Open menu

maandoverzicht 256x192Een veganiste kreeg slechts fruit en noten van KLM. Wakker Dier leert consumenten om te 'koekeloeren' tijdens de Boerderijdagen. Tijdens de G7 staan veel bijzondere dieren op het menu. In Spanje wordt het te droog om de groente- en fruitschuur van Europa te zijn. Door de 'graaiflatie' letten met name Friezen steeds meer op supermarktaanbiedingen. Spontaan uit eten gaan wordt steeds lastiger. Emmentalerkaas hoeft niet per se uit Zwitserland te komen. Ierland wil gezondheidswaarschuwingen op alcohol. Mei 2023 in vogelvlucht.

Lekker vegetarisch

In het Oostenrijkse Tirol is het eerste vegetarische toeristenrestaurant geopend. Meteen zeurden critici op de sociale media dat geïmporteerde producten als quinoa, linzen en kurkuma minder milieuvriendelijk zijn dan regionaal vlees: "Zonder dieren zien de bergen er lang niet meer zo idyllisch uit".

Een veganiste heeft een klacht bij KLM ingediend, omdat ze tijdens een zes uur durende vlucht slechts fruit en noten als 'warme' maaltijd had gekregen. Ze vindt dat een luchtvaartmaatschappij gewoon wat extra vegan maaltijden aan boord moet hebben. Wat in de media niet wordt vermeld, is of ze bij het reserveren wel een vegan maaltijd had besteld - zoals dat normaal gesproken gebeurt.

vliegtuigmaaltijd

Vlezig nieuws

Deze maand organiseerde Campina de Boerderijdagen, waarop bezoekers een kijkje in de koeienstal kunnen kijken. Ook de reclamespot 'Boeren houden van koeien' kwam regelmatig in de media voorbij. Wakker Dier greep de gelegenheid aan om hun cursus Koekeloeren onder de aandacht te brengen; tijdens deze cursus leer je het leed van melkkoeien signaleren - een nuttige competentie tijdens de Boerderijdagen, tenslotte.

De Amerikaanse rundvleesindustrie heeft een opleiding Masters of Beef Advocacy gelanceerd. Tijdens deze opleiding leer je argumenteren waarom we ons aboluut geen zorgen hoeven te maken over het dierenleed en de milieuschade die de productie van rundvlees veroorzaakt.

De Australische filosoof Peter Singer, die in 1975 het boek Animal Liberation uitbracht, argumenteert ter gelegenheid van de net verschenen nieuwe editie nog maar eens waarom een mensenleven niet meer waard is dan een dierenleven.

Het Belgische Veos, dat dierlijk bloed en collageen tot hoogwaardig eiwitpoeder verwerkt, heeft een manier gevonden om het bloed te zuiveren tot drinkbaar water.

koe vr bril

Een beter milieu

Tijdens de top van de G7 in Japan krijgen de deelnemers vorstelijk te eten: met onder andere wagyu rundvlees, zee-egel en palingsushi op het menu lijkt het er op dat het thema klimaatverandering niet prominent op de agenda staat.

Het Franse Zaphalto biedt vanaf eind volgend jaar luxe diners op 25 kilometer hoogte aan, 'op de grens met de ruimte'. Voor een slordige 120.000 euro kun je dan drie uur lang dineren met uitzicht op de aarde.

In Spanje wordt het klimaat steeds droger en daarom speelt ook de fruit- en groenteteelt een rol tijdens de Spaanse verkiezingen: moet Spanje wel nog steeds heel Europa van groente en fruit willen voorzien? Met name aardbeien, die veel water nodig hebben, worden in de discussie genoemd.

groente markt

Femke uit Eindhoven maakt zich kwaad over de gigantische voedselverspilling van flitsbezorger Flink. Een bezorger die ze hierop aansprak, beweerde dat hij dit van zijn baas moest en zijn baas bevestigde dat. De manager heeft echter beloofd in gesprek te willen.

De Duitse universiteitsstad Tübingen mag belasting heffen op wegwerpverpakkingen, heeft het Duitse Hooggerechtshof bepaald. Om voor de hand liggende redenen had McDonald's de stad aangeklaagd vanwege dit besluit.

De populaire Duitse presentator Günther Jauch heeft kritiek gekregen op zijn reclames voor de wegwerpflessen van Lidl; hij beweert namens de supermarkt dat deze flessen duurzamer zijn dan het opnieuw gebruiken van flessen. Het klopt overigens wel dat de verschillen een stuk kleiner zijn geworden, als ook het transport van flessen voor hergebruik wordt meegerekend.

plastic flessen

Schaarste en inflatie

Ook deze maand melden de media dat met name de sterk gestegen prijzen voor levensmiddelen oorzaak zijn van de inflatie in Europa. Hetzelfde geldt voor de voedselprijzen in Groot-Brittannië, waardoor ook goedkope afhaalmaaltijden de psychologische grens van tien Britse pond naderen.

Nog steeds worden supermarkten beschuldigd van 'graaiflatie', het flink vergroten van de winstmarge, omdat de consument het bij de stijgende prijzen toch niet zou merken dat producten nóg wat extra duurder worden.

Nu we bij het boodschappen doen steeds bewuster op huismerken en aanbiedingen letten - wat inderdaad veel geld kan schelen - komt het steeds vaker voor dat aanbiedingen in korte tijd al uitverkocht zijn.

Bijna zeven op de tien Nederlanders hebben hun boodschappenroutine aangepast. De Friezen zijn het meest prijsbewust in de supermarkt, de Utrechters het minst.

supermarkt familie winkelwagen

Lekker uit eten

Spontaan uit eten gaan wordt steeds lastiger, omdat mensen vaker en eerder reserveren. Maar als we uit eten gaan, mag het rustig wat luxer, uitgebreider en duurder dan voor de coronapandemie.

Bij restaurantbezoek wordt het dessert steeds vaker overgeslagen. Tegelijkertijd staan er ook steeds minder - en minder bijzondere - desserts op de menukaart. Een reden hiervoor is dat patisseriekoks moeilijk te vinden zijn.

Een Chinees restaurant in New York maakt met trots gebruik van ve-tsin, oftewel mononatriumglutamaat. Deze umami en plantaardige smaakversterker werd in 1907 uitgevonden door een Japanse chemicus; de populariteit daalde sterk toen de media in 1968 begonnen te berichten over het 'Chinese-restaurantsyndroom', vage klachten die aan ve-tsin werden toegeschreven. Het is echter nooit bewezen of aannemelijk gemaakt dat ve-tsin tot klachten leidt.

Een restaurant in Noordbeemster kreeg te horen dat ze een wereldberoemde gast te eten zouden krijgen: het bleek de Amerikaanse oud-president Barack Obama te zijn, die voor zijn lezing genoot van "een doodgewone salade geitenkaas en een groene ijsthee".

restaurant tafel

List en bedrog

32 militairen zijn aangeklaagd omdat ze een barbecue-cursus van 4500 euro hebben gevolgd, betaald uit hun persoonlijke opleidingsbudget. Dat budget is uiteraard niet bedoeld voor hobbycursussen. Niet iedereen toonde zich even schuldbewust: hun commandant had er toestemming voor gegeven.

De monniken van de Sint-Sixtusabdij in het Belgische Westvleteren maken een eind aan woekerpraktijken van tussenpersonen: ze zullen hun abdijbier nu zelf verkopen aan Nederlandse 'onafhankelijke' slijterijen.

Driekwart van de honing die uit China geïmporteerd wordt, is aangelengd met suikersiroop.

Meeuwen zijn intelligente vogels: uit onderzoek blijkt dat ze van ons mensen leren wat lekker is, namelijk het eten dat wij zelf consumeren - met name te herkennen aan de kleurige verpakking.

meeuw voeren

Eten is cultuur

Een Amerikaanse moeder heeft McDonald's aangeklaagd, omdat ze haar niet hadden gewaarschuwd dat de nuggets heet waren. Haar kind liep op de achterbank van haar auto brandwonden op. McDonald's vindt dat het niet hun verantwoordelijkheid is wat klanten precies doen met hun gekochte nuggets.

Emmentalerkaas hoeft niet per se uit Zwitserland te komen, zo besloot het Hof van Justitie van de Europese Unie. Ook in Frankrijk en het Duitse Beieren wordt emmentaler geproduceerd - en dat mag, omdat de naam niet als aanduiding van de geografische herkomst van de kaas opgevat wordt.

Het pub-land bij uitstek, Ierland, is van plan om gezondheidswaarschuwingen op alcoholische dranken verplicht te maken. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO is enthousiast, wijnproducenten en bierbrouwers hopen dat 'Brussel' het Ierse plan zal verhinderen.

bierglas bijna vol

En verder


  Meer!

 

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama