Open menu

linzenbolognaisekleinDeze week laten we ons inspireren door de keuken van Italië. De meeste klassiekers komen aan bod, al dan niet op geheel eigen wijze klaargemaakt. We beginnen doodsimpel met spaghetti aglio, olio e peperoncino. Daarna maken we pompoengnocchi met laurierroom. Op woensdag eten we pasta met linzenbolognese. Op donderdag gaan we verder met risotto met paddenstoelen, rucola en parmezaan terwijl we op vrijdag zelf met pizza aan de slag gaan. Op zaterdag eten we een lasagne met kaas en ui en daarna een stuk chocolademoussetaart met kardemom en espresso. Afsluiten doen we met polenta met kaas en olijven.

Maandag

Spaghetti aglio, olio e peperoncino is Italiaans voor spaghetti met knoflook, olijfolie en een pepertje. En meer is het ook niet. Je draait het in een vloek en een zucht in elkaar en het smaakt hemels, zeker als je het bestrooit met versgeraspte Italiaanse harde kaas. Serveer met een salade of een kruidig groentestoofje met peulvruchten.

spaghetti aglio olio

Dinsdag

Gnocchi maken we doorgaans van enkel aardappels, maar laat dat jou zeker niet tegenhouden om voor de afwisseling eens groente toe te voegen. Maak bijvoorbeeld deze pompoengnocchi met laurierroom van Antionette. Geef vooraf een soepje, zoals een soep van rammenas.

pompoengnocchi Antoinette

Woendag

Over spaghetti bolognese, of correcter pasta al ragù, is al heel wat gezegd en geschreven. Je vindt traditionele versies in goede Italiaanse restaurants, maar in de supermarkt vooral mierzoete tomatensaus met gehaktkruimels die eigenlijk de naam niet zouden mogen dragen. Vandaag geven we ook onze eigen versie van linzenbolognese, gebaseerd op het originele recept.

linzenbolognaise

Donderdag

Er is al veel geschreven over het bereiden van risotto, maar uiteindelijk is het gewoon een kwestie van het paar keer te maken om de techniek onder de knie te krijgen. Maar dat geldt eigenlijk ook voor heel veel andere recepten. Wanneer je voor de eerste keer pannenkoeken bakt, zullen deze wellicht ook niet perfect zijn. Daarom geen excuses meer en dus eten we vanavond risotto met paddenstoelen, rucola en parmezaan.

RisottoPaddenstoelenHedwig

Vrijdag

Thuispizza's komen weliswaar niet uit de houtoven, maar op de een of andere manier kan er zo maar een symbiose ontstaan tussen jou, het pizzadeeg en je oven. Kortom: even oefenen, en dan maak je zo thuis een pizza die niet kan mislukken. Om je op weg te helpen, maakte Eelco een pizzahandleiding met tips voor bakken en beleggen.

pizza zelfgemaakt

Zaterdag

Uien worden meestal toegevoegd als smaakmaker, maar je kan ze ook gebruiken als hoofdingrediënt - zelfs in een pastagerecht. In deze eenvoudige lasagne met ui en kaas komen alle ingrediënten tot hun recht en samen bepalen ze de smaak en textuur. Omdat het een lasagne is met dunnere lagen, komt de pasta zelf ook tot uiting.

Als dessert bakken we een chocolademoussetaart met kardemom en espresso. Helemaal niet Italiaans, maar wel heel lekker.

ChocolademousseEspressotaartSirocco

Zondag

Polenta is een gerecht op basis van maïsmeel uit het noorden van Italië. Je kan het bereiden als een soort van pap, maar je kan er ook stevige plakken van maken.  We gaan vandaag voor het laatste: polenta met kaas en olijven. Lekker als snack of als deel van een brunch of een buffet.

polentametolijven

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama