Open menu

maandoverzicht 256x192Tijdens de Navo-top in Madrid werd Russische salade geserveerd. De Franse mosterd raakt op. In München betaal je je biertje met olie. Ben & Jerry's klaagt Unilever aan. Deense koeienkaas mag niet feta heten. Supermarkten stunten minder met vlees. De Oostenrijkse Burger King maakt plantaardige burgers tot de standaard. Tijdens het Offerfeest wordt toenemend vegetarisch gegeten. In Frankrijk zijn vegan croissants in opmars. Amerikaanse restaurants worden afgeperst met 1-ster-reviews. Regelmatig aan tafel zout op je eten strooien is niet gezond. Eten smaakt lekkerder als je met open mond eet. Juli 2022 in vogelvlucht.

Eten is politiek

Verbazing tijdens de Navo-top in Madrid: er stond Russische salade op het menu. Deze salade van aardappel, mayonaise en groente is populair in Spanje en wordt in vele restaurants ondertussen al verkocht als 'traditionele salade' of ook 'Kyiv salade'. Maar gek genoeg dus niet tijdens de Navo-top.

De Franse mosterd raakt op. Leveringsproblemen door de oorlog in Oekraïne en langdurige droogte in hoofdleverancier Canada zorgen voor lege schappen. Daarnaast zijn de Fransen ook veeleisende fijnproevers, zeker als het mosterd betreft.

mosterd potjes

In Rusland raken de aardappels op, in ieder geval bij de Russische keten die de McDonald's-restaurants heeft overgenomen. Als in de herfst de nieuwe oogst binnenkomt, kunnen de Russen weer frietjes eten.

Een bierbrouwer in het Duitse München heeft olie als betaalmiddel ingezet: klanten kunnen voor een liter olie een liter bier krijgen, en zorgen er daarmee voor dat de bierbrouwerij annex restaurant de komende tijd hun schnitzels kan blijven bakken.

Het Europese gerechtshof heeft geoordeeld: er bestaat geen Deense feta. Alleen in Griekenland geproduceerde kaas van schapen- of geitenmelk mag zo heten, Scandinavische koemelkkaas niet, ook niet als het buiten de EU wordt verkocht.

De ijsmaker Ben & Jerry's heeft zijn moederbedrijf Unilever aangeklaagd. Ben & Jerry's vond de ijsverkoop in de Joodse nederzettingen niet gewenst, maar Unilever wist dit via een tussenhandelaar toch nog mogelijk te maken.

 

ben and jerrys

Lekker vegetarisch

Voor het eerst sinds 2015 stunten supermarkten minder met vlees dan het jaar ervoor, blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. Het aantal aanbiedingen voor vleesvervangers bleef nagenoeg gelijk.

Een hamburgerkraam op de Gentse Feesten verkocht tien dagen lang vleesloze burgers, zonder dat klanten dat wisten. De worsten en burgers van Beyond Meat vielen zo in de smaak dat klanten ervoor terugkwamen. Kritiek dat klanten bedonderd zouden worden, wijst de uitbater af: "In een gewone hamburgerkraam zeggen ze toch ook niet wat erin zit?"

De Oostenrijkse vestigingen van de Burger King zetten in een opmerkelijke campagne hun vegan assortiment centraal. De komende tijd zal bij een burgerbestelling de vraag zijn: een normale burger of eentje met vlees?

burger king normal oder fleisch

Foto: Burger King Oostenrijk

De Amerikaanse marine, de US Navy wil vleesvervangers uittesten op in ieder geval twee bases, te beginnen daar waar 'veegebaseerde proteïne' duur of moeilijk te krijgen is. Een grote meerderheid van de militairen gaf aan regelmatig plantaardig te willen eten. Het vegetarisch of plantaardig aanbod, met name van de kant-en-klaarmaaltijden is momenteel veel lager dan de vraag.

Steeds meer moslims geven liever een donatie dan dat ze een schaap ritueel (laten) slachten. Ook wordt tijdens het Offerfeest toenemend vegetarisch gegeten.

Jan Smit wil van FC Volendam 'de duurzaamste club ter wereld' maken en daarbij horen plantaardige sportmaaltijden.

In Frankrijk winnen de plantaardige patisserie en de vegan croissants snel terrein. Bijzonder is dat de patisserie niet als vegan in de markt wordt gezet, omdat dat begrip in Frankrijk een negatieve lading heeft. Volgens een patissier: "Als vegan patisserie zelfs in Frankrijk de markt verovert, dan kan dat over de hele wereld."

croissants

Op restaurant

Amerikaanse restaurants worden geplaagd door afpersers: als de restaurants geen 75 dollar betalen, krijgen ze elke dag een negatieve review met één ster op sites als TripAdvisor. Fake reviews zijn sowieso een probleem op recensiesites.

Wie in België na een of meer alcoholische versnaperingen zonder te betalen het restaurant of café verlaat, hoeft geen strafzaak te riskeren. Dit komt door een wet van meer dan 80 jaar oud, die bedoeld was om dronkenschap te beteugelen. Uitbaters kunnen deze wet met kaasjes en nootjes echter omzeilen.

Uit taalonderzoek blijkt dat Chinese restaurants in Antwerpen verschillen van die in Brussel. Omdat de migratie naar Brussel later op gang kwam, zijn de restaurants daar veel diverser en pan-Aziatischer. Dit merk je ook aan de namen van de restaurants en de gerechten.

chinatown yokohama

Lekker gezond

Wie regelmatig aan tafel zout op het eten strooit, leeft gemiddeld jaren korter, zo blijkt uit Brits onderzoek. Veel andere factoren die de uitkomsten mede kunnen beïnvloeden - leeftijd, gewicht, levensstijl - zijn meegewogen, maar het kan nog niet uitgesloten worden dat het zoutgebruik op tafel toch samengaat met andere ongezonde keuzes.

Er is een link tussen het eten van de traditionele Franse worstjes en darmkanker, bevestigen nu ook de Franse gezondheidsautoriteiten. Ze dringen aan op acties om de consumptie ervan te verminderen.

Na het eten van een Big Mac kun je op de terrassen van McDonald's binnenkort geen sigaret meer opsteken. "We zijn een familierestaurant, waar iedereen straks ook op het terras optimaal kan genieten van onze producten, zonder last te hebben van rook."

mcdonalds frietjes

Lang leve de wetenschap

Uit onderzoek blijkt dat je eten lekkerder smaakt als je met open mond eet: er komen dan meer vluchtige aroma's in je neus. Wie dat toch te onsmakelijk of onbeschoft vindt, kan ook 'mindful eating' proberen.

De zwarte truffel wordt al op grote schaal gekweekt, maar tot voor kort groeide de witte truffel alleen in het wild. Franse wetenschappers zijn er echter onlangs in geslaagd om 26 witte truffels te cultiveren, dus dat kan binnenkort veranderen.

Experts hebben uitgezocht dat aardbeien met slagroom al sinds de eerste editie tijdens Wimbledon wordt geserveerd. Aardbeien zijn traditioneel onderdeel van de afternoon tea en bovendien zitten er rondom Wimbledon veel fruitboeren.

aardbeien slagroom


  Meer!

 

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama