Open menu

Onze gastredacteur Joke Boon is op dit moment druk aan het schrijven aan het kookboek 'Bonen! Elke maand 12 verrassende recepten met bonen', dat medio november bij Carrera Culinair verschijnt. Wij zijn trots dat we de komende tijd alvast af en toe een voorproefje mogen plaatsen uit dit boek. De foto's blijven nog een verrassing, want de foto's die wij hier plaatsen, zijn nog niet de officiële. Vandaag: tempeh in poesta-style, voor op brood, bij rijst of als wrapvulling.

Tempeh is zo’n product waarbij je niet meteen aan peulvruchten denkt. Toch is het voor 100% gemaakt van sojabonen, die gefermenteerd zijn. Om zo te eten is tempeh allesbehalve lekker, maar als je er wat kruiden aan toevoegt en het bakt wordt het opeens wél lekker.

Deze tempeh in een paprika-tomatenroomsaus doet denken aan een erg lekkere salade voor op brood, die je vroeger kon kopen: poesta-salade. De salade is al lang niet meer te koop en was uit mijn gedachten, totdat ik dit maakte. Deze tempeh lijkt er verdacht veel op. Het is zowel warm als koud lekker: warm als wrapvulling of bij rijst, koud smaakt het lekker met brood.

Tempeh in poesta-style

voor 4 personen

zonnebloem- of olijfolie
½ ui, fijngesnipperd
125 g tempeh
zout en peper
½ tl chilipoeder
1,5 tl zoet paprika poeder
1 tomaat in blokjes
½ rode paprika, in blokjes
1,5 el tomaten ketchup
50 g roomkaas naturel (bijvoorbeeld Philadelphia)
1 el fijngeknipte bieslook

  • Verhit 3 el olie in een koekenpan. Fruit de ui zachtjes aan.
  • Snij de tempeh in dunne plakken en die weer in dunne reepjes. Bak de tempeh zachtjes mee met de ui, gedurende 3-5 minuten.
  • Voeg zout en versgemalen peper, chilipoeder en het paprikapoeder toe en bak kort mee.
  • Doe tomaat en paprika erbij en bak deze al omscheppend even mee.
  • Voeg de ketchup en 2 el water toe en laat even zachtjes garen gedurende 3 minuten.
  • Roer de roomkaas erdoor en laat deze er helemaal doorheen smelten.
  • Schep de bieslook erdoor en doe alles over in een mooi schaaltje voordat je het serveert. Eet het met rijst of (op) brood, of als wrapvulling.

Joke's boek komt medio november uit. Al eerder plaatsten we uit dit boek een recept voor dahl.


Meer met tempeh!

Joke, gastredacteur, tosti-expert, blogt ook op haar eigen blog.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama