Open menu

IJslandse pannenkoek kleinDeze week maken we zeer uiteenlopende gerechten uit verschillende landen, of gewoon bedacht door onze redacteurs. Op maandag lunchen we met een vullende tomaten-linzensoep, op dinsdag genieten we van een pittige aspergesalade met rucola. Op woensdag maken we een in Nederland onbekend Kantonees noedelgerecht en op donderdag penne met spinazie en gegrilde cherrytomaatjes. Krokante rijstburgertjes zijn voor vrijdag en op zaterdag komt er een Surinaamse ovenschotel met zoete patat en tofu op tafel. Tor slot bakken we op zondag IJslandse pannenkoekjes.

Maandag

We beginnen met een tomaten-linzensoep voor de lunch of als licht avondgerecht. Dit is een simpel te maken soep die lekkerder wordt naarmate je 'm meer tijd gunt. Door het karameliseren van de suikers in de groenten wordt de smaak intenser

tomaten linzensoep groot

Dinsdag

We maken een pittige aspergesalade met rucola, die je kan bereiden met aspergepunten of met hele asperges. Dien op met aardappels in de schil of puree. Eventueel ook nog een kaaskroket.

Aspergesalade met rucola Antoinette

Woensdag

De Chinese gerechten die je bij ons op restaurant eet zijn doorgaans verre van authentiek. Daarnaast heb je ook duidelijke verschillen tussen de verschillende Europese landen. Een paar jaar geleden kwam Meta op vakantie in Oostenrijk tot haar grote verbazing klimmende mieren op een boom op de menukaart. Het blijkt dat dit een bekend Kantonees gerecht is, bestaande uit kruidig gehakt met glasnoedels. Thuis maakte zij een plantaardige versie met tempeh.

Klimmende mieren op een boom

Donderdag

Een pastagerecht kan altijd. Lekker snel klaar, voedzaam en je kunt er alle kanten mee op. Zo maakte Helen onlangs penne met spinazie, oesterzammen en gegrilde cherrytomaatjes, eenvoudig, snel en lekker! Ideaal voor een doordeweekse dag.

penne met spinazie

Vrijdag

We laten geen sushi bezorgen vanavond. In plaats daarvan maken we zelfs rijstburgertjes van kleefrijst. Lekker met bijvoorbeeld gewokte groente en gegrilde koningsoesterzwam, of met een salade met sushigember en zeewier. Maar ook als snack zijn ze om te smullen, met een dipsausje van zoete chilisaus en sriracha.

 Rijstburgertjes

Zaterdag

De Surinaamse ovenschotel van zoete patat is een simpel gerecht van tofu, gele erwten, champignons, wortel en soepgroente, bedekt met een laagje zoete-aardappelpuree. De Surinaamse twist zit hem in de combinatie van ingrediënten, met name de gele erwten, en wel drie teentjes knoflook.

ovenschotel zoete patat

Zondag

Zowat elk land heeft een eigen variant op de pannenkoek, poffertjes in acht genomen heeft Nederland er zelfs meerdere. IJslandse pannenkoeken zijn verrassend eenvoudig: dunne pannekoekjes belegd met slagroom en jam. Het resultaat is erg lekker en kan prima als ontbijt, lunch of als vieruurtje.

IJslandse pannenkoek 2

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama