bietjessalade kleinOp erg warme dagen heb ik meestal niet zoveel zin in een zware maaltijd. Op zo'n dag heb ik dan ook dit recept bedacht. Deze salade is sneller gemaakt dan je denkt (de geitenkaasballetjes en de dressing kun je een avond van tevoren zelfs maken). Het geheim van deze salade is het teentje knoflook in de dressing, een echte smaakexplosie!

Voor 2 personen

Voor de salade

40 g geroosterde walnoten
500 g gegaarde bietjes
100 g gemengde sla
1 rode paprika
1 gele paprika
1 el olijfolie

Voor de geitenkaasballetjes

100 g biologische zachte geitenkaas
2 el biologische zuivelspread naturel
snuf gemalen komijnzaad
2 tl nigellazaad
40 g geroosterde walnoten, hier worden de balletjes in gewenteld

Voor de dressing

1 el honing 
3 el citroensap
3 el olijfolie
1 el fijne mosterd
1 teentje knoflook, gepeld
snuf grof zout

  • Verwarm de oven voor op 220º C en zet deze op de grillstand.
  • Snij de bieten in blokjes, meng ze in een ovengeschikte schaal met 1 eetlepel olijfolie en grill de blokjes ongeveer 10 minuten. Iedere oven is anders, dus controleer tussentijds of ze niet te donker worden. 
  • Snijd de beide paprika’s in niet al te kleine blokjes (ca 2x2cm). 
  • Grill de gele paprika de laatste 5 minuten mee met de biet, of gebruik een grillplaat om ze te grillen. Laat de biet en paprika hierna op een bord afkoelen (lauwwarm of helemaal afgekoeld is prima).
  • Meng in een kom de geitenkaas met de zuivelspread, komijnzaad en het nigellazaad. 
  • Vorm van het mengsel circa 20 kleine balletjes (iets groter dan een knikker). 
  • Verklein de helft van de walnoten door ze met een keukenmes fijn te hakken. Wentel de balletjes door dit walnotenkruim, druk dit een beetje aan en zet de balletjes tot gebruik in de koelkast.
  • We gaan verder met de dressing. Snij hiervoor de teen knoflook in dunne plakjes. Strooi het zout hierover en schraap met je mes over de plakjes. Het zout zorgt voor een schurend effect. Ga hiermee door totdat de knoflook helemaal fijn geworden is. Doe in een grote kom en voeg de rest van de ingrediënten voor de dressing erbij. Klop met een garde tot een dressing.
  • Meng de gemengde sla met de dressing en verdeel dit vervolgens over 2 borden. Verdeel de rode paprika, de gegrilde gele paprika en bietjes en de rest van de walnoten over de salade en eindig met de geitenkaasballetjes.

Eet smakelijk!  

Tip: walnoten kun je heel makkelijk roosteren in een airfryer. Leg de walnoten in een niet-voorverwarmde airfryer, zet de airfryer 3 minuten aan op 200º C en laat de noten daarna afkoelen op een bord.

bietjessalade


Meer salades voor hoogzomer!

Helen, gastredacteur. In het dagelijks leven ook bezig met eten en fotografeert daarnaast sinds kort graag.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter