Open menu

cranachan thbHet verschil tussen fruit en groente is niet altijd even duidelijk. Zo is een tomaat botanisch gezien een vrucht en rabarber een groente. Maar met wat wij culinair gezien als fruit beschouwen, kan je ook prima hartige gerechten bereiden. Daarom gaan we deze week op verschillende manieren aan de slag met fruit: klassiek, minder klassiek en zelfs een beetje fout. We beginnen met risotto met gorgonzola en peer en gaan verder met chili Hawaii. Op woensdag maken we een frisse koolsalade met druiven en op donderdag een oerhollandse pilaf met tomaten en nectarines. Op vrijdag eten we samosa's met mangochutney en op zaterdag sangria, een zomerse couscoussalade met gedroogde pruimen en geitenkaas met daarbij platbrood en zelfgemaakte falafel en als dessert cranachan. Tot slot bakken we een cafloutis met verse kersen.

Maandag

De combinatie van kaas en peer is in Italië zo ingebakken dat er spreekwoorden en zelfs letterlijk hele boeken aan gewijd zijn. Wij houden het vanavond bij een Italiaanse risotto met gorgonzola en peer. Geef eventueel vooraf een groene salade.

Dinsdag

Ananas is wellicht één van de meest gebruikte vruchten voor hartige gerechten en zonder twijfel het meest controverse ingrediënt. Om de gemoederen enigszins te bedaren, maken we geen pizza Hawaii maar chili Hawaii, een gemakkelijk studentengerecht, lekker én goedkoop. Serveer met rijst of tortilla's.

chili met tortillas

Woensdag

We maken een frisse koolsalade met druiven. Dit is een licht en lekker gerecht waarbij de eigenlijke hoofdrol is weggelegd voor de mosterd. Serveer met brood als lunch of met gebakken aardappels en gestoomde broccoli als avondmaaltijd.

frisse koolsalade

Donderdag

Een pilav is eigenlijk een Midden-Oosters gerecht van rijst dat met bouillon, kruiden, specerijen of groente wordt gekookt. De dertigers onder ons echter denken bij pilaf - met een f - vooral aan een studentenmaaltijd van tomaten en perziken uit blik. In het kader van nostalgie-eten maken we vandaag een oerhollandse pilaf met verse tomaten en nectarines.

pilaf

Vrijdag

Ken je dat, dat je de gerechten die je in een restaurant eet ook thuis zou willen koken? Deze samosa's met mangochutney zijn zo'n typisch restaurantgerecht. En eigenlijk zijn ze niet eens zo moeilijk te maken. Daarbij toont de chutney de veelzijdigheid van de mango in de keuken aan.

Zaterdag

Vanavond vieren we de zomerse zaterdag in de tuin of op het balkon. We starten met een klassieke sangria met vers fruit. Maak hem niet te sterk of geef geen te grote glazen om te verhinderen dat hij te snel naar het hoofd stijgt. Als hoofdgerecht geven we een zomerse couscoussalade met gedroogde pruimen en geitenkaas met daarbij platbrood, zelfgemaakte falafel en yoghurt. Als volwaardige afsluiter eten we cranachan, een Schots zomers dessert met frambozen, room, havermout en whisky.

cranachan

Zondag

Clafoutis is een Franse desserttaart afkomstig uit de Limousinstreek, gemaakt van verse kersen. Sommigen gebruiken ook andere vruchten, zoals blauwe bessen of frambozen. Ook lekker, maar dan is het eigenlijk geen échte clafoutis meer. Hedwig maakte op haar blog, Hedwigs Recepten, een eigen versie van de clafoutis, mét kersen natuurlijk, maar ook met onder andere speltmeel en amandelmelk. Je kunt hem eten als dessert, voor bij de koffie of thee of - zoals ik wel eens doe - gewoon als ontbijt met een schepje Griekse yoghurt.

Hedwig kersenclafoutis

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama