Kerstarchief - Landen

kikkererwtenmenu thbKikkererwten zijn ontzettend veelzijdig. Ze zijn vrij neutraal van smaak, daarom kun je ze ook gebruiken voor tal van bereidingen. Dit bracht me op het idee om een puur plantaardig, feestelijk kerstmenu te maken met de kikkererwt in de hoofdrol. Om de clichés te vermijden heb ik wel hummus en falafel geschrapt van het lijstje gerechten. Ik heb me laten inspireren door de kookboeken van Joke Boon, waarin fantastische recepten staan met peulvruchten. De recepten zelf zijn Frans, geïnspireerd door het boek "De makkelijke Franse keuken" van Karin Luiten, eenvoudige gerechten zonder poespas. Dit kerstmenu is een ode aan de kikkererwt, maar ook aan Joke en Karin.

rotterdamsIn gerechten kun je de wereld rond, maar soms is het net zo leuk om dicht bij huis te blijven. In je eigen buurt is er minstens zoveel avontuur te beleven als ver weg! Daarom koken we dit jaar een kerstmenu met als thema Rotterdam. Deze Maasstad heeft vele eigenschappen en gezichten. Dit kerstmenu voor 4 personen kan niet al deze kanten belichten, maar probeert de stad geïnspireerd door een aantal woorden te vatten. Dit menu is natuurlijk extra leuk als er mensen uit 020 komen eten.

fusion italiaansVoor dit kerstdiner heb ik me laten inspireren door de Italiaanse keuken, waaraan ik hier en daar wat Mexicaanse en Oosterse elementen heb toegevoegd.  Wat dit kerstdiner nou zo leuk maakt is dat het niet al te moeilijk én makkelijk voor te bereiden en toch erg stijlvol is. Niks zweetdruppels op het voorhoofd, je hebt het hele kerstdiner geheel onder controle.

westers aziatischWe eten allemaal graag Aziatisch, maar wat we hier geserveerd krijgen is vaak ver van authentiek. Op zich is dit geen probleem, zolang je het maar beseft. Anderzijds zijn er ook echte mooie fusiekeukens, zoals de Frans-Japanse keuken, die een echte meerwaarde kunnen bieden. Met dit kerstmenu baseren we ons op de laatste. We maken een menu dat gerechten uit de Aziatische keuken vermengt met elementen uit de klassieke keuken van Frankrijk, maar ook van Italië en Nederland. De bedoeling is om een speels, maar vooral lekker en toegankelijk menu te maken. En je kunt het met stokjes eten als je wilt.

iers kleinDe Ierse keuken staat bekend om haar stevige, verwarmende (eenpans)gerechten, met veelal lokale producten; de aanvoer van producten van overzee is beperkt.  Zo zie je veel gebruik van kolen, aardappelen, uien, granen en zuivel. De Ierse keuken is een ideale winterkeuken, zo ook voor de kerstdagen. Dit menu is eenvoudig, gemakkelijk van tevoren te bereiden maar vooral verwarmend en smaakvol. 

Mediterraans kleinDit menu brengt ons in de sfeer van de Middellandse zee en het heerlijke eten uit deze streek. Ik heb me laten inspireren door mijn vakantieherinneringen aan Italië en Griekenland. Daarom vind je elementen uit beide landen in dit menu. Het voorgerecht is veeleer Italiaans, de volgende gangen zijn Grieks. Maar in feite worden alle gerechten één geheel dat een streepje zon op tafel tovert op deze feestelijke winterdag.

rijsttafelWanneer ik voor een groot gezelschap een feestelijke maaltijd moet koken, maak ik graag een Indische rijsttafel. De gasten hebben keuze en je kan veel voorbereiden, waardoor er op de dag zelf alvast wat druk van de ketel is. Serveren kan in buffetvorm, maar het is ook leuk om een feestelijk gedekte tafel vol schalen en schaaltjes met verschillende gerechten te zetten.

poolskerstmenuDe Poolse keuken heeft de laatste vijfentwintig jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Vroeger hadden de menukaarten in de restaurants de reputatie nogal eentonig te zijn. Zo voerden kool, aardappelen room en vette sauzen vaak de boventoon. In het Polen van nu heeft de mediterrane keuken zijn intrede gedaan en zijn de gerechten gevarieerder geworden. Ook wordt er meer met groenten gewerkt: tijdens ons verblijf in Krakau vorig jaar was ik erg verrast door de fantasierijke gerechten die we avond na avond geserveerd kregen. Mede hierdoor werd ik geïnspireerd om het kerstmenu van dit jaar geheel in het teken van Polen te plaatsen.

soul foodIn de zuidelijke staten van de Verenigde Staten vind je een typische, eigen lokale keuken, die is ontstaan uit de smeltkroes van de verschillende culturen die hier samengekomen. De belangrijkste invloeden komen van de oorspronkelijke bevolking alsmede van de Fransen, Ieren, Schotten en Afrikanen. Typerend is het veelvuldig gebruik van maïs, pompoen, paprika en bonen. Het karakter van de gerechten is rijkelijk en aromatisch. Daarom noemen ze het ook vaak soul food, eten dat je een warm gevoel geeft. Dit kerstmenu is een korte bloemlezing van de vele vegetarische mogelijkheden die deze keuken biedt. 

Om de winter een beetje zonniger te maken, eet ik in de donkere dagen van het jaar graag tapas. Spaanse invloeden combineren wonderwel met Hollandse wintergroenten. Het is dus goed mogelijk om een menu samen te stellen dat gebaseerd is op wat er traditioneel in deze tijd van het jaar in de winkels ligt. Extra feestelijk wordt het als je sherry bij de tapas schenkt. De warme, volle smaak van deze versterkte wijn past, wat mij betreft, net zo goed bij Kerst als bij een zonnig terras.

Heb je dit jaar geen trek in klassieke kerstgerechten en wil je iets aparts? En staat het idee van een niet al te moeilijke 'rijsttafel', waarvan je bijna alles de dagen van tevoren kunt bereiden, je aan? Dan is dit Filipijnse kerstmenu het menu voor jou! Toegegeven, het is een beetje vreemd, maar wel erg lekker (en vullend).

Tempeh met cola, spaghetti met ketchup en worst, aubergine gebakken met veel azijn, en toe een 100% plantaardige cassavecake met citrus-curd en kokos: je vindt het allemaal in dit vegan-vriendelijke menu voor acht personen.

Dit Belgische menu is geen overzicht van wat op de Belgische kersttafel verschijnt. Zelfs de traditionele aardappelkroketten of hertoginaardappels en overdadige roomsauzen laten we achterwege. Wel is het een menu met typisch Belgische wintergerechten. Het menu is gemakkelijk veganistisch te maken wanneer je plantaardige alternatieven voor room en vanille-ijs gebruikt. Voor het voorgerecht zijn er wat extra tips.

Een smaakvol en niet té uitgebreid menu voor twee personen, met behoorlijk wat Franse elementen. Bon appétit!

We gaan op reis naar het zuidelijke deel van Zuid-Amerika terwijl we aan de kersttafel blijven zitten. We starten in Buenos Aires. Daarna gaan we naar Paraguay, Zuid-Brazilië, het drielandenpunt bij de watervallen van Iguazú om vervolgens de reis en maaltijd af te sluiten in het Argentijnse Córdoba. We proeven van lokale varianten van de koloniale keuken en van de gerechten van de oorspronkelijke bewoners van het continent. 

Kerst staat voor veel mensen voor gezelligheid, delen, warmte en natuurlijk ook lekker eten. Deze tafel vol verwarmende Vietnamese gerechten past daar uitstekend bij. Zet alle hoofdgerechten gewoon tegelijk op tafel, gevolgd door de nagerechten, en deel het eten met elkaar. Serveer bij de hoofdgerechten eventueel een kommetje witte rijst  per persoon.

Erg traditioneel is dit Duitse kerstmenu niet. En dat is ook niet verwonderlijk: op kerstavond (Heiligabend) eten de meeste Duitsers een eenvoudige maaltijd bestaande uit aardappelsalade en worstjes. Er is ook niet iets als 'de Duitse keuken': er zijn grote regionale verschillen en in de moderne Duitse keuken zijn invloeden uit andere landen duidelijk te herkennen - net als in dit menu. Zo is Flammkuchen eigenlijk een Franse specialiteit uit de Elzas, en ons recept voor Mohnkuchen is niet gespeend van Turkse invloeden. Een culinair rondreisje door alle windstreken van Duitsland.

Om geloofsredenen wordt in India weinig vlees gegeten en daarom is de Indiase keuken prima geschikt voor vegetariërs. Met specerijen en verse kruiden worden groenten op talloze verschillende manieren bereid. Dit menu bevat twee traditionele yoghurtgerechten, maar is eenvoudig om te bouwen tot een veganistisch menu door de yoghurt te vervangen door sojayoghurt, waar eventueel nog wat citroensap aan wordt toegevoegd.

altTraditioneel eten Koreanen aan lage tafels, met roestvrijstalen stokjes. Op de tafel staan, naast rijst en het hoofdgerecht, veel schaaltjes met bijgerechten, die banchan worden genoemd. Dit menu bestaat uit enkele van die banchan, die je tegelijkertijd serveert. Samen met de rijst vormen ze dan een soort Koreaanse rijsttafel.

Dit menu is misschien niet helemaal authentiek, maar wel een leuke introductie tot de Koreaanse keuken. Vrijwel alle ingrediënten zijn te koop in de supermarkt, de natuurvoedingswinkel en de toko, en de gerechten zijn snel klaar. Een gedeelte van de gerechten kun je al de dag van tevoren maken.

Je kunt zelf kiezen hoeveel vegetarische banchan je op tafel wilt zetten. Kook je voor een groot gezelschap, maak ze dan allemaal.

Dit menu is samengesteld op basis van wat ik zelf in Portugal heb gegeten, zowel in restaurants als bij mensen thuis. Het zijn allemaal traditionele gerechten, die vooral thuis bereid worden. Er zijn geen aanpassingen gemaakt om ze vegetarisch te maken: hoewel het land een sterke vlees- en viscultuur heeft, zijn er ook een aantal gerechten die, zij het toevallig, vegetarisch zijn. Het aperitief komt van het eiland Madeira, de rest van het menu komt van het vasteland van Portugal.

altVoor explosies moet je op Sicilië zijn. En dan hebben we het natuurlijk niet over de maffia of de Etna, maar over smaakexplosies. De Siciliaanse keuken heeft een van de oudste en veelzijdigste kooktradities van Italië. Elke streek heeft zijn eigen specialiteiten, zoals bijvoorbeeld de kazen, arancini en caponata. Maar het bekendst is Sicilië om zijn desserts en zoetigheden. Cannoli gevuld met ricotta en cassata met felgekleurd marsepein. Zet de verwarming een graadje hoger en waan je in mediterrane sferen.

alt"Denkend aan Holland zie ik brede rivieren traag door oneindig laagland gaan", schreef de dichter Hendrik Marsman. Denkend aan Holland zie ik vooral kaas, stamppot en drop. Maar Nederland heeft veel meer te bieden. In dit oer-Hollandse kerstmenu vind je alleen ingrediënten uit eigen land die je vervolgens op een minder traditionele manier transformeert tot waardig kerstgerecht. Vergeet dus de zwarte peper, citroen, olijfolie en chocolade maar. Haal je boodschappen bij de lokale boer of uit je eigen groententuin, draai Volendamse zangers op maximaal volume en bereid dit menu. Want wat van dichtbij komt is namelijk verrassend lekker!

Je denkt er misschien niet meteen aan, een Georgisch kerstdiner, maar vergis je niet: Georgië staat bekend om de geweldige keuken!
Walnoten, aubergines, yoghurt, kaas en granaatappels zijn typisch Georgische ingrediënten en die komen in dit menu dan ook veel voor.

De Nederlandse Antillen: zuidelijker dan Maastricht, palmbomen en een zeer aangename temperatuur in december. Deze combinatie levert een menu op dat in de Nederlandse vrieskou de nodige warmte geeft, met een flinke straal Caribische zon.

Vegatopia-koks Tertia en Maartje deden inspiratie op bij moderne Chinese restaurants over de hele wereld en stelden een menu samen dat laat zien dat de Chinese keuken van nu heel wat meer te bieden heeft dan foe yong hai en koe lo yuk.

Je kunt je ingrediënten voor een kerstmenu uit alle hoeken van de wereld laten invliegen, maar ook met seizoensproducten uit eigen land kun je iets heel feestelijks samenstellen. Kijk maar naar dit menu voor vier personen van Vegatopia-kok Monique Dubbelman.

Geen enkele andere keuken in de wereld is zo goed ingesteld op vegetariërs als de Indiase. Onder invloed van het hindoeïsme wordt er weinig vlees gegeten en is er een duizelingwekkende hoeveelheid vegetarische gerechten met een heel karakteristieke smaak ontstaan. Dit feestmenu is ook geschikt voor veganisten.

Kunnen Fransen eigenlijk wel een beetje vegetarisch koken? Anders willen wij het ze wel leren! Bijvoorbeeld aan de hand van dit heerlijke vegetarische feestmenu in Franse stijl.

Russian style-menu voor 4 personen (ook geschikt voor veganisten).

Een kerstmenu met een Italiaans tintje.

Het inmiddels gesloten Utrechtse restaurant Ajanta stond hoog aangeschreven bij vegetariërs. Speciaal voor Vegatopia stelde Ajanta een vegetarisch menu samen voor 4 personen.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Nieuw in de Restaurantgids

Delft - HUmmUS
vrijdag 24 maart 2023

 Midden-Oosters in nieuw jasje - €€

Leiden - Aloha
vrijdag 17 maart 2023

vegetarisch streetfood en cocktails   - €€

Genk - Foglia
vrijdag 10 maart 2023

 plantaardig Italiaans  -  €€€

Volg ons op

 

Twitter logo

RSS

feed-image Feed

horecarama

dekbeddiscounter