Open menu

altDenk ik aan theebiscuitjes, dan denk ik aan ranja. En vervolgens aan de peuterzaal, want bij speciale gelegenheden trakteerde de juf ons hierop. Dertig jaar geleden kon zoveel zoets nog, want dikke kindertjes zag je toen amper. Tegenwoordig zou de juf stante pede naar een gezonde-kindertraktatieworkshop worden gestuurd. Caloriebommetjes zoals deze in chocolade-roomboterbeslag gedompelde theebiscuitjes zal ze daar niet tegenkomen!

Deze chocoplakken lijken op de beroemde arretjescake, maar je hebt er net wat minder ingrediënten voor nodig. Dat maakt het overigens niet minder machtig! Een snel rekensommetje leert ons dat deze vier ingrediënten samen zo'n 450-900 kcal per portie opleveren....

Op dit recept kun je eindeloos variëren: gebruik andere koekjes (bijvoorbeeld bastogne of kruidnootjes), geef het chocolade-botermengsel een beetje pep met specerijen (kaneel, chilipoeder, vanille), likeur of oploskoffie. Je kunt een Bounty naäpen met wat geraspte kokos of maak er een exotische reep van met gedroogd fruit, zoals stukjes dadel of gojibessen.
Geen fan van pecannoten? Meng dan walnoten, hazelnoten, pistaches en/of pinda's erdoor.

Wie van haast misselijkmakend zoet houdt, kan het beste chocolade met een laag cacao-gehalte gebruiken (zoals 55%). Mag de chocoladesmaak er juist echt uitknallen, dan kun je het beter een goede kwaliteit chocolade gebruiken met een cacao-gehalte van 70% of hoger. Dit maakt het minder zoet. Vegans kunnen in plaats van roomboter margarine gebruiken en natuurlijk 100% plantaardige chocolade.

Zelf heb ik hier gelijke delen gebruikt van de chocolade, de boter en de 'vulling'. Voor mij een optimale verhouding van de ingrediënten: niet teveel knapperigs, maar het lijkt ook niet alsof je in een veel te vette chocoladereep bijt. Je kunt naar eigen wens de hoeveelheid vulling aanpassen; zo kun je ook een reep maken waarin de noten en koekstukjes bij elkaar worden gehouden door een minieme hoeveelheid chocolade.

Op zondag 18 september 2011 vindt voor alle choco-diehards trouwens een chocolade-festival in Zutphen plaats. Je kunt nu bovendien ook chocolade met het Vegatopia-logo winnen, daarover lees je ook alles via de zojuist genoemde link.

voor 2-4 stukken

100 g boter
100 g chocolade
50 g theebiscuitjes
50 g pecannoten
30 g suiker (optioneel)

  • Smelt op laag vuur in een pan met een dikke bodem de boter en de chocolade. Blijf roeren en zorg dat het niet aanbrandt of dat de boter bruin wordt. Het moet een glad sausje worden. Haal de pan dan van het vuur. Laat het iets afkoelen.
  • Breek de biscuitjes in kleine stukjes.
  • Halveer de pecannoten. (Voor wie graag gesuikerde noten wil: laat de suiker zachtjes smelten. Doe dit au-bain-marie of in een pan direct op het vuur - gebruik je de laatste methode, houd de suiker dan goed in de gaten om verbranden te voorkomen. Blijf doorroeren totdat er een siroop is ontstaan. Voeg de stukjes noot toe en roer alles goed door elkaar. Spreid de gesuikerde noten uit op een bord of een bakplaat en laat ze afkoelen. Breek of hak ze daarna in kleine stukjes.)
  • Roer de koekstukjes en de (gesuikerde) noten door het chocolade-botermengsel en giet dit in een kleine cakevorm of een platte taartvorm.
  • Laat het enkele uren in de koelkast opstijven.
  • Snijd het in plakken en serveer het met lobbig geklopte slagroom.

chocoplakken met theebiscuitjes en pecannoten

  

Meer chocolade!

 

Machteld, forummoderator & culiredactie, verslaafd aan Tony Chocolonely's chocolade met karamel en zeezout

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama