Open menu

broccolisalade thbHet zomerweer in onze streken is mild met geregeld een bui en dat zou nog even zo blijven, volgens de weerman. We genieten van de vakantie, maar we stoppen wel een paraplu in de rugzak. Ons weekmenu gaat ook deze richting uit. We maken zomerse gerechten, maar ook gerechten die een tikkeltje steviger zijn, zonder dat ze evenwel op winterkost gaan lijken. Op maandag maken we een vegetarische Luikse salade en op dinsdag een spitskoolcurry met rozijnen. Op woensdag serveren we een kleurrijke broccolisalade en daarna een linzenschotel met guacamole en koriander. Het weekend starten we met een Griekse uientaart. Op zaterdag lunchen we met een tosti met geitenkaas en olijven. Op zondag tot slot ontbijten we met een Andalusische toast met tomaat.

Maandag

De Belgische provincie Luik biedt een waaier aan traditionele gerechten die door iedereen gewaardeerd worden. De regio heeft wellicht één van de meest prominente streekgastonomieën van het land. Vandaag maken we daarom een Luikse salade. Dit is een warme salade van aardappels en sperziebonen. We maken er onze eigen vegetarische versie van met champignons, zonder afbreuk te doen aan het originele recept.

Dinsdag

Tijd voor een free-style klassieker van Eelco voor de stevige trek, spitskoolcurry met rozijnen. Strikt gesproken is dit geen curry, maar eerder een pilao of een biryani: gekookte rijst met specerijen en groenten. Helemaal authentiek Indiaas of Midden-Oosters is dit gerecht waarschijnlijk ook niet: de combinatie van kool, rozijnen en kerrie schijnt vooral in 'westerse' gerechten voor te komen. Hoe het ook zij, dit is een lekker makkelijk gerecht, met veel smaak en textuur.

spitskoolcurry

Woensdag

Onlangs maakte Michelle een kleurrijke broccolisalade met onder andere broccolirijst, tomaatjes en feta. Ideaal voor op een zomerdag. Lekker met bijvoorbeeld gebakken aardappelen of een vegaburger.

broccolisalade

Donderdag

Deze linzenschotel met guacamole en koriander van Hedwig is ontstaan als elegante restverwerking van de overgebleven groente in de koelkast. Een lekker stevig gerecht met een frisse toets. Je kan het zo serveren, maar ook met wat brood of rijst erbij.

LinzenschotelHedwig

Vrijdag

Om het weekend smakelijk in te zetten, bakken we kremmydopita, Griekse uientaart met anderhalve kilo uien, filodeeg en feta. Het recept vinden op de website van Griekse chefkok Akis Petretzikis. Serveer lauwwarm met eventueel een salade erbij.

Zaterdag

Vanavond zijn we bij vrienden uitgenodigd en daarom hoeven we enkel een lunch te maken. Een tosti klinkt dan als een goed plan. In plaats van eentje met harde kaas maken we nu een tosti met geitenkaas en olijven. Varieer er rustig op los en voeg ook eens fijngesneden kruiden of groenten toe.

tosti geitenkaas olijven

Zondag

We ontbijten het liefst eenvoudig, maar eenvoudig kan ook heel lekker zijn. In de Spaanse regio Andalusië is tostada con tomate. een geroosterd broodje met olijfolie en tomaat, het traditionele ontbijt. Dit vind je in zo goed als elke eetplek en gaat doorgaans samen met kopje koffie met melk. Nu het volop zomer is en je lekkere zongerijpte tomaten kunt vinden in de handel, is deze toast met tomaat ook een prima ontbijtidee voor thuis.

tostada sevilla

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama