Open menu

maandoverzicht 256x192Jaap Korteweg lanceert plantaardige tostikaas. Hema weet niet precies wat 'vegan' betekent. Niet alle werknemers kunnen een dag zonder hun broodje vleeskroket. Hoogbewerkte voedingsmiddelen, waaronder plantaardige zuivel, zijn ongezond, net als eten voor het slapengaan. HAK stopt tijdelijk met de productie van appelmoes. Oliebollen worden duurder. Brusselse koffiebars nemen maatregelen tegen laptopplakkers. De Great British Bake Off leverde een clichébeeld van Mexico. Een ijsbergsla met een pruik op heeft gewonnen van Liz Truss. Oktober 2022 in vogelvlucht.

Lekker vegetarisch

Jaap Korteweg, de man achter de Vegetarische Slager, heeft een plantaardige tostikaas gelanceerd: Wildwestland Melt Me. Hij heeft er naar eigen zeggen een jaar aan moeten knutselen en klaarblijkelijk is hij niet van echt te onderscheiden.

Hema heeft klaarblijkelijk ook gemerkt dat vegan producten goed verkopen, maar weet blijkbaar nog niet precies hoe dit precies werkt: er is ophef ontstaan omdat op drie soorten hotdogpakketten (kip, varken en vegan) de term 'vegan' stond, terwijl slechts één van die pakketten daadwerkelijk volledig plantaardig is.

Op de Duitse "Agri Food Demo Day" wemelde het van de plantaardige producten, waaronder nepgarnalen op basis van algen en sojaproteïnen, pulled banana en vleesvervangers op basis van paddenstoelen. Het doel van de beurs is om investeerders voor deze innovatieve producten te vinden.

algen oogst

Foto: Wikimedia

De bekende Vlaamse tv-kok Jeroen Meus komt nu ook met een vegetarisch kookboek, "Groentekost". Dat is opmerkelijk, omdat Jeroen Meus nog een slordige zeven jaar geleden duidelijk had laten weten dat hij vond dat vegetarisme een snobistische hobby voor hoger opgeleide, linkse, hippe met een bakfiets rijdende vrouwen was.

Ondanks de toename aan aandacht voor plantaardig eten en plantaardige vlees- en zuivelvervangers vinden veel mensen het nog steeds moeilijk om plantaardig te eten, blijkt uit de Agrifoodmonitor 2022 van de Universiteit van Wageningen.

Veel bedrijfskantines willen wel een vaste vegetarische dag invoeren, maar dit stuit vaak op tegenstand van werknemers die geen dag zonder hun broodje vleeskroket kunnen.

kroketten vegetarisch

Foto: Wikimedia

Lekker gezond

Uit recent onderzoek blijkt dat het mensen die regelmatig hoogbewerkt voedsel eten een hogere kans hebben om te dik te worden of een hartprobleem of kanker te krijgen. Dat is slecht nieuws, omdat meer dan de helft van wat in bijvoorbeeld Groot-Brittannië wordt gegeten hoogbewerkt is. Overigens vallen ook plantaardige zuivel- en vleesvervangers als havermelk onder de noemer 'hoogbewerkt'.

Het is weer eens aangetoond dat het ongezond is om vlak voor het slapengaan nog te dineren of flink te snacken: laat eten is niet alleen gecorreleerd aan overgewicht, het zorgt er vooral voor dat je maag en darmen 's nachts te onrustig zijn voor een goede nachtrust. Hongerig naar bed gaan is echter ook geen goed idee.

Jaarlijks melden de media voor de zekerheid nog maar eens dat je goed op moet passen als je paddenstoelen zoekt en die ook opeet: gemiddeld lopen twintig mensen per jaar hierdoor een vergiftiging op.

cantharellen mandje

Maar liefst 48 families hebben Nestlé aangeklaagd nadat meerdere kinderen zijn overleden na het eten van producten als diepvriespizza's van Nestlémerk Buitona. De producten waren met e-coli besmet, en dat is bij Nestlé niet voor het eerst.

Een toerist in Mexico is gestorven nadat hij een burrito met sesamzaad had gegeten. Hij had stom genoeg het personeel meermaals gevraagd of er echt geen sesamzaad was gebruikt.

Een restaurantrecensent legt in een column uit dat het controleren van de voedselveiligheid niet tot de taken van recensenten behoort; ook is in een recensie geen plaats voor een volledige opsomming hoe goed de restaurants rekening houden met allerlei eetbeperkingen en -wensen - die informatie kunnen mensen zelf prima op de website van het restaurant zelf vinden.

restaurant tafel

Schaarste en inflatie

Er wordt steeds meer honger geleden, terwijl er wereldwijd meer dan voldoende voedsel wordt geproduceerd. Dit wordt volgens de voedsel- en landbouworganisatie FAO veroorzaakt door 'een giftige mix van gewapende conflicten, klimaatverandering en de coronapandemie. Uit het rapport blijkt ook dat de wereldwijde vleesproductie niet krimpt, maar juist groeit.

Vanwege de sterk gestegen energieprijzen is HAK tijdelijk gestopt met de productie van onder andere appelmoes: de producten zouden anders te duur worden. Ze hebben echter nog voldoende voorraad, dus we hoeven niet voor lege schappen te vrezen.

Nu de feestdagen naderen, komen de bakkers er niet onder uit om oliebollen te verkopen: die zullen echter, om welbekende redenen, een stukje duurder zijn dan vorig jaar.

oliebollen

Griekenland vraagt supermarkten om vijftig basisproducten voor een betaalbare, redelijke prijs aan te blijven bieden. De Griekse inflatie is twaalf procent, maar sommige levensmiddelen zijn wel 23% duurder geworden.

Tegenwoordig geldt het als slim, milieubewust en zelfs wat chic om producten te gebruiken waarvan de ten-minste-houdbaar-tot-datum is verstreken: meestal blijven ze nog wel maanden of zelfs jaren goed. Websites als Foodello spelen gretig op deze trend in. Een redacteur van The Guardian testte een week lang deze producten en vond het prima te doen: je moet alleen niet vergeten er ook verse groente bij te eten.

Vanaf november zullen de filialen van de Duitse Aldi Nord een uurtje eerder sluiten, om energie te besparen. Ook andere winkels pleiten ervoor om gezamenlijk de winkeltijden te verkorten. Supermarkt Rewe daarentegen geeft aan dat de verwachte energiebesparing maar minimaal zal zijn; bovendien moet de koeling sowieso de hele dag en nacht blijven werken.

aldi

Herrie in de horeca

De PXL-hogeschool in het Belgische Hasselt past het lesrooster aan, zodat de studenten niet allemaal tegelijkertijd komen lunchen in het studentenrestaurant. Want dat restaurant is welhaast te populair, mede vanwege het grote plantaardige aanbod.

Comedian James Corden is uit een New Yorks restaurant verbannen nadat hij het personeel vanwege een fout in de bestelling op luide toon had verweten dat ze niet goed genoeg zijn voor hun werk. Na openbare excuses was hij weer welkom. Volgens een commentaar in The Guardian maken succesvolle, rijke mensen zich vaker schuldig aan grof gedrag naar restaurantpersoneel, dat in hun ogen lager op de sociale ladder staat.

Brusselse koffiebars nemen maatregelen tegen 'laptopplakkers', mensen die nauwelijks iets consumeren, maar wel uren blijven zitten werken.

In een EU-project wordt onderzocht hoe scholen gezondere en toch betaalbare (warme) lunches kunnen aanbieden. Vegetarische gerechten spelen daarbij een belangrijke rol. Wel wordt vermoed dat kinderen wel wat moeten worden geholpen bij het veranderproces, bijvoorbeeld met probeerporties.

hipsterbar

Controversieel culinair

De Great British Bake Off is beschuldigd van culturele toe-eigening: in de Mexicaanse week werden volop sombreros gedragen en de opdrachten waren rijk aan clichés als tacos en tequila. Dit alles getuigt van een zwaar verouderd, stereotiep beeld van Mexico en de Mexicaanse keuken.

Een ijsbergsla met een blonde pruik op is langer goed gebleven dan dat de Britse president Liz Truss in functie was. Een geslaagde stunt van de Britse tabloid The Daily Star, naar aanleiding van een voorspelling in The Economist.

daily star lettuce liz truss

Foto: Daily Star op Twitter

Het Zwitserse Hooggerechtshof heeft bepaald dat Lidl de vrijwel identieke imitaten van de beroemde chocoladekonijnen van Lindt moet vernietigen. In het oordeel stond ook de suggestie dat de chocolade kan worden gesmolten en opnieuw gebruikt.

Minderjarige asielzoekers in het Groningse Stadskanaal kregen beschimmeld brood bij het ontbijt. Het COA wijt dit voorval aan 'opstartperikelen' en stelt dat ze 'hun stinkende best doen'.

Nederland is in 'patatoorlog' met Colombia: volgens Colombia bieden Europese fritesproducten hun producten te goedkoop aan. Een woordvoerder van onder andere Aviko stelt dat ze niets verkeerds doen: omdat ze hier uiterst efficiënt werken, kunnen ze hun patat nu eenmaal voor een laag bedrag produceren en aanbieden.

patat op krant

En verder

  • Dietrich Mateschitz, de Oostenrijkse ondernemer die het bedrijf Red Bull oprichtte, is onlangs gestorven.
  • In San Francisco is een hondenrestaurant geopend: in Dogue krijgen honden voor 75 dollar een maaltijd van meerdere gangen, en ook het baasje krijgt wat lekkers.

  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama