Open menu

maandoverzicht 256x192De supermarktproducten worden steeds duurder, maar de omzet stijgt. In de horeca worden kleinere porties geserveerd. Pizza Hut Japan komt met pizza's met een rijstbodem. Een Franse astronoom maakt een foto van een plak chorizo op zwarte achtergrond. Beef jerky is het meest milieuvervuilende voedingsmiddel. Ben & Jerry's gaat cacao van Tony's Chocolonely gebruiken. In Franse dorpen zie je steeds vaker stokbroodautomaten. Japanse jongeren moeten meer alcohol drinken. Augustus 2022 in vogelvlucht.

Schaarste en inflatie

De trein blijft maar doordenderen: de supermarktprijzen zijn inmiddels bijna 20% hoger dan vorig jaar. Vooral pasta, keukenpapier en brood zijn flink in prijs gestegen. En het einde is nog niet in zicht. De supermarkten verkochten dan ook minder, maar door de hogere prijzen ging de omzet wel omhoog.

De prijzen in de horeca stijgen een stuk minder, maar er worden wel goedkopere ingrediënten gebruikt of kleinere porties geserveerd.

bierglas bijna vol

Kringloopwinkel Okazi heeft na het Pukkelpop-festival het achtergebleven - en nog intacte - voedsel verzameld. Een deel gaat naar de Oekraïne, de rest gaat naar kwetsbare medewerkers van de kringloopwinkel zelf.

Vanwege de droogte valt in Italië de druivenoogst nogal mager uit. Ook de olijvenproductie heeft te lijden onder zowel de droogte als de extreme regenval, waar ze dit jaar sporadisch ook mee te maken hebben.

Vanwege de hoge tarweprijs komt Pizza Hut Japan met pizza's met een rijstbodem. Een bijkomende reden is dat de Japanners de rijstpizza, Japans belegd uiteraard, wellicht best zouden kunnen gaan waarderen.

pizza smeltende kaas

Vleselijk nieuws

De Correspondent argumenteert dat de wereld minder honger lijdt als wij minder vlees produceren. Nederland importeert veel graan en mais, die als veevoer worden gebruikt. Vervolgens wordt een groot deel van het daarmee geproduceerde vlees weer geëxporteerd.

Een psychologe verklaart waarom Duitsers veel goedkoop vlees eten: vlees wordt doorgaans nog steeds als statussymbool gezien, terwijl Duitsers van oudsher al weinig geld voor hun eten over hebben. Daarnaast nemen kinderen vaak de eetgewoontes van hun ouders over.

Een Spanjaard is veroordeeld tot een jaar cel, omdat hij 7000 gedroogde hammen had gestolen. Eén ham van de met eikels gevoerde Iberische varkens kan wel 500 euro kosten.

Een Franse wetenschapper postte een tweet met, zo beweerde hij, een foto van een verre ster. Dit bleek een grap te zijn: de 'ster' was een plak chorizo op een zwarte achtergrond.

chorizo ster

Foto: EtienneKlein op Twitter

Een beter milieu

De Britse 'voedseltsaar' Henry Dimbleby bezweert dat de Britten minder vlees moeten eten, als ze het klimaat willen redden. Politieke maatregelen om dit voor elkaar te krijgen zullen verdeeldheid zaaien, maar ze zijn onontkoombaar, volgens hem.

Een groep onderzoekers uit Oxford heeft berekend hoe milieubelastend verschillende voedingsmiddelen zijn. Vlees en kaas scoren het slechtst, met de immer populairder wordende beef jerky (gedroogd rundvlees) als negatieve uitschieter.

De kippen van een Britse eierproducent krijgen insecten te eten, zodat de eieren klimaatneutraal zullen zijn. Insecten maken sowieso al deel uit van een (natuurlijk) kippendieet - en omdat wij in het westen niet zelf aan de insecten willen, is dit een goed alternatief, aldus de producent.

Ben & Jerry's gaat cacaobonen van Tony's Chocolonely gebruiken, omdat dit bedrijf precies weet onder welke sociale en milieuomstandigheden ze zijn geteeld.

ben and jerrys

Landen en gewoontes

Het Amerikaanse Domino's Pizza vertrekt na zeven jaar uit Italië. Het bedrijf wijt de teloorgang aan de coronapandemie, maar het zou ook heel goed kunnen dat Italianen bijvoorbeeld een pizza honey mustard pulled pork gewoon niet blieven.

Stokbroodautomaten vervangen steeds vaker de bakker in krimpende Franse dorpen. Dankzij de machines kunnen de overgebleven bakkers meer stokbroden verkopen. De stokbroden worden in de machine afgebakken, zodat de klanten ze kakelvers ontvangen.

stokbroodautomaat

Foto: Ben Sale op Wikimedia

De Japanse regering heeft dringend geld nodig, dus moeten jongeren meer alcohol drinken om de schatkist te spekken. Ze hebben daarom de campagne 'Sake Viva!' gelanceerd.

In België neemt de populairiteit van wijn in blik toe. Tot voor kort zou men nog de wenkbrauwen hebben gefronst, maar na de inmiddels ingeburgerde flessen met schroefdeksel en de wijnboxen is wijn in blik nog maar een kleine stap. Bovendien is een blikje wijn lekker makkelijk naar een picknick of het strand mee te nemen.

Lekker vegetarisch

Mannen die plantaardig eten laten meer scheten dan omnivore mannen. Dit is echter een bewijs van gezonde darmbacterieën die goed zijn in het fermenteren van vezels.

Voor vegetarische, niet volledig plantaardige vleesvervangers sterven gemiddeld meer dieren dan voor 'het origineel', heeft de Duitse Stern doorgerekend. Ze benadrukken dat ze hiermee het vlees-eten niet willen promoten, maar juist voor bewustwording willen zorgen.

Het heeft 5000 jaren geduurd voordat Europeanen melk konden verdragen. Eigenlijk is het een raadsel waarom we er ooit mee zijn begonnen. Overigens hebben onze voorouders niet 5000 jaar lang maagproblemen gehad voordat het enzym lactase voldoende in ons systeem zat.

melkflessen

 

En verder


  Meer!

 

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama