Open menu

kruidenboter thbEerder deze week maakte Eelco een inspiratie-artikel over verse salie. In dit weekmenu trekken we de lijn verder en koken we met verse kruiden allerlei. Op maandag bakken we een Perzische kruidenomelet. Op dinsdag eten we pasta met pesto op Peruaanse wijze. Daarna maken we een kruidige groene courgettesoep en aardappelpuree met ui en peterselie. Op donderdag staat er asperges met kervel-bearnaisesaus op menu. Op vrijdag maken we een worteltaartje met tijm en gorgonzola. Zoete-aardappelfriet met sumak, roergebakken flower sprouts, noten-paddenstoelenballetjes met linzen, salie en een frisse kruidensaus zijn dan weer ideaal voor op een zaterdag. Tot slot maken we op zondag een makkelijke kruidenboter.

Maandag

We beginnen met een klassieker uit de Perzische, of Iraanse, keuken: kuku sabzi. Dit is een omelet met heel veel verse kruiden, die tradioneel op 21 maart tijdens noroez, het Perzich nieuwjaar, gegeten worden. Deze verrassende omelet kan als lunch of als lichte avondmaal. Serveer met onder andere hummus, brood, tomaat, Griekse yoghurt...

Kuku Sabzi 1

Dinsdag

Van Iran gaan we helemaal naar Peru. De Peruaanse keuken is een smeltkroes van culturen en smaken. Vele gerechten komen van de oorspronkelijke bewoners, maar er is ook een sterke Europese invloed. Hun pastagerecht tallarines verdes, ofwel groene pasta, is gebaseerd op het recept voor pesto, maar bevat naast basilicum ook spinazie. Serveer met een spiegeleitje of pijnboompitjes.

Tallarines verdes

Woensdag

Eerst eten we een fluweelzachte kruidige groene courgettesoep die net zo smaakt als 'ie er uit ziet. Deze soep kan als maaltijdsoep met brood erbij, maar we geven ze als voorgerecht. Als hoofdgerecht maken we aardappelpuree, die we afwerken met fijngehakte rauwe ui, fijngehakte peterselie en wat nootmuskaat. Mocht je nog andere groene kruiden hebben liggen, voeg ze gerust toe. Serveer verder met een tomatensalade en een vegaburger naar keuze.

Donderdag

Witte asperges eet je doorgaans op Vlaamse wijze (boter, ei, peterselie), op Poolse wijze (boter, broodkruim, peterselie) of met hollandaisesaus, maar asperges met kervel-bearnaisesaus kan ook perfect. Daarom een goed idee voor vanavond. Lekker met gekookte krielaardappeltjes en eventueel hardgekookte eieren.

Vrijdag

Wortels zijn een vaste waarde in de groentela van de koelkast van menig persoon. Toch krijgen wortels niet vaak een prominente rol in een gerecht. Daarom doen we dit nu wel, vergezeld van verse tijm. Zorg gewoon dat er een tijmplant op je balkon staat: makkelijk in onderhoud en ze geeft zoveel smaak aan gerechten. In dit worteltaartje met tijm, gorgonzola en yoghurt zijn wortels prominent aanwezig, maar de gorgonzola en de Griekse yoghurt zorgen ervoor dat hun zoetheid niet overheerst. Serveer de taart warm of lauwwarm met een frisse salade erbij.

140315 worteltaart

Zaterdag

Op een zaterdagavond mag het wel ietsje uitgebreider. Dit keer maken we zoete-aardappelfriet met sumak, roergebakken flower sprouts, noten-paddenstoelenballetjes met linzen, salie en een frisse kruidensaus volgens een recept van Hedwig, die zich op haar beurt liet inspireren door Eelco. Qua kruiden gebruiken we salie en peterselie, maar je kunt er zelf nog meer toevoegen. Geef verse muntthee met koekjes toe.

zoete aardappelfriet met sumak

Zondag

We sluiten af met een klassieker: zelfgemaakte kruidenboter. Met zachte boter is dit zo gepiept en nog eens veel lekkerder dan de kruidenboter uit de supermarkt. Die kan dan op een warm broodje bij het ontbijt of de bij de brunch. Bij de warme maaltijd lekker op argerges of bloemkool. Natuurlijk kan hij ook nog op een cracker als hapje.

kruidenboter

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama