Open menu

maandoverzicht 256x192De Nieuwe Winkel is het beste plantaardige restaurant ter wereld. Singapore is het middelpunt van de vleesalternatieven. Qatar verbiedt op het laatste moment alcohol in de stadions. De Indische rijsttafel is immaterieel erfgoed. KFC heeft een feestelijke suggestie voor de Kristallnacht. Lidl stopt met het invliegen van groenten. Een populair afslankmiddel in de VS zorgt dat je misselijk wordt van eten. De Neanderthalers hielden van lekker eten. De laatste twee maanden van het jaar in vogelvlucht.

Lekker vegetarisch

120 jaar geleden ging het eerste vegetarische restaurant van Rotterdam open, genaamd Futura Nobis. Een bekende vegetariër in die tijd was de bokser Bep van Klaveren. Pas in de jaren 1970 kwam de tweede 'vegetarische golf', mede onder invloed van de reformbeweging.

Tegenwoordig is wellicht het bekendste plantaardige restaurant in Nederland de Nieuwe Winkel in Nijmegen. Op het Gastronomic Forum in Barcelona is het restaurant onlangs zelfs verkozen tot beste plantaardige restaurant van de wereld.

de nieuwe winkel keuken

Singapore is het middelpunt van de vleesalternatieven, zowel wat betreft plantaardige alternatieven als ook kweekvlees. Er zijn verschillende redenen voor dit succes: ten eerste wil de stadsstaat zo veel mogelijk zelfvoorzienend zijn, en daarnaast zijn er in het land weinig boeren die tegen deze ontwikkeling kunnen protesteren.

De Amerikaanse voedsel- en warenautoriteiten hebben 'kweekvlees' nu als veilig voor consumptie verklaard. Naar verwachting zullen over een paar maanden de eerste producten in de supermarkt te krijgen zijn.

De eerste dinosauriërs waren overwegend vleeseters, uiteindelijk ontwikkelden ze zich vaak verder tot planteneters.

dinosaurier

Eten is cultuur

Net voor de start van het WK voetbal verbood Qatar de verkoop en consumptie van alcohol in de stadions. Aan de ene kant is het begrijpelijk dat ze hun bevolking liever niet aan aangeschoten of dronken fans bloot willen stellen, aan de andere kant had Qatar dit al maanden of zelfs jaren geleden kunnen besluiten.

De Indische rijsttafel is uitgeroepen tot Nederlands immaterieel erfgoed. Indische Nederlanders zijn blij dat dit koloniale gerecht nu de erkenning krijgt die het verdient, maar Indonesiërs beschouwen deze tafel vol vernederlandste traditionele gerechten als culturele toeëigening.

bijgerechtjes1

Atjar Ketimoen, bijgerecht uit Jols Indische Rijsttafel (kerstmenu uit 2017)

De Duitse tak van KFC heeft een slechte beurt gemaakt met een reclame om de herdenking van Kristallnacht te vieren met een knapperig kippetje bedekt met zachte kaas. KFC bood zijn excuses aan en verklaarde dat de slecht getimede reclame automatisch was gegenereerd op basis van een kalender met feest- en gedenkdagen.

Een Amerikaanse heeft Heinz-Kraft aangeklaagd, omdat ze haar kant-en-klare macaronimaaltijd bij lange na niet binnen de beloofde 3.5 minuten klaar kon maken. Het bedrijf betwijfelt sterk of ze met haar 'lichtzinnige' aanklacht de geëiste 5 miljoen dollar binnen zal halen.

Het lijkt een flauwe belgenmop, maar in Antwerpen gebeurde het echt: nadat de inzittenden van een auto waren gevlucht voor de politie, keerde er eentje, de moeder van het stel, terug om haar frietjes op te halen. Door die nogal onhandige actie zijn ze alle zes opgepakt.

In het Vlaamse Kasterlee vond de dertiende editie van de jaarlijkse pompoenregatta plaats: deelnemers moesten in een uitgeholde pompoen een parcours op het water afleggen.

pompoenen

Een beter milieu

Groente en fruit als appels worden vaak van de andere kant van de wereld ingevlogen, en dat terwijl ze ook hier groeien - en veel goedkoper zijn. Albert Heijn doet er naar eigen zeggen al alles aan om de CO2-uitstoot te verlagen, en Lidl stopt zelfs volledig met het invliegen van groenten. Overigens werden de meeste producten sowieso al per schip - en dus niet per vliegtuig - vervoerd.

De Tweede Kamer wil dat supermarkten stoppen met prijsstunten met groente, fruit, zuivel en vlees, zodat boeren hiervoor een eerlijke prijs kunnen krijgen.

Volgens een Duitse wetenschapper is biologisch en plantaardig weliswaar beter voor het klimaat en het milieu, maar in kleine hoeveelheden is de consumptie van vlees ook prima te verdedigen; en groente hoeft niet altijd biologisch en regionaal te zijn.

Een Nederlandse fabrikant van Oreo-koekjes heeft giftig ammoniak gebruikt om de koekjes hun zwarte kleur te geven. Met de koekjes zelf is niets aan de hand, maar de uitstoot van ammonium zorgde wel voor overlast en gezondheidsgevaar voor de omwonenden.

oreos

Lekker gezond

In Amerika is het een hit: een injectie met Ozempic, die zorgt dat je er flink van afvalt. Het 'geheim': het spul zorgt ervoor dat het eten je al na vier happen tegen gaat staan, of dat je er zelfs misselijk van wordt. Hetzelfde principe wordt ook wel gebruikt om mensen van de alcohol of sigaretten af te helpen, maar toegepast op eten - wat tenslotte een dagelijkse behoefte is - doet de behandeling wel erg denken aan A Clockwork Orange.

Vorig jaar wonnen de groente- en fruitsnoepjes van Nicolette van Dam het Gouden Windei, de anti-prijs voor het meest misleidende product. Ondertussen zijn ze stilletjes uit de handel gehaald; 'kanshebbers' trekken hun product regelmatig terug of passen de beloftes op de verpakking snel aan.

Wie hoofdzakelijk plantaardig eet, loopt duidelijk minder risico op darmkanker. Dit geldt vooral voor mannen, ook omdat mannen in het algemeen vatbaarder zijn voor deze vorm van kanker.

Duitsland gaat zich sterk maken voor gezond, milieuvriendelijk en betaalbaar voedsel, onder andere door regionale producten in kantines aan te bieden. Ook hoopt de regering met gezonde, gratis schoollunches ervoor te zorgen dat de Duitse jeugd gezonder en minder dik wordt.

groente markt

Smakelijke snacks

Snoepfabrikant Mars heeft veel publiciteit gekregen met de aankondiging dat ze de mini-Bounties uit de beroemde Celebrations-doos verwijderen. Klaarblijkelijk is deze kokosreep minstens zo controversieel als korianderblad: of je houdt ervan, of je vindt ze vreselijk. De reepjes zijn trouwens uit lang niet alle dozen verdwenen, en in Nederland en België worden ze als vanouds gewoon mét verkocht.

Mexicanen zijn dol op suikerhoudende frisdranken. Hoewel de regering deze dikmakende drankjes wil verbieden, weert de frisdrankindustrie zich stevig. Ook andere pogingen om zwaarbewerkte, ongezonde producten uit de schappen te krijgen, verlopen moeizaam.

Een TikTok-gebruiker heeft een zak Cheetos in een sarcofaag begraven, met de boodschap deze pas over 10.000 jaar weer te openen. Hij hoopt dat toekomstige beschavingen hun voordeel kunnen doen met de kennis over deze kaassnack.

kaaszoutjes

Inflatie en armoede

De nieuwe kookshow van Jamie Oliver, waarin hij maaltijden voor slechts één pond per persoon maakt, stuit op kritiek uit allerlei richtingen. Sommigen klagen dat de maaltijden altijd duurder zijn, omdat je nu eenmaal geen snufje zout los in de supermarkt kunt krijgen, anderen vinden het tegenstrijdig dat hij zijn goedkope maaltijden in peperdure pannen klaarmaakt. Gelukkig zijn er ook mensen die dit sympathieke en nuttige initiatief wél kunnen waarderen.

Een Britse grootmoeder legt uit waarom ze haar familie in totaal 180 pond laat betalen voor het kerstdiner. Ze vraagt per familielid een bedrag dat past bij hun financiële situatie. Na het overlijden van haar man vindt ze dit de meest praktische manier om met een beperkt budget toch een kerstdiner aan te kunnen bieden.

Egyptenaren zien brood als een basisrecht. Nu de afhankelijkheid van tarwe uit het buitenland tot torenhoge prijzen leidt, heeft de regering grote graanprojecten opgezet in de Egyptische woestijn.

platbrood

Curieus culinair

De Neanderthalers hielden van lekker eten, zo blijkt uit een vondst in Irak. Onder andere resten van een platbrood duiden er op dat ze er al uitgebreide kooktechnieken op na hielden. De VRT geeft een leuk recept voor dit brood op basis van grof brooddeeg, met ook graszaad er in.

Koningin Mary, Queen of Scots, was een lekkerbek. In haar luxe gevangenis at ze alles wat haar hartje begeerde, in de jaren voordat ze uiteindelijk werd onthoofd.

Zwitserse ingenieurs hebben een kaasfonduerobot gemaakt, die de perfecte kaasmassa weet te creëren, op basis van kennis van allerlei soorten kazen. Vooralsnog moet je naar Zwitserland om deze robot te bewonderen.

kaasfondue zuerich tafelvol

Een Zwitserse kaasfondue

Tenslotte

  • De eerlijke vinder van een miljoenencheque voor snoepfabrikant Haribo krijgt zes pakjes snoep, een wel erg karige beloning.
  • Een Duitse fabrikant van decoratieve kunstdruiven heeft ze uit de handel gehaald, omdat ze er te echt uitzagen.
  • En voor wie zich afvraagt waarom er geen apart novemberoverzicht is gepubliceerd: ik ben eind november verhuisd en zag nu pas kans om alle culinaire nieuwtjes te rubriceren. Zie het als een eindejaarsoverzicht.

  Meer!

 

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama