Open menu

Niets troost zo goed als een flinke portie chocolade, suiker en slagroom. Of het nu om liefdesverdriet gaat of tranen om een verloren halve finale, deze Braziliaanse taart doet de ellende even vergeten.

Torta holandesa (letterlijk: Hollandse taart) is een van de meest populaire taarten van Brazilië. De oorsprong van de naam is niet duidelijk, de link met Nederland evenmin. De Brazilianen beschouwen het daarom als een typisch gerecht van eigen bodem.

Sommige Braziliaanse reisgidsen waarschuwen dat je in Amsterdam beter op zoek kan gaan naar appeltaart, omdat niemand er ooit van torta holandesa gehoord heeft. Dat laatste kunnen we misschien veranderen...

Er bestaat eigenlijk geen standaardrecept voor torta holandesa, wel zijn er een aantal gouden regels: een kruimelbodem, een romige vulling, chocolade erbovenop en chocoladekoekjes rondom. Hier maken we een eenvoudige traditionele versie zonder gelatine. De calorieënteller is wel tijdelijk uitgeschakeld.

Torta holandesa

Voor ongeveer tien punten

Voor de bodem:
200 g mariakaakjes (“petit beurre” in België)
150 g boter
+/- 200 g dunne koekjes met chocolade aan 1 kant (het gewicht is afhankelijk van het type of merk koekjes dat je gebruikt. Zelf gebruikte ik één pak van 195 gram granenbiscuits met melkchocolade van de HEMA)

Voor de vulling:
Gecondenseerde melk200 g boter (op kamertemperatuur)
100 g suiker
1 tl vanille-essence
5 dl slagroom (vetgehalte minstens 35%)
190 g gecondenseerde melk (½ blik)

Voor de ganache:
200 g chocolade (melk of puur)
1 el boter
1,5 dl slagroom

Springvorm van ongeveer 22 cm doorsnee

 • Maal de mariakaakjes fijn in de keukenmachine of doe ze in een gesloten plastic zak en maal ze dan fijn met de deegroller.
 • Smelt de boter en meng deze samen met de koekkruimels tot een homogene massa.
 • Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier.
 • Spreid hierop het boter-kruimelmengsel gelijkmatig uit en druk het goed aan.
 • Hierna zet je de chocoladekoekjes rechtop tegen elkaar aan rond de binnenkant van de rand met de chocoladekant naar buiten. Druk ze goed aan tegen de rand en in de kruimelbodem.
 • Laat dit minstens een half uur in de koelkast opstijven.

 • Meng de boter en de suiker met de mixer tot een smeuïg mengel. Voeg ook de vanille-essence toe.
 • Klop de slagroom stijf in een andere kom.
 • Meng de slagroom, de boter en de gecondenseerde melk met een houten lepel tot een glad geheel.
 • Schep dit mengsel op de taartbodem en laat het minstens twee uur in de diepvries opstijven.

 • Breek of hak de chocolade in stukken en smelt hem au bain marie samen met de boter. Wanneer de chocolade gesmolten is, haal je kom uit de pan met kokend water.
 • Roer de room beetje bij beetje door de chocolade.
 • Giet dit mengsel over de ijskoude taart, laat de chocolade even afkoelen en zet de taart daarna terug in de diepvries of de koelkast om weer op de stijven.

Je kunt de taart bewaren in de koelkast of de diepvries. Wanneer je de taart in de diepvries bewaart, haal ze er dan 20 minuten voor het opdienen uit.

Fotocredit: Shalom Festas

 


Meer comfort food voor al uw misère!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama