Open menu

frecanto thbDe Italiaanse streek Le Marche is met zijn groen, glooiend landschap en mooie historische steden als Urbino, Ascoli Piceno en Macerata een aantrekkelijke reisbestemming. Eén van de authentieke plantaardige gerechten van de streek is frecantò, die lijkt op ratatouille. Het is opvallend hoe gelijke bereidingswijzen, schijnbaar onfhankelijk van elkaar, in verschillende landen tot ontwikkeling kwamen, met de eenvoudige plattelandskeuken als oorsprong.

De naam kan afgeleid zijn van het Franse fricandeau, maar leuker is de volgende overgeleverde verklaring. Enkele vrienden hadden de gewoonte om samen te dineren. De slager Antonio maakte stoofpotten met zijn producten, maar een vriend verwerkte een volgende keer de groenten van zijn moestuin. Ieder vond het resultaat zo geslaagd dat de groentekok werd geprezen met de zin Hai fregato Antonio - Je hebt Antonio de loef afgestoken. Van deze zin naar de uiteindelijke benaming was het, zeker met de radde Italiaanse tong, niet zo ver. 

Het is een van die cucina povera-boerenschotels die in hun eenvoud eerlijk en gul zijn - en een plezier om te bereiden. Temeer omdat weegschalen en volumes geen rol spelen, maar de seizoengroenten fris van het veld of van de bio-winkel in de kookpot worden gegooid. Je dient er enkel op te letten om de groenten met de langste gaartijd eerst te verwerken.

Natuurlijk mag je variëren met hoeveelheden en soorten groente. Zo kun je er bijvoorbeeld ook champignons of sperzieboontjes in verwerken. Ikzelf liet de bijna altijd aanwezige aubergine weg en verving hem door artisjok, die dikwijls in de moestuinen van Le Marche groeit.

Ik bereidde alles in een kookpot, een bereiding in de oven (ongeveer veertig minuten op 180 graden) met een mengeling van broodkruim, peterselie en look op gestrooid is ook mogelijk.

voor 2 personen:

2 kleine uien
1 teentje knoflook
1/2 tl chilipoeder of een chilipepertje
1/2 tl rozemarijn
1 laurierblad
1 glas droge witte wijn
2 wortelen
3 aardappelen
1 selderstengel
1 rode paprika
1 courgette
10 kerstomaatjes of 2 tomaten
3 artisjokbodems uit bokaal
peterselie

  • Snij de ui in ringen, snipper de knoflook en hak de overige ingrediënten in ongeveer gelijke blokjes.
  • Fruit de ui aan gedurende enkele minuten, voeg er het chilipoeder of chilipeper aan toe en tenslotte het knoflookteentje.
  • Gooi de hardere groenten, tot en met de rode paprika, erbij en bak alles, geregeld roerend, goed aan gedurende 5  minuten.
  • Doe er het laurierblad, de rozemarijn en een beetje zout bij, overgiet met witte wijn en laat alles gedurende 20 tot 25 minuten rustig sudderen onder een deksel.
  • Voeg 10 minuten voor einde kooktijd de courgette en de kerstomaten of tomatenstukjes erbij en tegen het einde de artisjokbodems.
  • Proef de groenten op gaarheid, verwijder het laurierblad en strooi er nog wat gehakte peterselie over.

Serveer de frecantò warm of koud, als contorno (bijgerecht) bij een vleesvervanger, als lunch in een gevuld Italiaans broodje. Of gewoon als hoofdgerecht met een stuk brood en een glas frisse witte Verdicchio of rode Rosso Piceno van De Marken.

frecanto


Meer culinaire ontdekkingstochten van Karl!

Karl, restaurantgidsredactie. Het beroepsleven van Karl draaide rond horeca en drankenverkoop. Nu speurt hij vanuit Antwerpen naar creatieve groenterestaurants in België en Nederland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama