Open menu

"Het oog wil ook wat" is een veelgehoorde uitspraak als het om de presentatie van eten gaat. Bij kooktalentenshows op televisie leggen zenuwachtige koks met veel precisie de ingrediënten op zorgvuldig uitgekozen borden, en in een wereld waar we tegenwoordig zelfs blauwe wijn drinken, lijkt de combinatie van kleuren in een gerecht net zo belangrijk te zijn geworden als de combinatie van smaken. Ook in deze roze risotto zijn zowel smaak als kleur ten volle vertegenwoordigd!

voor 2 personen

250 g rode biet
2 flinke sjalotten
2 flinke tenen knoflook
3 el olijfolie
2 el verse tijmblaadjes
200 g risottorijst
150 ml wijn (ik gebruikte halfzoete rosé)
½ l bouillon (ik gebruikte paddenstoelenbouillon)
75 g walnoten
80 g blauwe kaas (ik gebruikte cambozola, een Duitse blauwschimmelkaas met vegetarisch stremsel)
20 g tuinkers

  • Rooster eerst de rode (ongekookte) bieten in de oven: was ze goed onder de kraan, dep ze droog, wikkel ze in aluminiumfolie en leg ze een uur in een voorverwarmde oven van 200 graden. Trek de schilletjes van de bieten als ze gaar en afgekoeld zijn. Snij ze in kleine blokjes.
  • Snipper de sjalotten in kleine stukjes en hak de knoflook fijn.
  • Verhit de olijfolie in een braadpan met antiaanbaklaag en fruit de sjalotten twee tot drie minuten. Voeg dan de knoflook en de tijmblaadjes toe en fruit deze nog een minuutje mee.
  • Voeg de rijst toe en bak deze al omscheppend zo'n twee minuten.
  • Blus af met de wijn en laat deze wat inkoken.
  • Voeg dan scheutje voor scheutje de bouillon toe. Blijf in de pan roeren en voeg de volgende scheut pas toe als de vorige is opgenomen. Blijf dit doen totdat alle bouillon is opgenomen en de rijst gaar is. Het lekkerst is het als de korrels zacht zijn met nog een beetje 'bite', maar zonder 'crunch'. Dit duurt een minuutje of 15-20 (kijk op de verpakking voor de gebruiksaanwijzing en blijf proeven).
  • Rooster ondertussen de walnoten een minuutje of drie in een droge koekenpan, tot ze lekker ruiken en hun smaak goed naar voren komt.
  • Snij de kaas in blokjes en roer deze samen met de bietenblokjes door de gare rijst. Verwarm even een minuutje mee en geniet van het moment waarop je witte risotto ineens knalroze wordt!
  • Draai het vuur uit, verkruimel de noten en knip de tuinkers af. Roer deze nog door de risotto en breng op smaak met peper en zout.

Eet (en kijk) smakelijk!


Meer risotto!

Marleen, gastredacteur, reist graag, kookt graag en wordt blij van markten met veel verse producten

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama