Open menu

stokjes2 thbIn Azië doen ze niet zo moeilijk over warm weer. Mekkeren dat ze alleen nog koude soep willen eten is er niet bij. Fantasieloze pastasalades? Ook niet. Ze gooien hooguit nog een extra pepertje door het eten: daar ga je van zweten en dat is goed bij warm weer.

In Azië kom je af en toe ook salades tegen. Of misschien kunnen we het beter koude gerechten noemen. In Japan krijg je koude noedels op een leuk, authentiek rekje. De eerste keer kijk je nog hoopvol onder dat rekje: zijn het echt alleen koude noedels? Ja, het zijn echt alleen koude noedels. Gado gado kan ook, terwijl je uitkijkt op een zonovergoten strand en azuurblauwe zee op Bali, of om de hoek bij de afhaalchinees.

Bang bang kip was een mij onbekend koud, Chinees gerecht, waar ik Alice van Tokowijzer over hoorde. Duidelijk niet vegetarisch, maar tegenwoordig hebben we vegetarische kip. De mijne kwam uit de vriezer van de Chinese toko, maar met de vegakip van de Vegetarische Slager kan het denk ik ook wel. Ik zou niet de 'mock chicken' uit zo'n blauw blikje uit de toko nemen, die lijkt me koud minder lekker. In het niet-vegetarische recept wordt de kip gekookt, met vegetarische kip vind ik dat een slecht idee, dus ik bak hem eventjes kort en laat hem dan afkoelen. Als je vegetarische kip stom vindt, kun je ook gefrituurde blokjes tofu nemen.

Het aantrekkelijke aan deze salade is de dressing, waar sesampasta in gaat. Chinese sesampasta lijkt op de tahin die wij kennen (en die je in de biologische of Turkse winkel koopt). Ik heb niet de moeite genomen aparte, Chinese sesampasta aan te schaffen, maar gewoon mijn pot tahin uit de voorraadkast aangesproken. De Chinese, zwarte azijn heb je echt nodig. Hij smaakt heel anders dan 'gewone' azijn en geeft een specifieke smaak aan het gerecht. Je vindt deze azijn in de toko.

Vegetarische bang bang kip

Voor 2 personen
130 g vegetarische kip (zie boven)
1/4 komkommer
1 lenteui
2 el water
optioneel: 1/2 tl sichuanpepers

voor de dressing
2 el tahin
2 el Chinese, zwarte azijn
1/2 tl sesamolie
1 teen knoflook
1 el lichte sojasaus
paar druppels hete chiliolie (of evt. cayennepeper)

  • Rooster de sichuanpepers een paar minuten in een droge wok of koekenpan tot ze gaan geuren. Haal uit de pan en vijzel fijn.
  • Laat de vegetarische kip ontdooien. Verhit de sesamolie in een wok of koekenpan en bak de kip een paar minuutjes, hij moet nauwelijks kleuren. Laat afkoelen en snij in hele kleine reepjes of stukjes.
  • Snij de komkommer in reepjes en de ui in ringetjes.
  • Pers de knoflookteen uit in een knoflookpers en meng met alle andere ingrediënten voor de dressing door elkaar. Het duurt even voordat je de tahin hebt losgeroerd, maar als je wat langer roert, krijg je vanzelf een lobbige saus. Voeg zoveel chiliolie of cayennepeper toe als je lekker vindt, ik wil mijn dressing flink pittig hebben.
  • Neem een groot bord en verdeel de komkommer erover. Leg de vegetarische kip erop. Verdeel daar de dressing netjes over en bestrooi dan met lenteui en sichuanpeper.

Er zijn ook mensen die er nog wat gehakte pinda over strooien.


alt Meer Aziatische salades!

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama