Open menu

'De Zeven Deugden' is op de eerste mei hét seizoengerecht in restaurants in de Italiaanse provincie Teramo in de Abruzzen. Niet om de arbeid te vieren, maar het leven en de aarde. In deze antieke, heidense en later gekerstende soep voegt men, na de lange winter, de laatste droge peulvruchten uit de voorraadkasten samen met de verse groenten en bonen van de lente.

De zeven ingrediënten zijn, naast droge peulvruchten als linzen en kikkererwten, verse legumi als erwten en tuinbonen, seizoengroenten, kruiden, vlees, pasta en rijst. Als de kok van die zeven ingrediënten er ook nog eens zeven zou gebruiken, zoals puristen van Le 7 Virtù willen, heb je waarschijnlijk het gerecht met de meeste ingrediënten ter wereld.

Ook als die 49 niet gehaald worden, is het een zeer bewerkelijk gerecht dat vooral in de plaatselijke restaurants wordt geserveerd. Vroeger zou het door de wijze, deugdzame vrouwen van het dorp in overvloed zijn gekookt voor geliefden, buren, bekenden en armen.

De getallensymboliek vereist zeven potten, om koud en warm niet te moeten mengen, een kooktijd van zeven uur en een keukenploeg van zeven maagden. Met deze pasta-bonensoep op basis van een minestrone in één pot ga ik dus de lente vieren al zondigend tegen al deze voorschriften. En natuurlijk zonder vlees, om helemaal het leven te eren.

voor 6 personen

2 wortelen
een grote ui
2 stengels bleekselderij
olijfolie
seizoensgroenten (ik gebruikte 2 pastinaken, een venkel, 200 g jonge spinazie, 200 g kool en een courgette)
peper en zout
1 blik gepelde tomaten à 400 g
1,5 l groentebouillon
100 g pasta naar keuze
2 blikken peulvruchten à 130 g (ik gebruikte kikkererwten en tuinbonen)
kruiden als tijm, basilicum, bonenkruid, marjolein
verse peterselie
optioneel: pecorino of parmezaan

  • Maak een soffritto: hak de wortelen, ui en bleekselderij fijn. Laat ze in een ruime pan een tiental minuten zachtjes stoven in drie eetlepels olijfolie. Blijf roeren. 
  • Voeg dan de harde groenten toe (in mijn recept pastinaken en venkel). Snijd de pastinaken en venkel in stukken en doe deze bij de soffrito. Bak dit al roerend enkele minuten mee. Kruid met peper en zout.
  • Giet het blik tomaten met sap en de groentebouilon in de pan. Laat dit mengsel een kwartier sudderen.
  • Voeg dan de zachte groenten toe (hier dus de spinazie, kool en courgette). Snijd de kool grof en de courgette in blokjes.
  • Voeg ook de pasta en de uitgelekte peulvruchten toe en kruid met Italiaanse kruiden naar smaak.
  • Laat alles weer een kwartier sudderen en roer tegen het einde nog fijngehakte verse peterselie door de soep. Breng zo nodig verder op smaak met peper en zout.

Op dit uitbundige gerecht kun je nog geraspte pecorino of parmezaankaas strooien. Benvenuta Primavera!


Meer maaltijdsoepen!

Karl, restaurantgidsredactie. Het beroepsleven van Karl draaide rond horeca en drankenverkoop. Nu speurt hij vanuit Antwerpen naar creatieve groenterestaurants in België en Nederland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama