Open menu

maandoverzicht 256x192Nederland maakt gehakt van de campagne 'Nederland Vleesland'. Haarlem verbiedt vleesreclame. De opkomst van plantaardige burgers lijkt voorbij. Vegan activisten bezetten de zuivelafdelingen van Britse supermarkten. Duitse bakkers bieden een goedkoop 'inflatiebrood' aan. De Spaanse politie waarschuwt voor een paella-sandwich. Zwitserse boeren bakken een reuze-rösti. September 2022 in vogelvlucht.

Nederland Vleesland

De vleessector zag de 'weerstand' tegen vlees toenemen en lanceerde daarom de campagne "Nederland Vleesland". Het doel was het gesprek over vlees te 'depolariseren', maar het tegendeel werd bereikt. Direct na de aankondiging hebben Tim Hofman en Humberto Tan vakkundig gehakt gemaakt van een vleeslobbyist en in verschillende media verschenen zure, boze artikelen en columns.

Er zijn nog meer tekenen dat Nederland (in principe) klaar is met vlees: Haarlem wil geen vleesreclame meer in de openbare ruimte. Waar precies de grens wordt gelegd, is nog niet helemaal duidelijk.

Nadat een eetstand op de Gentse Feesten, in België dus, 'stiekem' vegan-burgers als 'normale' burgers had verkocht, moeten in het vervolg alle eetkramen - dus ook de vleeskramen - duidelijk aangeven wat ze exact verkopen.

In The Guardian wordt geargumenteerd dat vlees eten niet slecht hoeft te zijn: liever veel minder vlees van dieren uit diervriendelijke, kleinschalige bedrijven dan ultrabewerkte vleesvervangers van een handjevol multinationals. De column gaat er wel aan voorbij dat vlees niet één-op-één door een vleesvervanger hoeft te worden vervangen.

De snelle opkomst van plantaardige burgers als Beyond Meat en de Impossible Burger lijkt voorbij. Met name in fastfoodrestaurants kiezen klanten toenemend weer voor 'echt' in plaats van een ultrabewerkte 'nepburger'.

beyond meat burger

Vegan with a vengeance

De Duitse supermarkt Rewe gaat op de bedieningsafdeling naast kaas en worst ook plantaardige producten aanbieden. Het personeel zal ook worden getraind om, indien nodig of gewenst, uitleg te kunnen bieden.

In Groot-Brittannië hebben vegan activisten in verschillende supermarkten de zuivelafdeling bezet, om een snelle overgang naar een puur plantaardig systeem te eisen. Naast aandacht in de media konden de activisten vooral ook op onbegrip en woede van de supermarktklanten rekenen.

Steeds meer beroemde vegan boegbeelden besluiten weer dierlijke producten te eten. Na onder andere Anne Hathaway en Samuel L. Jackson eet ook de acteur Zac Efron weer vlees, naar eigen zeggen om gezondheidsredenen.

De topbestuurder van Beyond Meat is gearresteerd nadat hij iemand bij een in ruzie in de neus zou hebben gebeten. Hij had klaarblijkelijk een slechte dag.

haver

Inflatie en schaarste

Door de inflatie is de verkoop van biologisch eten en vleesvervangers gedaald. Ondanks de toenmende aandacht voor milieu en gezondheid houden we voorlopig toch vaker de vinger op de knip.

Nog een manier om te besparen is het kopen van huismerken in plaats van merkproducten. Een Vlaamse voedingsdeskundige benadrukt nog eens dat huismerken zeker niet ongezonder zijn en vaak zelfs uit dezelfde fabriek als de merkproducten komen.

Brusselse restaurants serveren dit weekend diners 'in the dark', met kaarslicht, maar zonder fornuis, oven of koffiemachine. Hiermee willen ze aandacht voor de gevolgen van de energiecrisis vragen.

In Duitsland wordt steeds vaak groente en fruit van landbouwgronden gestolen. En dat gaat niet om kleine hoeveelheden, maar om bijvoorbeeld vele kilo's appels of aardbeien die door bendes illegaal worden geoogst.

Duitse bakkers komen met creatieve oplossingen voor het steeds duurder wordende brood. Eén oplossing is het 'Inflationsbrot', een simpel tarwebrood voor 2,50 euro. Ook worden er steeds vaker broodresten (gedroogd, gemalen en geroosterd) ingezet - iets wat je overigens ook regelmatig in traditionele broodrecepten vindt.

We weten ondertussen dat graancirkels niet door het landen van ufo's ontstaan, maar 's nachts stiekem door mensen worden gemaakt. Het resultaat is vaak prachtig, maar voor Britse boeren betekent dit fenomeen een verlies van in totaal zo'n 30.000 pond - en een slordige 300.000 broden die niet kunnen worden gebakken.

graancirkel

Eten is cultuur

Een paella-oorlog: de Spaanse politie waarschuwt (met een knipoog) voor de schandalige paella-sandwich (met garnaal, kip en chorizo) die sinds kort door de Britse supermarkt Tesco wordt verkocht.

De Chinese overheid treedt hard op tegen de steeds extravagantere maancakes die in de herfst traditioneel als (zaken)geschenk worden gegeven. Het zou corruptie in de hand werken en is sowieso een zondig vertoon van weelde.

Zwitserse boeren hebben in Bern een rösti van 13.7 vierkante meter gebakken, een wereldrecord. De aardappels komen uit alle Zwitserse kantons, als teken van Zwitserse eenheid.

In The Guardian schrijft een Bengaalse columnist liefdevol over het genot van met de hand eten, en het delen van eten met elkaar.

Het pompoenseizoen komt er aan. In de Verenigde Staten zijn ze er dol op, vooral op de klassieke Amerikaanse pompoenkruiden nootmuskaat, gember, kaneel en piment. Ondertussen zijn er wel 138.000 verschillende producten met 'pumpkin spice' te koop, met naast de bekende latte ook bijvoorbeeld hummus, hondensnoepjes en deodorant.

pompoenen

 En verder


  Meer!

 

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama