Open menu

Zomer in Nederland. Heerlijk! Lange avonden buiten zitten met een glaasje rosé, dagjes naar het strand, de Nijmeegse Vierdaagse, muziekfestivals en zonder jas op de fiets. Genieten! Maar we kunnen ook overdrijven. Tijdens de recente hittegolf was het om te puffen zo warm. De bekende Kennedymars in Someren werd ingekort van 80 naar 50 kilometer en in mijn appartement was het al snel boven de 27 graden. Om half tien ’s morgens. Dat vroeg om drastische maatregelen. IJs!

IJs is heel makkelijk om zelf te maken. Het enige wat je nodig hebt is een diepvries, een beetje fantasie en geduld. Hier het recept voor de fruitige ijsjes die ik op zo'n warme ochtend maakte.

Fruitijsjes

voor vier ijsjes

4 rode besjes
¼ ananas
5-6 aardbeien
2 eetlepels Griekse yoghurt
beetje appelsap
extra: ijsvormpjes en een blender

  • Leg onder in ieder ijsvormpje een besje.
  • Snijd de schil van de ananas en verwijder de harde kern. Snijd het vruchtvlees in stukken en pureer het in de blender. Als het moeizaam gaat, voeg een scheutje water toe om te boel te helpen.
  • Snijd van de dikke kant van de aardbeien een plakje, die past om de sluiting van je ijsvormpje. Steek het stokje hier doorheen en leg apart. Pureer de rest van de aardbeien met de yoghurt.
  • Vul je ijsvormpjes. Om leuke laagjes te krijgen, begin je met het dikste element. Bij mij was dit de ananaspuree. Daarop schep je voorzichtig de aardbeienyoghurt. Dan de appelsap. Om te voorkomen dat de appelsap door je yoghurtlaag heen zakt, kan je deze het beste voorzichtig over de bolle kant van een lepeltje laten lopen. Giet ook niet direct uit het grote pak, maar uit bijvoorbeeld een klein maatbekertje.
  • Steek de stokjes met de aardbeiplakjes in de ijsjes, zet in de diepvries en wacht geduldig af. Na een uurtje of vier is je ijsje klaar!
  • Waarschijnlijk heb je van alle elementen nog wat over. Doe dit samen met wat ijsblokjes, een flinke lepel yoghurt, een beetje limoensap en een plens appelsap terug in de blender en je hebt een heerlijke smoothie!

 


Meer ijsjes!

Marleen, gastredacteur, reist graag, kookt graag en wordt blij van markten met veel verse producten

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama