten. Deze invloed uit zich ook in de Peruaanse keuken. 'Tallarines verdes' ofwel 'groene noedels' is absoluut gebaseerd op de Italiaanse spaghetti met pesto. Er gaat basilicum in de saus, maar ook gecondenseerde melk en spinazie, dus helemaal hetzelfde is het zeker niet. Tradioneel serveer je het gerecht met een spiegeleitje.

Tallarines verdes

Donderdag

In onze koelkast vinden we nog wat witlof, zongedroogde tomaten, wat feta en een aangebroken pak filodeeg dat op moet. Dit lijken willekeurige ingrediënten, maar ze lenen zich wel prima voor taart van witlof in filodeeg. Dit is een gerecht op zich, maar als je echt wil kun je vooraf bijvoorbeeld nog een bord pompoensoep geven.

witloftaart

Vrijdag

In de herfst vind je doosjes met verse gemengde paddestoelen in de betere supermarkt. Deze zijn erg handig en lekker om mee te koken. Wij gebruiken ze dit keer voor spaghetti met gemengde paddenstoelen en cognacsaus. Dit is een simpel gerecht dat weinig moeite vergt maar toch boordvol smaak zit - en door de cognac krijgt het zelfs een teestelijk tintje.

Zaterdag

Ze zijn er weer volop: pastinaken. Het is een zeer veelzijdige groente met een zoete, anijsachtige smaak. Je kunt er soep of puree van maken, of roosteren in de oven. Voor vanavond mag het iets anders, dus maken we er pastinaakpannenkoeken mee, gevuld met salade met biet, gebakken peer en Franse blauwe kaas. Lekker van het seizoen, maar toch geen klassiek gerecht.

pannenkoekjes rode biet peer

Zondag

Griesmeelpudding is van oorsprong een ietwat ouderwets dessert, maar met een frisse draai van limoen en sinaasappel wordt het al een heel andere smaak. Daarom maken we Hedwig's frisse puddinkjes met limoen, sinaasappel en geroosterde amandelen. Het erg lekker als dessert of als vieruurtje, maar eigenlijk mag het ook wel stiekem als zondags verwenontbijt.

griesmeelpudding

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama