Open menu

Cacciucco di ceci Veganista Luna Trapani introSinds ruim anderhalf jaar eet ik - na jarenlang vegetarisch gegeten te hebben - helemaal plantaardig. Nouja, op een ingeslikt vliegje tijdens het zingen op de fiets na misschien. Of een stiekeme garnaal in een currypasta, die ik over het hoofd zag. Over het algemeen ben ik inmiddels helemaal op de hoogte van wat er aan vegan producten in de supermarkt te koop is en volg ik verschillende ‘vegan influencers’ op Instagram. Zo kreeg ik het vertekende beeld dat veganistisch eten echt booming is, maar in de werkelijkheid eet maar 0,4% van de bevolking volledig plantaardig en slechts 2,1% volledig vegetarisch (bron: cbs.nl). Hoe dan ook, lekker eten is fijn, belangrijk, verbindend en ik word er blij van. Deze week eten we dus geheel plantaardig!

Maandag

Er gaat niets boven een broodje hamburger en zeker op een maandag is het een fijne traktatie aan het begin van de week. Sinds de lancering van de Beyond Meat-burger is mijn burgerconsumptie explosief toegenomen, ik ben groot fan! De burger bereiden we op de grillplaat en we serveren ‘m op een broodje, met knapperige sla, vegan mayonaise, gebakken ui en wat schijfjes augurk. Erbij deze zalige broccolisalade met granaatappel en rozijnen (ik maakte de salade met vegan yoghurt).

gks broccolisalade

Dinsdag

Het is december en dan staat er bij ons thuis minstens een keer per week een dampende stamppot op tafel. In de resterende 11 maanden van het jaar trouwens ook hoor, stamppot kan altijd. Op dinsdag eten we deze stamppot met een indische knipoog.

stamppot chinese kool

Woensdag

Op woensdag wederom een lekker verwarmend gerecht, namelijk een stoofschotel uit het boek ‘Veganista’, cacciucco di ceci. Kun je geen snijbiet vinden net als ik? De laatste 10 minuten 2 blokjes (grove) diepvriesspinazie zijn een prima alternatief.

Cacciucco di ceci Veganista Luna Trapani

Donderdag

Ik maakte het recept voor vegan moussaka eens van de website Wat eet je dan wel? en wel met de bechamelsaus op basis van cashewsaus. Wat ontzettend lekker is dat! Het is een goede basis voor allerlei sausjes, laat je fantasie de vrije loop. Maar maak om te beginnen gewoon deze zalige moussaka. Ik laat de vegan geraspte kaas weg, die voegt niet zo vaak toe. Het recept voor de vegan Parmezaanse kaas daarentegen (te vinden in het recept voor de moussaka) is wél een aanrader.

Vrijdag

Het is Paarse vrijdag vandaag. Eelco schreef er een stukje over en plaatste uiteraard een paars gerecht: rode kool. Ik vergeet soms hoe ontzettend lekker rode kool is, mits goed klaargemaakt. Jarenlang deed ik maar wat, met een matig resultaat. Todat ik ontdekte (nou ja, ik vroeg eigenlijk aan mijn moeder hoe ze nu eigenlijk die zalige rode kool uit mijn jeugd maakte) dat rode kool een zuur nodig heeft. Maak het basisrecept van Eelco eens. Lekker met een vega(n) worstje en aardappelpuree.

rode kool 05 bord

Zaterdag

In het weekend hebben we wat meer tijd om te koken. Vanavond eten we pizza! Ik ben dol op pizza en ook zonder kaas zijn er volop opties om een lekkere pizza te bakken. Ik maak het deeg al op tijd en laat het rusten in de koelkast. Bijna altijd neem ik als basis het recept van Eelco. Uit dit recept maak in ongeveer 3 pizza’s. Als topping kiezen we gegrilde aubergine, dotjes hummus, olijven, gehalveerde cherrytomaatjes en na het bakken maak ik de pizza’s af met gedroogde oregano, olijfolie (over de rand) en een toefje rucola. pizza zelfgemaakt

Zondag

Op zondag eten we regelmatig soep, lekker in een grote kom, voor de tv. We maken deze keer een oudje uit het Italiaans vegetarisch kerstmenu, namelijk een klassieke minestronesoep. Erbij eten we stokbroodjes met hummus en omdat het weekend is, nemen we er een glaasje wijn bij. Wij gaan voor deze zalige rode wijn van Neleman.

Helen, gastredacteur. In het dagelijks leven ook bezig met eten en fotografeert daarnaast sinds kort graag.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama