Open menu

Patatnik kleinDe Bulgaarse keuken is niet erg bekend bij ons. Mogelijk staat deze te zeer in de schaduw van de Griekse en de Turkse keuken. Maar natuurlijk hebben de Bulgaren wel interessante eigen gerechten. Shopska is met stip de meest bekende salade van het land. Ze werd in 1955 gelanceerd door de toeristische dienst om een lokale keuken te promoten en heeft intussen de hele Balkan veroverd. Deze salade leunt aan bij de nog bekendere Griekse salade, maar de Bulgaren gebruiken doorgaans zonnebloemolie en geen olijven. Het andere gerecht dat we maken is patatnik, een soort flinke rösti uit het Rodopengebergte. Er zijn veel varianten. Ik voegde erg atypisch courgette toe, geïnspireerd door de Griekse courgettekoekjes met dille. Gebruik voor een meer traditionele patatnik één kilo aardappels en geen courgette - dat lijkt heel veel, maar door het kneden verliezen ze veel vocht. De twee gerechten vormen samen een prima hoofdgerecht, maar kunnen ook dienen als onderdeel van een grotere mezze of buffet.

Voor 2 personen als hoofdgerecht, of voor meer wanneer onderdeel van een mezze

Voor de shopska:

1/2 komkommer
2 trostomaten
1/2 witte ui
1 à 2 el zonnebloemolie of olijfolie
75 g feta of andere witte kaas
peper en zout

Voor courgette-patatnik:

700 g aardappels
300 g courgette
1 tl zout
1 ei
1/2 tl knoflookpoeder
1/2 tl uienpoeder of -granulaat
peper
1 el fijngehakte verse dille
olie om te bakken

Verder nodig: een rasp en een zeef of een vergiet

  • Maak de courgette schoon en rasp ze. Schil de aardappels en rasp ze.
  • Doe geraspte courgette en aardappel samen in een ruime zeef of vergiet en zet deze op een kom of pot om het vocht op te vangen. Doe er een theelepel zout bij en meng alles goed. Nu ga je het mengsel gedurende een tiental minuten kneden en uitpersen totdat het droog begint te worden. Je zal merken dat er veel vocht uitkomt en het volume flink kleiner wordt.
  • Breng het mengsel over in een kom en roer er het ei en de gehakte dille door. Kruid af met knoflookpoeder, uienpoeder, flink wat peper en eventueel nog een klein beetje zout. 
  • Zet inmiddels een kleine pan met anti-aanbaklaag op het vuur. De mijne heeft een doorsnede van 20 cm. Een beetje groter kan ook nog. Voeg olie toe, wees niet te zuinig. Spreid er nu het aardappelmengsel gelijkmatig uit in de pan en bak de patatnik 10 à 12 minuten aan één kant op relatief laag vuur: ik gebruikte stand 3 van 9. Zorg dat er geen sliertjes tegen de rand van de pan plakken, zo krijg je een mooier resultaat.
  • Na de baktijd leg je een bord omgekeerd op de pan. Deze draai je voorzichtig om met je hand op het bord. Plaats de pan terug op het vuur met wat olie en laat de patatnik terug in de pan glijden - met de ongebakken kant naar beneden natuurlijk. Bak nogmaals 10 à 12 minuten op hetzelfde zachte vuurtje.
  • Wanneer de aardappelkoek bakt, maken we de shopska. Snij een halve komkommer in blokjes. Snij de tomaten in kwarten, verwijder de zaadlijsten en snij ze nadien in blokjes. Snij de halve ui in dunne plakken en daarna in de andere richting wat grover. Doe de groenten in een kom en voeg de olie, de peper en eventueel wat zout toe. Meng alles goed. Werk af met geraspte of verkruimelde feta.

Snij de patatnik in punten en serveer. Geef er de shopska bij.

Patatnik


Meer mezze!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama