Open menu

Eergisteren plaatsten we een recensie van Recepten Uit Istanbul van schrijfster Pomme Larmoyer, dat van Moniek vier sterren kreeg. Vandaag mogen we een recept uit dit boek plaatsen voor kısır. Dit is taboulé bereid op Turkse wijze. Er gaan onder andere rode bieten en granaatappelmelasse in.

TABOULÉ OP TURKSE WIJZE
kısır van Hande

Kısır is taboulé bereid op Turkse wijze. Traditioneel bestaat taboulé uit bulgur, tomaten, paprika en verse kruiden. Hande Bozdoğan, de zeer sympathieke stichtster van het Istanbul Culinary Institute, gaf me haar recept, dat zoet (door de rode bieten) en zuur (door de granaatappelmelasse en de balsamicoazijn) is. Opgelet, we hebben het niet over granaatappelsiroop die je met water mengt tot een soort limonade, maar over de zurige stroop die in de Turkse of oosterse winkels te koop is. Laat de melasse niet achterwege, hij heeft echt een unieke smaak.

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 1,5 uur
Voor 4 personen

2 rode bieten
150 g fijne bulgur
2 lente-uitjes
3-4 takjes peterselie
2-3 takjes tijm
1/2 tl balsamicoazijn
olijfolie
pul biber (chilivlokken, Turkse winkel)
1 volle tl granaatappelmelasse (Turkse of Marokkaanse winkel)
zout

  • Verwarm de oven voor tot 200 C.
  • Wikkel de bieten in aluminiumfolie en laat ze 1,5 uur in de oven garen (prik er met een mes in om te controleren of ze gaar zijn: ze zijn gaar als ze zacht zijn).
  • Breng intussen 300 ml water aan de kook in een steelpan. Voeg de bulgur toe, dek af en laat ongeveer 10 minuten op laag vuur koken. Zet opzij.
  • Snijd de lenteuitjes in ringetjes en hak de peterselie en de tijm fijn.
  • Pureer een van de rode bieten. Voeg de balsamicoazijn en een scheutje olijfolie toe. Snijd de andere rode biet in blokjes en meng (alles, red.) met de bulgur, de lente-uitjes, de peterselie, de tijm, een flinke snuf chilivlokken, de granaatappelmelasse en een scheutje olijfolie.
  • Breng op smaak met zout. Serveer koud.

 


Meer Turkse gerechten!

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama