Open menu

altDe fijne kneepjes van het wijndrinken kun je prima uit een plaatjesboek leren en bijen zorgen voor een positieve sfeer op school. We kijken weer wat de wetenschappers doen en gebruiken vooral onze andere hand. Verder zijn wij fan van de duindoornbes, ruilen we onze kweeperen en persen appels voor een sprankelend kerstdiner.

Meten is (w)eten

Ook in september laten de wetenschappers weer van zich horen. Na de hufterige vleeseters - die bij nader inzien toch niet zo hufterig bleken te zijn, wetenschappelijk gezien althans niet - moest deze maand Joris Driepinter het ontgelden. Het begon allemaal met een oud persbericht van de Universiteit Wageningen uit 2010: drie glazen melk per dag is goed tegen hart- en vaatziekten. De Reclame Code Commissie buigt zich in oktober over de zaak, want de onderzoeksresultaten werden wel heel erg positief geïnterpreteerd.

alt

De Amerikaanse voedingswetenschapper Walter Willett, die ook aan het onderzoek meewerkte, deed er nog een schepje bovenop en spreekt van een extreme verdraaiing van de feiten. In een lezing noemde hij meer dan twee glazen melk overmatig en misschien zelfs riskant. Dames en heren wetenschappers, of een glas melk nu half vol is of half leeg, is een kwestie van perspectief. Maar zelfs met een stevige portie quantumtheorie creëer je nooit of te nimmer een glas melk dat tegelijkertijd bijna leeg en vrijwel helemaal vol is.

Wat we dan wel zonder meer willen geloven, is dat koffie gelukkig maakt, of in ieder geval bij vrouwen depressie voorkomt. Wat gaat er tenslotte boven een kopje koffie met een stukkie chocolade - en ook daar word je natuurlijk gelukkig van. Overigens, vrouwen die veel koffie drinken, roken in het algemeen ook vaak en zeggen geen nee tegen een lekker glaasje, of misschien ook twee of drie. En om Bridget Jones helemaal gelukkig te maken: hier nog een goede reden om vegetariër te worden.

Tot slot nog een tip als je de neiging hebt door te eten van een zak chips of popcorn: gebruik gewoon je andere hand. Voortbordurend op dit onderzoek heeft de redactie van Vegatopia nu experimenteel weten aan te tonen dat je significant langzamer eet en meer knoeit als je vork en mes in de verkeerde hand houdt.

Wie goed doet…
deelt zijn kweeperen! Okke van Amerongen signaleerde mensen met veel te veel kweeperen en zag anderen zoeken naar een adres om kweeperen te kopen. Logisch nadenken resulteerde in zijn vraag & aanbod pagina voor kweeperen. Open voor iedereen die van zijn kilo’s peren af wil of naarstig op zoek is naar het fruit.

alt

En heb je juist appels en tijd over? Stort je dan op het zelf maken van cider. Als je nu begint, is het met kerst klaar voor een feestelijke toost. En word jij gebombardeerd tot held van het kerstdiner.

Manga over wijn
Alles wat je altijd al wilde weten over wijn, maar nooit durfde te vragen, lees je nu… in een stripboek. De Japanse broer en zus Shin and Yuko Kibayashi, kwamen met het geweldige idee om een cursus wijn voor dummies in een spannend verhaal, ‘Drops of God’, te gieten. Miljoenen mensen in Japan, Korea, Taiwan en Frankrijk leven inmiddels al mee met de avonturen van held Shizuku, die samen met zijn geadopteerde broer strijdt om de erfenis van zijn vader: een exclusieve wijncollectie.

drops of god

Net als in alle fijne verhalen gaat het hier om een ‘good guy’ die het opneemt tegen de slechteriken. Ondertussen krijg je een stoomcursus wijn en leer je mee met Shizuku die geen benul heeft van bouquet en afdronk. De wijnen die de Kibayashis in het boek noemen, zijn in Japan niet aan te slepen en de wijnverkoop steeg na het uitkomen van hun strips zelfs met 130 procent! Wij slaan de riesling voor bij de sushi alvast in.

Als was in de handen
Wie ten einde raad is met onhandelbare kinderen huurt geen supernanny in, gooit alle opvoedkundige boeken direct weg, en bidt dat er zich een zwerm bijen in huis nestelt.

Op een basisschool in Greenwich zijn de leerlingen als was in de handen van hun docenten na de komst van een bijenkolonie. Eén van de leraren zag hoe kalm en gefascineerd de leerlingen werden door de bijen en besloot er zijn voordeel mee te doen. Hij liet een imker de zwerm vangen en een bijenkorf aanleggen. Juist de moeilijk lerende kinderen floreren naast de insecten. Zij leren door de bijen verantwoordelijkheid te dragen en ontdekken dat ze ook ergens juist heel goed in kunnen zijn, bijvoorbeeld bijenkasten timmeren of honing uit de raten halen.

bijenschool

Het bijenhouden is op de school onderdeel van het lesprogramma. De kinderen leren hoe bijen met elkaar communiceren waar nectar te vinden is, gebruiken de honing in kooklessen en verkopen potjes ervan in hun eigen schoolwinkel. Ouders kwamen eerst nog met protesten: het zou te gevaarlijk zijn. “Niks van waar, dodelijke bijensteken zijn zeer zeldzaam en er is geen wet die bijenhouden op scholen verbiedt”, aldus Chris Deaves van de British Beekeepers Association.

Tertia's Terrific Trends – Duindoornbes
Dit keer geen 'terrible trend', want soms komen we ook leuke foodtrends in spé tegen. Deze maand de duindoornbes. Je weet wel, die oranje besjes die aan stekelige planten midden in de duinen groeien. Op dit moment zijn ze op hun hoogtepunt en we kwamen ze dan ook in één week twee keer tegen. Of eigenlijk drie keer. Eerst kregen we ze in restaurant Vermeer, waar ze met groenten uit de buurt koken. We aten een hoofdgerecht waar zoetig ingemaakte duindoornbes bij werd geserveerd. Wow, wat een smaak! Daarna troffen we in het kneuterige winkeltje van de Amsterdamse waterleidingduinen Duindoornbier aan. Naar Duits recept. En toen waren we zelf niet te beroerd ook maar wat van die oranje bessen aan de rand van het duin weg te grissen, waardoor er hier nu enkele potten duin-doorn-bessen-kappertjes-style in wording staan. Wij zeggen: duindoornbes, het Hollandse antwoord op de veel te veel aanwezige granaatappelpitjes.

En verder

 • Nee! Wisten we eindelijk hoe we de naam goed uit moesten spreken, is de opvolger van de quinoa al gesignaleerd: Kañiwa.alt
 • Madonna heeft alles over voor haar kinderen, beweert ze. Behalve het eten van een Marmite sandwich, dat gaat haar echt te ver. En zaten we net lekker in deze diepgaande Madge & Marmite confessie, schakelt het artikel halverwege nogal bruut over naar haar ervaringen als regisseuse van de film W.E.. Nou ja...
 • Zo enorm dol zijn we niet op cupcakes, maar over deze volwassenen cupcakes met limoncello doen wij natuurlijk niet moeilijk.
 • Het is weer pompoenentijd! Voor de eigenaren van deze reuzenpompoen, die er een mooie time lapse van maakten, hebben wij de volgende recepten: pompoensoep met stukjes pompoen, pompoen met pompoensaus en geroosterde pompoen in pompoenmarinade. Of onze eigen pompoenhummus natuurlijk.
 • Dacht u ook dat het kwam doordat die eekhoorns uit Charlie and the Chocolate factor ze kraakten? Nee, niks van waar. Het zijn heel andere redenen waarom de pijnboompitten zo duur zijn.
 • Zin in een veganistische bento? Volg het recept van Hannah Minx en vul je bento met een kat of konijn van rijst. Met haar schattige Japanse accent en haar diepe decolleté verwachten we dat ze niet alleen kookliefhebbers zal bekoren…
 • Ha, mooi, azijn snuiven helpt tegen de hik. Handig als je alleen bent en niemand je kan laten schrikken.
 • Wij moesten er om gniffelen, maar het bestaat echt: het EK groenten snijden in Leipzig. De wortelroos van de Chinees valt in het niet bij deze vissen van meloen en rettich en vogels van appel. Geweldig mooi.alt
 • Nog meer nieuws uit Duitsland. Koe Yvonne was waarschijnlijk bang voor de slacht (en gelijk heeft ze) en nam de benen. Maanden was ze op pad en niet te vangen. En nu is ze terug… met de spirit van een Spaanse stier. Dat verdient een Facebookpagina. En hopelijk een lang leven.
 • Doorbladerend langs de Billy’s en de Benny’s ontdekten we de zeewierkorrels van Ikea. Een vega-variant van kaviaar. Weg met de Zweedse balletjes en kom maar op met de champagne. Of doe het in de soep of op een broodje avocado.
 • Goedgemutst? Brei dan een piepklein mutsje voor eenzame ouderen.

Meer!

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama