Open menu

indische macaroni kleinWe zijn alweer bij de laatste dag van het jaar beland. Ook in 2022 is de redactie weer flink in de weer geweest om jullie een boel lekkere recepten en interessante artikelen te bezorgen. Daarom wordt dit weekmenu een jaaroverzicht van de beste recepten van afgelopen jaar. Dit jaar hadden we iets minder recepten dan afgelopen jaren. Deels kwam dit omdat we minder artikelen konden schrijven, maar ook omdat we iets breder gewerkt hebben en meer opiniërende artikels en algemene artikels over bereidingswijzen gemaakt hebben. Bij de recepten die we gemaakt hebben valt wel op dat het vaker gaat om comforteten, zonder dat het simpel of ongezond wordt. Dit zie je ook in dit overzicht. We hebben twee pittige maaltijdsoepen, een snijbonensalade, een nieuwe versie van de Indische macaronischotel uit de jaren 1970, een buddhabowl, een walnotenburger in Griekse stijl, een snel noedelgerecht met tempeh en groenten, een Midden-Oosterse brunch en tot slot zandkoekjes met boekweit en chocolade.

Maandag

Twee van de meest populaire recepten van dit jaar zijn allebei maaltijdsoepen. Enerzijds is er de Oosterse bruinebonensoep van Sven. Hij gaf aan het klassieke Hollandse bruinenbonensoep een nieuwe draai door paksoi en taugé toe te voeren samen met kruiden uit de Indonesische keuken. Anderzijds maakte Emma helemaal los hiervan een rijkelijk gevulde linzensoep met wintergroenten. Je mag zelf kiezen welke je klaarmaakt. Daarnaast maakte Sven ook nog een inspiratie-artikel voor maaltijdsoep als restverwerking.

linzensoep

Oosterse bonensoep

Dinsdag

Joke is vooral erg druk bezig met de restaurantgids van Vegatopia, maar soms heeft ook nog inspiratie voor andere artikels. Ze maakte ze dit recept voor een salade van snijbonen met gele paprika en feta. Lekker met een stukje brood of met gebakken aardappels.

snijboon salade

Woensdag

Een discussie in de WhatsApp-groep van de redacteuren deed Jolanda weer denken aan een oud gerecht dat ze eigenlijk vergeten was, Indische macaronischotel. Ze at deze regelmatig in de jaren 1970, waarna deze geleidelijk aan van de voorgrond verdween - deels omdat het aanbod aan "buitenlandse" gerechten zoveel groter werd. Voor Vegatopia haalde ze het recept van onder het stof vandaan en maakte ze een moderne versie. Lekker op een donkere avond met eventueel wat atjar of een salade.

indische macaroni geserveerd

Donderdag

Buddhabowl en sushibowl zijn verschillende namen voor eigenlijk hetzelfde: verschillende componenten van een gerecht, netjes geschikt in een diep bord. Die componenten zijn voornamelijk verschillende soorten groente, (sushi-)rijst en een lekker sausje. De bowl wordt al dan niet gedecoreerd met sesamzaadjes en natuurlijk avocado, want Instagram wil ook dat het er leuk uit ziet. Helen wilde het lekkere aan gezonde koppelen en maakte voor ons een buddhabowl met lekker veel groente en misodressing.

buddhabowl

Vrijdag

Dit jaar hebben we ook ons receptenarchief onder handen genomen. We hebben de recepten duidelijker onderverdeeld in categorieën een ook een aantal recepten verwijderd dit we niet meer relevant vonden, waaronder een recept voor walnotenburgers. Sven bedacht hiervoor een eigentijdse versie en maakte een hamburgerbroodje met walnotenburgers met tzatziki en aubergine in moderne Griekse stijl. Extra lekker met zelfgemaakte friet.

walnotenburger4

Zaterdag

Je kunt natuurlijk eten laten bezorgen door een onderbetaalde leverancier, maar in 15 à 20 minuten heb je zelf ook een maaltijd op tafel staan. Kiezen, bestellen en wachten op je eten gaat echt niet sneller. Eelco maakte een recept voor snelle Aziatische noedels met tempeh en groente. Dit is helemaal in de stijl van de bezorgmaaltijden en minstens even lekker. Het recept is voor één persoon, maar laat zich zeer gemakkelijk aanpassen.

aziatische noedels pan

Zondag

Eelco begin zijn zondag graag rustig. Na een wandeling met hond Lytse maakt hij een gezellige brunch ,die kan variëren naar gelang het seizoen en de ingeving van het moment. Vanuit zijn ervaring maakte hij een inspiratie-artikel voor een simpele doch uitgebreide Midden-Oosterse zondagse brunch. Denk aan vers Turks brood, zelfgemaakte hummus, shakshuka, een stoofje van aubergine en champignons...

midden oosterse brunch

Wanneer je de brunch aan het bereiden bent, kun je trouwens met hetzelfde gemak ook Svens zandkoekjes met chocolade en boekweit bakken. Lekker voor bij de koffie later op de dag. Boekweit en chocolade zijn minder bekend, maar toch zeer geslaagde combinatie.

boekweitkoekjes

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama