Open menu

Bieten granaatappel salade kleinWe zijn in de aanloop naar Pasen, de lente begint op te komen en overal zien we felle kleuren. In plaats van geverfde kippeneieren maken wij deze week heel uiteenlopende gerechten die van nature opvallen door hun felle kleur. Op maandag beginnen met tagliatelle met pompoensaus. Op dinsdag maken we salade van rode biet en granaatappel. Daarna zetten we Finse gele paassoep op het menu. Op donderdag eten we een groene shakshuka met spinazie, tuinerwten en daslook en op vrijdag bakken we een hartig geel paasbrood met kaas en mosterd. Daarna gaan we verder met een salade van geroosterde broccoli, sinaasappel en arganolie. Tot slot bakken we op zondag een feestelijke citroen-amandeltaart.

Maandag

We beginnen eenvoudig met tagliatelle met pompoensaus één van de favoriete gerechten van redacteur Eelco. Dit gerecht laat zich ook prima bereiden met pompoenblokjes uit de diepvries. Dus wanneer je een grote pompoen koopt, vries gerust een aantal porties pompoenblokjes in voor later.

tagliatelle pompoensaus

Dinsdag

Vanavond maken we een bieten-granaatappelsalade, die opvalt door de kleur maar ook door de smaak. We voegen rozenwater toe, bij ons iets minder bekend maar heel gebruikelijk in het Midden-Oosten. Je vindt rozenwater steevast in winkels met een Turks of Marokkaans aanbod. Serveer met brood, bulgur of gebakken aardappels. 

Bieten granaatappel salade

Woensdag

Dikke, romige soepen zijn erg populair in Finland, vaak als maaltijdsoep. Deze gele paassoep, keltainen pääsiäiskeitto in het Fins, is een moderne variant met zoete aardappel. De associatie met Pasen komt vooral door de gele kleur van de soep. Het is een stevige soep die je energie geeft in koude dagen, maar door de kleur en de lichtzoete toets ook al de aankomende lente uitstraalt.

paassoep

Donderdag

De donderdag voor Pasen heet Witte Donderdag in het Nederlands, maar Gründonnerstag - groene donderdag - in het Duits. En dat is net onze kleur voor vandaag. Als paasrecept maakte Emma twee jaar geleden een groene shakshuka met spinazie, tuinerwten en daslook.  Serveer het gerecht met een stuk pita, flatbread of een ander lekker brood en eventueel hummus erbij.

groene shakshuka

Vrijdag

Dit vrolijk geelgekleurde brood heeft eigenlijk geen beleg meer nodig, hoeveel een plakje brie erop toch heel lekker kan zijn. De licht pittige vulling van mosterd, ui en gruyère geeft het brood een diepe smaak. Lekker bij een soepje of als onderdeel van een paasbuffet of -lunch.

zonnigbroodmosterd Jessi 500x

Zaterdag

Deze broccolisalade met sinaasappel en arganolie is opvallend zowel op vlak van kleur als op vlak van smaak. In het recept wordt de broccoli eerst 2 minuten gekookt, maar je kunt die stap in principe ook overslaan. De broccoli moet dan wel ietsje langer in de oven. Indien je geen arganolie hebt, gebruik dan notenolie of oljfolie van goede kwaliteit. Serveer met pasta met groene of rode pesto.

broccolisalade

Zondag

Naast de groene shakshuka maakte Emma ook nog een taart voor de paasdagen. Dit werd deze mooie, feestelijke en witte citroen-amandeltaart. De taart is heerlijk bij de koffie of thee, of als dessert. 

Citroen amandeltaart

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama