Open menu

Risotto. Sommigen draaien er hun hand niet voor om, anderen beginnen er liever niet aan. Topkok Robert Kranenborg zei ooit tijdens Topchef tegen een kandidaat dat pas wanneer je een goede risotto kunt maken, je goed kunt koken. Dit omdat het bij een goede risotto aankomt op het juist afstellen van de hittebron. Want staat het vuur te hoog, dan loop je de kans dat de buitenkant van je risotto sneller gaar is dan de binnenkant. Door de hittebron tijdens het gaar roeren van de risotto laag te houden, garen de rijstkorrels gelijkmatig. Tijdens het maken van risotto is het zaak om alles klaar te hebben staan, zodat je ondertussen er niet meer bij weg hoeft. Maar verder baart oefening kunst en raak je er vanzelf bedreven in.

voor 4 personen

1 klein rood uitje
2 tenen knoflook
25 g roomboter
300 g risottorijst
1 glas sauvignon blanc (witte wijn)
1 l groentebouillon, kokend
250 g cantharellen
250 g kastanjechampignons
2 el olijfolie
peper en zout
50 g roomboter
75 g Parmezaanse kaas, geraspt
1 handje peterselie, gehakt
1/2 zakje rucola à 75 gram

Verwarm de borden vast voor in een oven van 125 graden, of zet ze in de verwarmingskast.

  • Snipper het uitje en pers de knoflook uit. Fruit ze in 25 gram roomboter in een kleine braadpan.
  • Voeg na vijf minuten de risottorijst toe. Fruit deze kort op laag vuur mee tot de risotto glazig wordt.
  • Zet het vuur een klein beetje hoger (niet te hoog, anders is de risotto straks aan de buitenkant sneller gaar dan aan de binnenkant) en blus af met het glas sauvignon.
  • Wanneer de wijn door de risotto is opgenomen, lepel je met een grote soeplepel onder regelmatig roeren de kokende bouillon erbij. Telkens wanneer de risotto de bouillon heeft opgenomen, doe je er weer een lepel bouillon bij, totdat (bijna) alle bouillon is verbruikt. Dit duurt ongeveer 20 tot 25 minuten. Proef na 20 minuten of de risotto al een goede bite heeft. Zo niet, voeg dan nog wat bouillon toe.
  • Maak ondertussen de cantharellen en kastanjechampignons schoon en snijd ze in stukken.
  • Bak de paddenstoelen in ongeveer 5 minuten gaar op halfhoog vuur in wat olijfolie. Breng ze licht op smaak met peper en zout.
  • Roer de paddenstoelen door de gare risotto, samen met de klont roomboter, de Parmezaanse kaas en de peterselie.
  • Serveren: verdeel de risotto over vier (voorverwarmde) diepe borden en doe er nog wat rucola over ter garnering.


Meer risotto!

Hedwig, redacteur, ook te vinden op haar eigen site Hedwig's recepten waar ze recepten met voedingswetenswaardigheden combineert.

the Kitchenary

horecarama