Open menu

preischotel kleinEen oude winterklassieker is de ovenschotel van prei en gehakt, afgewerkt met een laag aardappelpuree en een kaaskorstje. Ik wilde hier al een tijdje een vegetarische versie van maken, maar dan toch meer dan gewoon een pakje vegagehakt te gebruiken in plaats van gemalen vlees. Ik begon na te denken over de verschillende mogelijkheden en uiteindelijk is de definitieve versie pas tijdens het klaarmaken zelf ontstaan. Het gehakt heb ik vervangen door kastanjechampignons, omdat ik altijd liefst met pure ingrediënten kook. In plaats van puree heb ik dan weer wortelstamppot gebruikt met wat extra toegevoegde kaas voor de smaak en textuur. Het resultaat is modern en klassiek tegelijk en natuurlijk gewoonweg lekker.

Voor 2 personen als hoofgerecht

Voor de wortelstamppot:
400 g aardappels
150 g wortels
1 laurierblad
30 g boter
0,5 dl warme melk
50 g geraspte kaas
1/2 tl tijm
peper en zout

Voor de vulling:
2 prei
250 g kastanjechampignons
2 teentjes knoflook
peper en zout
boter of olie om te bakken

Voor de ovenschotel:
boter om in te smeren en af te werken
50-60 g geraspte kaas

  • Schil de wortels en snij ze in plakjes. Schil de aardappels en snij ze in blokjes, groter dan de wortelplakjes. Doe deze samen in een kookpot met ruim water. Breng aan de kook en voeg het laurierblad toe. Kook gaar in ongeveer 15-20 minuten of totdat je heel gemakkelijk met een vork in de aardappels en wortel kan prikken.
  • Giet af, verwijder het laurierblad en pureer met een pureestamper of een roerzeef. Meng eerst de boter onder de puree en dan de warme melk. Waarom warme melk? De puree mag niet te fel afkoelen, want anders smelt de kaas niet. Roer er nu dus de kaas onder. Werk af met peper, zout en tijm. Zet opzij.
  • Maak de prei schoon, snij hem overlangs door en dan in (halve) ringen. Stoof de prei glazig in wat boter of olie op middelhoog vuur. Pers de knoflook uit of hak hem fijn en voeg toe. Maak de kastanjechampigons schoon en snij de fijn. Voeg ze toe en bak alles gaar op middelhoog vuur. Laat eventeel vocht uitlekken en werk af met peper en zout. Zet opzij.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een ovenschaal in met boter. Bedek de schaal met het prei-champignonmengsel. Spreid hierover de laag wortelstamppot. Werk af met de geraspte kaas en een paar toefjes boter om een lekkerder korstje te krijgen. Bak 20-25 minuten in de voorverwarmde oven of totdat de kaaskorst mooi goudbruin is.

Smakelijk!

preischotel


Meer winterse prei!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama