Open menu

Koshari met krokante uien en ta ameya Isabel Boerdam introWat gaan we deze week eten? Van alles! We stellen een afwisselend weekmenu samen met gerechten uit heel wat verschillende landen. Op maandag beginnen we met een maaltijdsoep uit het Italiaanse Pisa. Daarna maken we een curry met aardappel en kikkererwten uit India. De pompoenparten met zure room en dille van woensdag zijn dan weer gewoon modern westers. Op donderdag eten we zuurkool op Hongaarse wijze en op vrijdag koshari met krokante uien en ta'ameya uit Egypte. Daarna maken we balletjes van kaas met spinazie in tomatensaus à la Pascale Naessens en tot slot zetten we een boterroom-mokkataartje met theebiscuitjes op tafel.

Maandag

We bijten de spits af met bordatino alla pisana, een vegetarische Toscaanse soep die omwille van haar eenvoud ook dikwijls aan boord van schepen werd gekookt. Deze maaltijdsoep bevat onder meer wortel, selderij, savooiekool en cannellinibonen. Met een stuk brood erbij is dit een volledig avondmaal.

pisaansesoep

Dinsdag

Koken kan ook met simpele ingrediënten die je wellicht al in huis hebt. Een leuk en lekker voorbeeld is chana aloo, een traditionele Indiase curry van kikkererwten, aardappel en tomaat. Serveer met rijst of naan.

Chana aloo 2

Woensdag

We maken nog eens een keertje pompoen klaar: knapperige pompoenparten met zure room en dille uit de oven. Serveer met bijvoorbeeld quinoa of tarwekorrel en een salade naar keuze.

Donderdag

Zuurkool hoort bij de winter, en dat in heel wat verschillende landen. We laten de zuurkoolstamppot dit keer dus links liggen en maken Hongaarse zuurkool op zijn vegan met vegan spekjes en gekookte aardappels erbij, volgens een recept van Hedwig.

Hongaarse zuurkool

Vrijdag

Tijd voor klassiek comforteten uit Egypte. Uit het kookboek De Vega Atlas van Isabel Boerdam halen het recept voor koshari met krokante uien en ta'ameya. Koshari is een straateten dat bestaat uit rijst, macaroni, linzen, kikkererwten en een zure tomatensaus. Ook de krokante uienringen zijn een vast onderdeel van dit gerecht. Daarnaast serveren we ta’ameya, de Egyptische variant op falafel. Het verschil met falafel is de basis van tuinbonen in plaats van kikkererwten, en ze worden afgetopt met sesamzaadjes.

Koshari met krokante uien en ta ameya Isabel Boerdam

Zaterdag

Op Pure Pascale, de kooksite van Pascale Naessens, vinden we een leuk recept voor balletjes van kaas met spinazie in tomatensaus. Op zichzelf is deze ovenschotel een lichte lunch, maar met een portie rijst, orzo met olijfolie of simpelweg lekker brood kan het ook als avondmaal. Dan is het wel niet meer keto, maar ja, daar doen we toch niet aan mee.

Zondag

Voor het zondagse gebak hebben we dit keer geen oven nodig. We geven de theebiscuitjes in de koekjeskast een tweede leven met een boterroom-mokkataartje met theebiscuitjes. Deze taart is ook trouwens ook erg leuk om samen met de kinderen te maken en natuurlijk ook om samen achteraf op te eten.

mokkataart

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama