Open menu

Kuku Sabzi kleinIn Iran in een omliggende gebieden vieren ze ieder op 21 maart noroez, het Perzisch nieuwjaar. Niet toevallig valt dit samen met het begin van de lente. Op dit belangrijke feest zijn er ook natuurlijk typische gerechten. Eén daarvan is kulu sabzi, een omelet met zeer verse kruiden. Deze kruiden symboliseren het nakende voorjaar. Voor ons is deze omelet lekker als lunchgerecht of als onderdeel van een mezze met onder andere brood, hummus, yoghurt, rauwkost, falafel... Een speciale dank aan de Iraanse Nargess om me te helpen met dit artikel.

Voor 1 omelet, als lunch- of bijgerecht voor 4 personen

50 g fijngehakte peterselie
25 g fijngehakte dille
25 g fijngehakte koriander
5 lente-uitjes, fijngehakt
6 eieren
1/2 tl kaneel
1/2 tl kardemom
1/2 tl gemalen komijn
1/2 tl zwarte peper
1 tl zout
1 tl bakpoeder
olijfolie om te bakken

  • Om te beginnen is het belangrijk dat ze de kruiden fijnhakt met een mes. Wanneer je dit in een hakmolentje doet, krijg je een groene brij. Verwijder ook de grote harde stengel, de kleine mogen blijven. Van de lente-ui gebruik je alles behalve de wortel. Ook het witte gedeelte. Doe de kruiden in een ruime kom en meng ze.
  • Breek de eieren in een andere ruime kom en klop ze los met een garde of een vork. Doe de kruiden erbij en los alles goed op met behulp van een garde. Meng er de kruiden onder. Je het nu meer kruiden en dan eimengsel. Dat klopt, maar tijdens het bakken gaan de kruiden slinken en het ei uitzetten.
  • Doe ongeveer 2 el olijfolie in een anti-aanbakpan. Verdeel het kruiden-eimengel gelijkmatig over de pan en laat 10-15 minuten bakken op middellaag vuur met het deksel erop totdat het ei gestold is. Draai de omelet voorzichtig om met behulp van een bord en laat nog een minuut of 2 bakken.

Serveer met onder andere hummus, brood, tomaat, Griekse yoghurt...

Kuku Sabzi 1


Meer omelet en frittata!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama