Open menu

broccolicourgettesoep kleinMijn doordeweekse lunch bestaat typisch uit een kop soep en een salade in de brede zin van het woord. In pre-covidtijden nam ik vaak een soep in het bedrijfsrestaurant. Nu ik hoofdzakelijk van thuis uit werk, ben ik bijna noodgedwongen weer begonnen om mijn eigen soep te maken. Soms koop ik wel eens voorgesneden groente, maar meestal maak ik soep van verse groenten. Deze broccoli-courgettesoep is ontstaan toen er een halve broccoli lag te verpieteren in de koelkast en ik toevallig ook nog een courgette had liggen. Het resultaat van deze simpele soep was beter dan verwacht. Sindsdien heb ik vaker bewust mijn boodschappen gepland om deze soep te maken. Het is trouwens ook een dankbare manier om de broccolistam te verwerken.

Voor 4 porties

een halve stronk broccoli, met stam (200-250g)
1 standaard courgette
1 ui
2-3 tenen knoflook
7,5 dl water
1 groentebouillonblokje (voor 0,5 l)
olijfolie
peper en zout

  • Hak een ui fijn en bak ze glazig in wat olijfolie in een ruime kookpot.
  • Maak de courgette schoon en snij ze in blokjes. Snij de broccoli in roosje. Schil de stam, verwijder het onderste gedeelte en snij ze in blokjes. Hak de knoflookteentjes fijn. Doe alles in de pan en bak ze tien minuten mee op middelhoog vuur met het deksel op de pan. Zo komen de smaken vrij.
  • Voeg het water toe en het bouillonblokje toe. Breng aan de kook en laat alles tien minuten zachtjes koken of totdat de groenten gaar zijn.
  • Pureer de soep met de staafmixer. Breng op smaak met peper en zout en geutje olijfolie.

Doorgaans voeg ik minder dan de aangeraden hoeveelheid bouillonblokjes voor de hoeveelheid water toe. Zo overheest de bouillonsmaak nooit. Ik wil vooral de groenten kunnen proeven. Je kunt altijd achteraf bijkruiden of zelfs nog wat bouillon toevoegen. Wanneer er te veel bouillon inzit, kun je het er tenslotte niet meer uithalen.

broccolicourgettesoep


Meer soep met veel groente!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama