Open menu

koken campingEen van de charmes van op je vakantiebestemming is het koken met minder hulpmiddelen dan thuis. Één of twee pitjes, twee of drie pannen, geen koelkast om vooraf in te kopen of restjes te bewaren… Maar daar staat tegenover: eten in de buitenlucht, knoeien maakt minder uit, en door creatief te zijn komen de heerlijkste eenvoudige ideeën voor lekkere recepten. Mocht je nog inspiratie nodig hebben, of in de vakantiestemming willen komen, dan hierbij een artikel vol zomerse tips en eenvoudige gerechten geschikt om voor je tent, caravan, tourbusje, in je vakantiehuisje of gewoon lekker thuis te bereiden.

Ga op lokaal avontuur in de supermarkt

Voordat we beginnen met het delen van recepten is de eerste tip: ga op lokaal eetavontuur. Te beginnen op de markt, in de dorpswinkel of in de supermarkt zijn er - zeker in de zomer - tal van seizoensproducten te koop. Zoek eens naar variëteiten aan gele, ronde of minicourgettes, ronde of paarse aubergines, geurige anijzige venkel, tomaten in alle kleuren en paddenstoelen in alle soorten en maten. Ook zomerfruit als abrikozen, perziken, meloenen en pruimen zijn nog veel smakelijker en zoeter in het land van herkomst. Lekker als toetje of uit het vuistje.

groentemarkt

Vergeet ook de kaasafdeling niet: proef eens verse Italiaanse ricotta en mozzarella, Franse lokale bergkazen, Spaanse schapenkazen, Britse cheddar enzovoort. Let wel op: met name in Frankrijk is een groot deel van de kazen rauwmelks. Het is verstandig deze kazen dezelfde of de volgende dag te eten, daar er een grotere kans is op bederven. Ook verse kazen (ricotta, mozzarella, fromage frais, verse geitenkaas) kun je het best op de dag van aankoop eten. En houd er rekening mee dat niet alle kazen vegetarisch gestremd zijn.

Ook als je in Nederland op vakantie bent vind je seizoens- en streekproducten: op streekmarkten, bij stalletjes langs de weg op het platteland, maar ook in de supermarkt, zijn komkommers, courgettes, aardappelen, lokale kersen, pruimen, aardbeien en ook wel ingemaakte groenten en jams te koop. Ga eens op bezoek bij een kaasboerderij, spreek de zuivelboer op de streekmarkt en vraag bij de bakker om de lokale specialiteit. Met producten vers van het land naast de camping wordt je maaltijd meteen een stuk bijzonderder!

Rijke salades

Met al die verse ingrediënten van de markt kun je een mooie eenvoudige maaltijdsalade maken. Zeker bij warm weer, of als je overdag al uitgebreid gegeten hebt is het heerlijk om verschillende groenten te bakken, en deze te eten met goed brood, noten en/of één of meerdere kazen.

Een aantal suggesties: bak een uitje met courgette en venkel; aubergine en courgette of paprika en tomaat; snijd bijvoorbeeld een komkommer en een verse tomaat in stukjes en verdeel deze over een bedje gemengde sla. Voeg eventueel nog olijven, noten of pitten toe, maak aan met lokale (wijn-, balsamico-, kruiden-)azijn en olijfolie. Serveer desgewenst met lokale kaasjes en dipjes voor op brood.

WortelTahinsaladeSirocco

Peulvruchten, couscous, rijst en pasta

Ook een maaltijd op basis van peulvruchten, couscous, rijst of pasta is zo gemaakt met slechts één of twee pitten. Ik neem hiervoor meestal het basisprincipe: 1 pan voor de saus, 1 pan voor het graan. Als je één pit hebt, kun je ook de pan met saus even met een deksel erop opzij zetten en in een andere pan het graan koken volgens de gebruiksaanwijzing. De groenten garen nog even na.

We geven een paar simpele recepten voor groentestoofjes voor 4 personen. Reken daarbij ongeveer 250 gram pasta, rijst of couscous voor 4 personen. De onder beschreven recepten kunnen in principe met de verschillende basis bereid worden.

Pasta

Lekkerst met pasta (gedroogd of vers (en gevuld) uit het koelvak in de supermarkt of de delicatessenwinkel

  • Aubergine-tomatensaus: bak een ui, knoflook en 2 aubergines in blokjes in wat olijfolie. Voeg 4 verse tomaten in blokjes of tomaat uit blik, gedroogde oregano en eventueel olijven of kappertjes toe. Serveer met mozzarella, Italiaanse harde kaas, ricotta of een andere kaas naar keuze.
  • Romige broccoli en champignons: bak een ui, met een broccoli en 250 gram champignons in wat olijfolie tot de groenten zacht zijn. Voeg op het laatst 200 gram crème fraîche of roomkaas en gemalen zwarte peper toe en serveer.
  • Spinazie-tomaat-artisjok: bak een ui met 600 gram spinazie totdat deze geslonken is. Voeg 200 gram kleine tomaatjes en/of een blik artisjokharten in kwarten toe. Serveer met gemengde zaden, geitenkaas of ricotta.
  • Vega carbonara
  • Orzo met feta, tomaat en peterselie
  • Pittige éénpanspasta
  • Tagliatelle met paddenstoelen

orzofrederike

Couscous

  • Courgette en venkel: bak een ui met plakjes courgette en blokjes venkel tot de groenten gaar zijn. Voeg een handje pijnboompitten toe. Besprenkel met citroensap. Serveer met een kaas zoals de suggesties hierboven of met noten.
  • Marrokkaanse groentenstoof: bak een ui, een grote wortel in blokjes, 1 paprika in reepjes en 1 courgette in plakjes in wat olijfolie gaar. Voeg een kruidenmix met komijn toe (‘Marokkaans’ of ‘ras-el-hanout’). Voeg een blik kikkererwten toe en/of 2 handjes cashewnoten en/of gedroogde abrikozen, dadels of vijgen.
  • Stoofje met couscous

Rijst

  • Kikkererwten-spinaziestoof: bak een ui met knoflook en eventueel een rood pepertje. Voeg een Indiase kruidenmix ( ‘garam masala’) toe samen met een blik kikkererwten (400 gram) en een blik gepelde tomaten. Voeg dan 400 gram spinazie toe, verwarm tot het geslonken is. Serveer met rijst en desgewenst een klodder dikke yoghurt (kies een kleine verpakking als je geen koelkast hebt).
  • Of maak eens deze Spaanse ei-paprikastoof.

Een stoofje met kikkererwten, linzen of andere bonen

  • Chili sin carne: bak een ui en 1-2 paprika’s in blokjes in wat olijfolie. Voeg 400 gram chilibonen, een blik gepelde tomaten, en een blikje maïs toe. Serveer met 1/2 avocado per persoon, of crème fraîche en tortillachips of rijst.
  • Linzen op z’n provencaals: bak een ui, knoflook, wortel in kleine blokjes, een dunne prei in ringen, courgette in plakjes, tomaat in schijven. Voeg 800 gram linzen uit blik toe, maak op smaak met (verse) provencaalse kruiden. Serveer met geitenkaas en/of noten en met stevig Frans brood.

Wraps of pitabroodjes

Wraps of pitabroodjes kunnen heel goed op de camping. Verwarm de tortillawraps in een droge pan en vul ze met een vulling naar keuze:

  • Groenten en bonen: gebakken prei, paprika, een blik kidneybonen, mais, met schijfjes tomaat, avocado, creme fraiche en geraspte kaas
  • Falafel of andere vegetarische balletjes: vul met geraspte wortel of bietensalade; knoflooksaus, tzatziki of feta; schijfjes komkommer, tomaat en sla.
  • Hummus met gegrilde groenten (aubergine, courgette, paprika) en salade.
  • Of gevuld met kaas: Quésadillas.

falafel coleslawtzatziki pitabroodjes

Barbecue

We schreven al eerder artikelen over vegetarisch barbecueën., waaronder spiesjes met tempeh. Aanvullend nog twee lekkere recepten:

  • Groentepakketje: Neem een aantal vellen aluminiumfolie en vul deze met geblancheerde broccoli, brie en een handje gemengde noten.
  • Banaan: Snij een banaan (met schil) in de lengte in en vul de snede met stukjes chocolade. Vouw de banaan in aluminiumfolie en leg op de barbecue.

Toetjes en zoet

Ook toetjes en zoetigheden mogen niet ontbreken op de camping. Ga voor de banaan van de BBQ zoals hierboven beschreven, vers zomerfruit, eventueel met lekkere kwark of yoghurt of ga naar de lokale bakker en kies lekkere gebakjes of koekjes voor bij de koffie.

  • Of als je nog oud brood over hebt, probeer eens ouderwetse wentelteefjes voor het ontbijt.

Fijne en smakelijke (kampeer)vakantie!


Meer eenvoudige wereldse zomerrecepten!

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama