groene shakshuka kleinDe lente is in het land! We kunnen en mogen weer buiten van de zon genieten. Dat zie je terug in wat er deze week op tafel komt: veelzijdige gerechten met lekker veel lentegroenten. We beginnen met risotto met venkel en erwtjes en gaan verder met Midden-Oosterse bloemkool met bulgur en falafel. Op woensdag bakken we hartige pannenkoeken met witte asperges. Op donderdag bakken we dan weer quiche met groene asperges, bloemkool en feta. Om het weekend te beginnen geven we bietenhummus met geitenkaas en korianderhummus bij de borrel. Op zaterdag eten we groene shakshuka met spinazie, tuinerwten en daslook. We sluiten af op zondag met preistamppot en kampersteur en als dessert aardbei-speculaas trifle.

Maandag

Geen pasta op deze maandag, maar een risotto die past bij een lentedag. We maken een risotto met venkel en erwtjes. Lekker met wat harde Italiaanse kaas erover. Meer moet dat niet zijn.

Dinsdag

We hebben een flinke bloemkool gekocht. Van de ene helft maken we nu Midden-Oosterse bloemkool met een tahin-yoghurtdressing. Lekker met bulgur en al dan niet zelfgemaakte falafel.

Woensdag

Het aspergeseizoen is volop bezig en daarom zoeken we verder naar lekkere recepten. Deze groente is zo veelzijdig dat we elk jaar weer spijt hebben dat we niet alle gerechten hebben kunnen maken. Ook proberen we nieuwe dingen uit. Vandaag eten we daarom hartige pannenkoeken met witte asperges in een aromatische saus van kruiden uit eigen tuin of van eigen balkon. 

aspergepannenkoek

Donderdag

Tijd voor de andere helft van de bloemkool en ook voor groene asperges. Op de website van Allerhande vonden we een recept voor quiche met groene asperges, bloemkool en feta en we hebben er nu al zin in. Wel gebruiken ze een bloemkoolrijst. In wezen is dit stevig gesprijsde geraspte bloemkool in een plastic verpakking. Daarom raspen we onze bloemkool dit keer zelf: goedkoper en geen plasticafval. 

Vrijdag

Het is weekend en het blijft 's avonds al vrij lang licht. Daarom houden we een ontspannen borrel vanavond. Om erbij te eten maken we twee soorten hummus: bietenhummus met geitenkaas en korianderhummus. Lekker met warme pitabroodjes en witlofblaadjes om te dippen en verder nog kerstomaatjes en gemengde olijven.

Zaterdag

Shakshuka is traditioneel een ontbijgerecht, maar je kunt het evengoed serveren als lunch of als licht avondmaal met een stukje brood. Emma maakte een bijzondere versie, namelijk groene shakshuka met spinazie, tuinerwten en daslook.

groene shakshuka

Zondag

Tijd voor een Hollandse klassieker en één van de meest geliefde gerechten bij Hedwig thuis: preistamppot met kampersteur. Geen zin in ei? Geef dan gebakken tofuplakken in de plaats. Om af te sluiten maken we aardbeien-speculaastrifle volgens een recept van de website Lekker Van Bij Ons.

PreistampKampersteurHedwig

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Boodschappen.nl

dekbeddiscounter