Open menu

Zomerse KomkommerrolletjesGisteren was het World Raw Food Day en daarom beginnen we vandaag de week maar eens gezond met een lading verse, rauwe groenten. Deze komkommerrolletjes zijn een creatie van niemand minder dan Charlie Trotter en komen uit zijn boek Rauw.

Waarschijnlijk haalt de echte raw-foodist zijn of haar neus op voor de gerechten in 'Rauw': er wordt namelijk gebruikt gemaakt van onder meer zout en peper, azijnen, olieën en gefermenteerde boontjes. Voor de flexi-rauwtarier, die simpelweg meer creatieve rauwkostgerechten wil eten, wordt het eten zo wel een stuk smakelijker.

Wie niet handig is in het maken van rolletjes of het heel dun snijden van de komkommer, kan het zich gemakkelijk maken door de komkommer ook julienne te snijden en er een door elkaar gehusselde salade van te maken. En wie het kraken van kokosnoten teveel werk vindt: de Albert Heijn verkoopt stukken verse kokos. Ze liggen in plastic bakjes in de koeling bij het verse fruit.



Zomerse Komkommerrolletjes

voor 4 personen

Deze ongelooflijk verfrissende, zomerse rolletjes zijn heel geschikt om te worden gepresenteerd op borden als voorafje, maar kunnen ook als onderdeel van een hors d'ouvre dienen. Koriander en verse kokos worden netjes in flinterdunne plakjes komkommer verpakt. Het uiteindelijke resultaat, rijk van smaak, smelt in uw mond. Een laatste smaakaccent wordt aangebracht door voorzichtig de overgebleven marinade en een beetje sesamolie over het gerecht te sprenkelen.

Marinade:
1,2 dl witte shoyu (sojasaus met tarwe)
bijna 3 el versgeperst citroensap
2 el geschilde, fijngehakte gember
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 rood Thais pepertje, zonder zaden en fijngehakt
2 flinke tl ahornsiroop
versgemalen peper

Rolletjes:
2 zaadloze komkommers, elk ten minste 30 cm, geschild
1/2 avocado, geschild en tot julienne gesneden
1/2 wortel, 7,5-10 cm lang, geschild en tot julienne gesneden
1 kleine rode paprika, zaden verwijderd en tot julienne gesneden
1 kleine kokosnoot, het vruchtvlees tot julienne gesneden
eikenbladsla, in kleine stukjes, 2,5 dl in een maatbeker
2 el geschilde verse gember, tot julienne gesneden
2 el verse korianderblaadjes, gescheurd
1 el koudgeperste sesamolie
grijs zeezout en versgemalen peper
daikonkers, 1,2 dl in een maatbeker

Garnering:
1 el koudgeperste chilisesamolie
2 el jonge selderijscheuten
versgemalen peper

 

Bereiding

  • De marinade: klop de shoyu, het citroensap, gember, knoflook, het pepertje en de ahornsiroop met een garde in een kom. Voeg peper naar smaak toe.
  • De rolletjes: Snijd de komkommers overdwars in drie stukken van 10 cm. Snijd deze stukken met een dunschiller in de lengte in 48 flinterdunne plakjes. Leg er 4 zo naast elkaar, dat ze elkaar overlappen. Er moet een rechthoek van van ongeveer 10x15 cm ontstaan. Maak zo 12 vierkanten.
  • Meng de avocado in een kom met de wortel, de paprika, kokos, sla, gember, koriander, koudgeperste sesamolie en 4 el van de marinade. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Leg telkens 1 komkommervierkant op een plat werkoppervlak. Schep een twaalfde van het groentenmengsel op het onderste derde deel van het vierkant. Leg op een uiteinde wat daikonkers. Rol het vierkant strak op, zodat het groentemengsel in het rolletje zit er de daikonkers er aan een kant uit piept.
  • Maak zo 12 rolletjes. Snijd er 4 doormidden.

Afwerking

  • Leg in het midden van elk bord 2 rolletjes en zet er aan een kant de 2 helften van de doorgesneden rolletjes naast. Schep er de resterende marinade en chilisesamolie overheen. Strooi er jonge selderijscheuten en peper over.

 

Wijnadvies
De pittigheid, oftewel hitte van dit gerecht bepaalt de wijnkeuze. De pepers en gember zijn te sterk voor droge rieslings uit de Elzas, terwijl hun tegenhangers uit Mosel-Saar-Ruwer zoet genoeg hebben om alle specerijen in toom te houden. De Spätlese rieslings van Fritz Haag zijn licht van structuur en verpletteren het gerecht niet. De wijnen van Haag blijven verre van nieuw eikenhout en die staalachtigheid doet de aardse, minerale smaken van de komkommer en andere groenten goed uitkomen.

Raw Food  Zomerse Komkommerrolletjes uit Rauw van Charlie Trotter

 

Meer raw food!

 

Meer komkommer!

Machteld, forummoderator & culiredactie, verslaafd aan Tony Chocolonely's chocolade met karamel en zeezout

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama