Open menu

bananenjamkleinVeel mensen hebben ze altijd in huis: bananen. Ook wij gebruiken ze bijna dagelijks: in smoothies, bananenbrood, gewoon als banaan of om bananenijs van te maken. Overrijpe bananen gingen eigenlijk altijd meteen in de vriezer, maar sinds kort hebben we bananenjam ontdekt. Makkelijk te maken en lekker op bijna alles: yoghurt, ijs, cake, brood… of gewoon een theelepel uit de pot voor de lekker. Het smaakt een beetje als bananenbrood en is niet extreem zoet dankzij het citroensap. 

Voor 1 pot jam.

3 rijpe bananen
50 g (basterd)suiker
1 el boter of margarine
2 el citroensap
½ tl kaneelpoeder
½ tl vanille-extract

  • Prak de bananen heel goed fijn. Pletten in bijvoorbeeld een boterhamzakje gaat ook heel goed.
  • Doe het bananenmoes samen met de suiker, de boter of margarine en het citroensap in een pan.
  • Zet de pan op middelhoog vuur en breng de bananenjam aan de kook terwijl je goed blijft roeren.
  • Laat de jam ongeveer 20 minuten zachtjes doorkoken, zonder deksel op de pan. Blijf vooral goed roeren. Zet het vuur wat lager als de jam dreigt aan te branden.
  • De jam is goed wanneer je met een pollepel een streep over de bodem van de pan kunt trekken en deze niet meteen weer volloopt met jam.
  • Roer de kaneel en het vanille-extract door de jam en proef voorzichtig (pas op: de jam is nog heet!) of er nog extra kaneel of vanille bij mag. 
  • Bewaar de bananenjam maximaal een week in een schone, luchtdichte pot in de koelkast. In de vaatwasser worden potjes prima schoon. Met heet water en soda trouwens ook.

Tip:

Varieer eens door een eetlepel cacao of een halve theelepel gemberpoeder toe te voegen in plaats van de kaneel. 

bananenjam


 Meer jam & chutney!

 

Jessi, gastredacteur, schrijft en schrijft ook voor haar blog Bakken zonder Beesten.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama