Open menu

wittekoolsalade0klein

De wittekool in deze salade wordt lekker zacht en beter verteerbaar door ze vooraf met zout te behandelen. De salade is heel makkelijk te maken, maar begin ruim van tevoren zodat het zout de tijd heeft om zijn werk te doen: na zes uur intrekken is de kool goed bruikbaar, maar nog lekkerder wordt het als je het een hele dag de tijd geeft.

voor 2 personen

½ kleine wittekool (ongeveer 500 gram inclusief stronk)
1 el zout
1 kleine ui
1½ el witte wijnazijn
½ el olijfolie
2 tl karwijzaad 

  • Ontdoe de kool van de stronk en schaaf of snij de kool in zo dun mogelijke reepjes.
  • Meng de kool en het zout goed door elkaar. Kneus de kool door er flink in te knijpen.
  • Dek de kool af met een bordje waarop je iets zwaars zet, plaats het in de koelkast en laat het daar 6 uur tot een dag staan.
  • Neem de kool uit de koelkast,  haal het bordje er af en vul de kom met koud water. Was het zout uit de kool.
  • Doe de kool over in een zeef, trek het met een vork wat uit elkaar, spoel af en laat uitlekken. Dat uitlekken moet goed gebeuren omdat er anders teveel zout in blijft zitten en bovendien zal het olie/azijnmengsel niet goed met de kool mengen. Dep zonodig met keukenpapier.
  • Snipper de ui heel fijn.
  • Meng azijn, olie en het karwijzaad met de ui en schep dit door de uitgelekte kool. Laat nog minimaal een kwartiertje staan om de smaken de kans te geven zich te vermengen.

Tip: de salade wordt nog lekkerder als je het karwijzaad voor het mengen met de azijn en olie even in een droge pan roostert tot het begint te geuren.

 

wittekoolsalade0

 

Meer kool!

Jolanda (Jol), site-administrator, leest net zo graag een goede roman als een goed kookboek.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama