Open menu

zoete aardappel zuurkool thbHet jaar 2023 is bijna ten einde, daarom geven we in dit weekmenu een bloemlezing van recepten uit het afgelopen jaar. We hadden minder recepten en meer opinie-artikels dan de jaren ervoor, maar toch nog steeds te veel recepten om hier alles weer te geven. We willen vooral onze redacteurs - allemaal vrijwilligers - bedanken voor alle bijdragen die ze geleverd hebben. Op maandag maken we een aardappelgoulash, op dinsdag gaan we verder met een romige bietenpasta. Op woensdag serveren we een kruidige boerenkool-gulai. Helens gevulde zoete aardappel met zuurkool is dan weer ideaal voor op donderdag. Farinata met groenten kan dan weer op dondag als lunch of als hapje. Op zaterdag maken we zomerse frecantò uit Le Marche. We sluiten af met 2 gerechten: Afghaanse aubergine met tomatensaus en yoghurt en frambozen-amandelcakejes.

Maandag

Goulash is het nationale gerecht van Hongarije en houdt het midden tussen een stoofpot en soep. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van hoe je het klaarmaakt. Een leuke, ook traditionele, variant van goulash is aardappelgoulash, waarin de aardappel de hoofdrol speelt. Svens aardappelgoulash bevat ook bruine bonen om hem vullender te maken. 

Aardappelgoulash

Dinsdag

Rode biet kun je het hele jaar door verantwoord eten. Emma maakte deze romige bietenpasta met mizuna in de lente, maar hij past zeker ook op een winterse dag. Vervang de mizuna eventueel door rucola of door meerdere verse kruiden, zoals peterselie, kervel en dille.

Bietenpasta

Woensdag

Met boerenkool kun je veel meer dan alleen stamppot maken. Daarom zoch Michelle inspiratie bij gulai, een kruidige curry die in Indonesië vaak wordt gegeten met een soort casaveblad. Serveer deze boerenkool-gulai mer rijst. Je zou er ook nog tempeh of tofu aan kunnen toevoegen.

boerenkoolgulai

Donderdag

Helen is dol op zuurkool: in een stamppot, in een ovenschotel, of - zoals in dit recept - gevulde zoete aardappel met zuurkool. Zuurkool kan altijd! Het is bovendien goedkoop én lang houdbaar. Maar vooral heel lekker.

zoete aardappel zuurkool 

Vrijdag

Altijd brood voor lunch is saai. Met nauwelijks extra moeite maak je de avond ervoor iets klaar wat veel lekkerder is. Daarom schreef Eelco dit recept voor snelle farinata met groenten. Deze doet het trouwens ook erg goed als hapje 's avonds bij de borrel of op een feestje, eventueel ook samen met een yoghurtdip.

farinata lunchbakje

Zaterdag

Vandaag maken we het iets feestelijker met een zomerse frecantò uit Le Marche, een recept van Karl. Serveer de frecantò warm of koud, als contorno (bijgerecht) bij een vleesvervanger, als lunch in een gevuld Italiaans broodje. Of gewoon als hoofdgerecht met een stuk brood en een glas witte wijn.

frecanto

Zondag

We sluiten deze week af met twee recepten. Ten eerste maken we borani banjan, Afghaanse aubergine met tomatensaus en yoghurt als hoofdgerecht, volgens een recept van Sven. Serveer met (Libanees) platbrood en een komkommersalade.

Borani banjan

Als toetje of als vieruurtje bakken we Jolanda's frambozen-amandelcupcakes. Hiervoor gebruik je diepvriesframbozen, dus je kunt ze echt het hele jaar door bakken.

Frambozencupcakes

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama