Open menu

Vandaag stevige kost uit de Peruaanse keuken: tacu tacu. Dat is een dikke koek gemaakt van gekruide bonen of linzen en rijst. Je eet het met een spiegelei en gebakken bakbanaan. Comfort food voor een koude dag!

Tacu tacu is een typisch creools gerecht uit Peru. Afrikaanse slavenvrouwen maakten dit vullende gerecht klaar op basis van restjes eten. De naam van het gerecht zou afkomstig zijn van het woord 'takyu' wat 'dingen met elkaar mengen' betekent in het Quechua, de belangrijkste inheemse taal van Peru.

Tacu tacu kan gemaakt worden met verschillende soorten bonen of linzen. Het meest traditioneel zijn 'frijoles canarios' (canary beans), een Peruaans bonenras. Je kunt ze het best vervangen door boterbonen (de bonen zelf, niet de hele peulvrucht), borlottibonen of witte bonen. Bruine linzen worden ook vaak gebruikt.

Het gerecht is voor vier personen. Het is echter gemakkelijker om een portie voor één of twee personen per keer te maken, anders krijg je de tacu tacu moeilijk in de juiste, ovale vorm. Deze ovale vorm is het meest traditioneel, maar je mag er ook ronde burgers van maken

Tacu tacu

voor vier personen

600 g gare bonen of linzen (bijvoorbeeld uit blik, of kook 200 g droge bonen)
kookvocht van de bonen
400 g gekookte rijst (van 150 g ongekookte rijst)
1 flinke rode ui
1 à 2 rode of gele pepers (sambal mag ook)
2 teentjes knoflook
olie
zout en peper

  • Pureer de bonen met enkele eetlepels kookvocht. Het is bedoeling om een vaste massa te krijgen, waar je toch gemakkelijk andere ingrediënten doorheen kunt mengen.
  • Schil de ui en snij deze zeer fijn.
  • Verwijder de zaadjes en de zaadlijsten van de pepers, hak de pepers zelf zeer fijn.
  • Pers de knoflookteen of hak hem zeer fijn.
  • Bak de ui, pepers en knoflook glazig in wat olie in een koekenpan. Wanneer je sambal gebruikt, voeg deze dan toe wanneer de ui en de knoflook glazig zijn.
  • Doe de bonenpuree in de pan en meng het met de rest. Voeg daarna de (goed uitgelekte) rijst toe.
  • Breng op smaak met peper en zout en roer alles goed door elkaar.
  • Modelleer het mengsel in een ovale vorm met behulp van een houten lepel. Dit gaat het gemakkelijkst wanneer je het mengsel tegen de rand van de pan drukt. Uiteraard kun je er ook ronde 'burgers' van maken.
  • Wanner de tacu tacu bruin en krokant is aan één kant, draai je hem om met behulp van een bord. Het moet een soort van stevige koek worden.

Dien op met een spiegelei (“al pobre”) of geroerbakte champignons met tomaat. Serveer hierbij een salade en eventueel een gebakken bakbanaan.


Meer Peruaans!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama