Open menu

mie met broccoli en hoisintofu introDeze week is de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Wij doen uiteraard mee met een weekmenu dat geheel 'toevallig' plantaardig is: gewoon lekkere, volwaardige maaltijden waarbij vlees of zuivel niet eens worden vervangen, maar gewoon niet nodig zijn. Op maandag eten we lekker Nederlands: rode kool, bruine bonen en rösti. Dinsdag staat een curry met tomaten en kikkererwten op het menu, en woensdag spaghetti met plantaardige pesto en een wittebonensalade. Donderdag Aziatisch: mie met broccoli en hoisintofu. Het weekend luiden we in met patat, falafel en favanaise. Aan het eind van de zaterdag smaakt een Italiaans lentegerecht met groenten, peulvruchten en pasta ons goed. En zondag snoepen we tijdens een wandeling van zelfgemaakte havermoutrepen en warmen ons thuis op met een stevige kom erwtensoep.

Maandag

Ook de traditionele Nederlandse pot kan vegan: rode kool met bruine bonen in eigen vocht en rösti, waarbij de aardappelen voor de verandering de rol van burger vervullen.

bruine bonen rode kool roesti

 

Dinsdag

Voor wie plantaardig wil eten, is de Indiase keuken een walhalla. Vanavond eten we een curry met tomaten en kikkererwten, die we serveren met rijst of naan.

TomatencurryLarisse

Woensdag

Dit keer eten we lekker gemakkelijk Italiaans. Tijdens een boswandeling hebben we daslook gevonden en daarvan een daslookpesto gemaakt. Spaghetti met daslookpesto is een lekkere variatie op spaghetti aglio, olio e peperoncino. Verdun de pesto naar wens met opgevangen kookvocht van de spaghetti. Mocht je geen daslookpesto hebben, maak dan deze plantaardige pesto alla genovese. Serveer erbij een salade van witte bonen, venkel, paprika en komkommer met een simpele dressing van rodewijnazijn, mosterd en stroop.

Donderdag

Alweer noedels, maar nu op zijn Aziatisch: mie met broccoli en hoisintofu. Gebruik een mie zonder ei, bijvoorbeeld boekweitnoedels van de toko. Hoisin is een Chinese zoet-hartige saus waarin onder andere suiker, gefermenteerde sojabonen en knoflook verwerkt worden.

mie met broccoli en hoisintofu.

Vrijdag

Vegan eten is niet per definitie gezond - en 'zondigen' moet en mag. Aan het eind van een drukke werkweek hebben we zin in zelfgemaakte patat. Snij frieten van vastkokende aardappelen en frituur ze in twee keer goudbruin. Lekker met fabanaise, een zelfgemaakte veganaise op basis van kikkererwtenvocht. Ook uit de frituur: falafel. En om het toch een beetje gezond te houden snoepen we er kerstomaatjes, radijsjes, reepjes paprika en komkommer bij, die je ook lekker in de fabanaise kunt dippen.

Zaterdag

Het is nog een beetje vroeg in het jaar, maar toch vieren we alvast de lente met Le Virtù, een Italiaans lentegerecht met groenten, peulvruchten en pasta.

LeVirtu

Zondag

Deze ongebakken havermoutrepen met pindakaas zijn ideaal proviand voor een fikse bos- of strandwandeling op de zondagmiddag.

Na de wandeling trakteren we ons op een stevige kom verwarmende erwtensoep uit het Vegatopia Kookboek, bestrooid met zongedroogde tomaat en peterselie. En bij erwtensoep hoort natuurlijk roggebrood of ander donker brood.

erwtensoep

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama