lekker elegantZoals elk jaar brengen we jullie nieuwe originele vegetarische kerstmenu's, al meer dan twintig jaar lang. Inmiddels hebben we daardoor een uitgebreid kerstarchief opgebouwd. De menu's betaan uit minstens drie gangen, maar je kunt elk gerecht natuurlijk ook afzonderlijk bereiden, ook op een doordeweekse avond. Daarom maken we dit keer een weekmenu gebaseerd op dit kerstarchief. Houd er wel rekening mee dat de porties bedoeld zijn als onderdeel van een groot menu. Indien je onderdelen afzonderlijk serveert, maak dan grotere porties, geef er een bijgerecht bij of serveer ze voor minder personen. 

Op maandag beginnen we met een bloemkoolrisotto en daarbij in mandarijnensap gestoofde champignons. Op dinsdag eten we een mosterd-honingcurry van wortel, paddenstoelen en peultjes en rijst. Op woensdag wordt het een ovenschotel, meer bepaald mac & cheese met pompoen. Daarna wordt het een eveneens winterse knolselderijgratin met geroosterde oesterzwam en frisse veldslasalade. Op vrijdag gaan we voor een Indonesisch spiesje met satehsaus. Op zaterdag mag het flink uitgebreid: feta-roomkaasballetjes, amandelvichyssoise, spinaziecrêpes in Griekse stijl en een cakeroulade met kastanje en cranberry. Op zondag brunchen we met boerenkaasbörek, gevulde kaiserbroodjes, Indiaas geïnspireerd roerei en appeltaartjes met cranberry.

Maandag

Vanavond beginnen we onze kersteditie met bloemkoolrisotto uit Jolanda's Regenboogmenu (2019). Deze risotto is eigenlijk heel gemakkelijk te maken. Serveer met in mandarijnensap gestoofde champignons en zeekraal. Bij gebrek aan zeekraal kan een groene salade ook prima.

geel11

 

Dinsdag

Uit Svens Westers-Aziatisch Menu (2019) komt deze modern-Franse mosterd-honingcurry van wortel, paddenstoelen en peultjes. Een lekker winters stoofgerecht met veel groente. Serveer met rode rijst uit de Camargue of met zilvervliesrijst.

westers aziatisch hoofdgerecht 1

Woensdag

Vanavond maken we een eveneens winterse mac & cheese met pompoen. De geest van het recept is ouder dan je denkt, want het komt uit Eelco's Roaring Twenties - de 1920's welteverstaan. Serveer met een gemengde salade en eventueel een stukje brood.

pumpkin mac cheese

 

Donderdag

Het menu Aardse Smaken (2020) was een samenwerking van meerdere redacteuren. Het hoofdgerecht hier was een feestelijke doch huiselijke knolselderijgratin met geroosterde oesterzwam en frisse veldslasalade, Ook ideaal voor een gezellige donderdagavond.

selleriegratin

Vrijdag

In ons kerstarchief vind je zelfs lekker snackerige recepten. Uit Jolanda's Indische Rijsttafel (2017) komt deze kipstuckjessateh met pindasaus. Serveer met atjar tjampoer (gewoon uit een potje) en rijst of - waarom eigenlijk niet - friet.

bakje sateh

 

Zaterdag

Vanavond maken een uitgebreid feestelijk diner bestaande uit gerechten van verschillende menu's die goed bij elkaar passen. Als amuse annex voorgerecht eten we feta-roomkaasballetjes met pistachenootjes en tomaat uit Hedwigs Lekker Elegant (2016). De soep wordt een amandelvichyssoise, een romige soep van witte groenten en amandel, uit Svens Notenmenu (2017). Voor het hoofdgerecht gaan we terug naar de recepten van Hedwig. Uit haar Stijvol Mediterraans Menu (2018) maken we spinaziecrêpes in Griekse stijl met gegrilde aubergine, courgette en gebakken tomaat met rode pesto. Afsluiten doen we superkersterig met Jessi's cakeroulade met kastanje en cranberry uit Een Beetje Klassiek (2015).

HedwigAmuseballetjes

Mediterraans hoofdgerecht

Zondag

's Zondags willen we wel eens flink uitslapen, tenzij de kinderen anders voor ons beslissen. Dan is een brunch een goed idee om de dag echt te beginnen. Het kerstarchief staat bol van gerechtjes die je kunt serveren. Hier maken we een leuke selectie: boerenkaasbörek uit Miranda's Oost, West, Thuis Best Mezzemenu (2013). Dit een hartig gebakje van filodeeg voor de gelegenheid met boerenkaas. Lekker met grove mosterd. De gevulde kaiserbroodjes uit Meta's lekker lui laagjes menu (2018) passen hier perfect bij. Net zoals het Indiaas geïnspireerd roerei uit Het Laatste Avondbuffet (2009). Tot slot bakken we als zoete toets appeltaartjes met cranberry uit - heel toepasselijk - de Kerstbrunch (2012).

laagjes voorgerecht

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Boodschappen.nl

dekbeddiscounter