Open menu

maandoverzicht 256x192Plantaardig wordt steeds populairder, mede dankzij Veganuary. Ultrabewerkt voedsel heeft een negatief effect op onze cognitieve functies en leidt tot groeiachterstanden bij embryo's. Brits witbrood wordt gezonder dankzij favabonen. Taart meenemen naar kantoor zou verboden moeten worden. De Britse keuken is beter dan de Thaise keuken. Noma, het beste restaurant ter wereld, sluit zijn deuren; veel sterrenrestaurants bieden geen veilige werkomgeving. Volgens een nieuwe complottheorie eet het gewone volk restjes van een geheime elite. Januari 2023 in vogelvlucht.

Lekker vegetarisch

Ook in 2023 zal naar verwachting de populariteit van plantaardige alternatieven nog verder toenemen. Het prijsverschil met dierlijke producten wordt steeds kleiner en soms is plantaardig zelfs goedkoper.

Ter gelegenheid van Veganuary heeft de Deutsche Bahn drie nieuwe plantaardige gerechten op de kaart gezet. In Groot-Brittannië bieden veel restaurantketens veel minder vleesgerechten aan, niet alleen vanwege Veganuary, maar ook vanwege de prijsstijgingen en de grotere navraag.

Een snackbar in Rotterdam verkoopt 3-D-geprint vegan zuurvlees op een frietje en in het Duitse Dresden is de eerste plantaardige slagerij, de "Vleischer", geopend.

In Utrecht zijn zes activisten aangehouden die een restaurant hebben bezet uit protest tegen de aldaar geserveerde foie gras. Een dierenasiel in het Vlaamse Deurne voerde afgelopen kersttijd een adoptiestop in, om te voorkomen dat dikke konijnen voor op het feestmenu zouden worden 'geadopteerd'.

wereld redden

 

Ultrabewerkt voedsel

Wie veel ultrabewerkt voedsel eet, lijkt qua cognitieve functies sneller achteruit te gaan, blijkt uit een Braziliaanse studie. Dit effect begint al als 20 procent van iemands voedingspatroon uit ultrabewerkte producten bestaat.

Ook tijdens de zwangerschap is veel ultrabewerkt voedsel geen goed idee: uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat er een verband is tussen ultrabewerkt voedsel en groeiachterstanden bij ongeboren baby's.

Vegan eten tijdens de zwangerschap is volgens de Koninklijke Organisatie van Verloskundigen geen probleem - vegetariërs en veganisten krijgen doorgaans juist meer vezels, foliumzuur en magnesium binnen. Het is wel belangrijk om op vitamine B12 te letten en het 'puur' te houden: inderdaad, met zo min mogelijk ultrabewerkte vleesvervangers.

vegan junkfood

Lekker gezond

Voor Britten gaat er niets boven wit brood; om dit brood toch gezonder te maken, hebben wetenschappers een eiwitrijker witbrood weten te maken door favabonen aan het deeg toe te voegen. De Britten lijken het brood lekker te vinden, zolang niemand ze zegt wat er in zit.

Zodra je een stuk chocola in je mond stopt, krijg je een vettig laagje op je tong en dat laagje zorgt voor dat lekker romige mondgevoel. Na deze ontdekking zijn wetenschappers nu druk bezig om chocoladerepen uit te testen die een vette buitenlaag hebben, maar van binnen juist weinig vet bevatten.

chocolade puur

Volgens de voorzitster van het Britse Food Standards Agency zouden kantoormedewerkers niet meer moeten mogen trakteren op taart en ander ongezond spul. Ook het verbieden van reclame voor junkfood zou ze toejuichen; ze ziet dit absoluut niet als betuttelend.

Kinderen die een notenallergie hebben, kunnen een weerstand opbouwen door - onder toezicht - telkens grotere porties gekookte pinda's te eten. Het doel van deze 'training' is niet dat ze op latere leeftijd alsnog noten kunnen eten, maar om de kans op de kans op een allergische reactie door per ongeluk aanwezige noten - en de vrees dat dit kan gebeuren - te verkleinen.

Zelfs in wijnland Frankrijk worden alcoholvrije dranken steeds populairder. Ook oudere generaties vinden het goed dat jongere mensen doorgaans gezonder leven dan zij vroeger.

witte wijn glazen fles

Dankzij een TikTok-hit experimenteren veel Indonesische kinderen met snoepjes gevuld met vloeibaar stikstof: als je ze eet, komt er rook uit je neus en mond. Spannend en stoer dus. Ze lopen echter ook gevaar hun ingewanden te verbranden of ademproblemen te krijgen.

Eten is cultuur

Volgens de online gerechtendatabase TasteAtlas is de Engelse keuken beter dan bijvoorbeeld de Thaise keuken. Dat lijkt misschien een fout te zijn, maar de mensen achter de lijst verklaren dat dit toch écht een afspiegeling is van het favoriete eten van hun bezoekers.

Italiaanse boeren zijn het beu dat in andere landen producten met mafiagerelateerde namen of logo's worden verkocht, die vaak niet eens Italiaans zijn en al helemaal niet in Italië zijn geproduceerd.

Peper heeft de wereld veranderd: het Britse verlangen om deze specerij zo goedkoop mogelijk te verkrijgen was het startschot van het koloniale tijdperk, iets wat vele Britten blijkbaar zich niet eens bewust zijn.

In het centrum van Utrecht is bij wijze van experiment een kassaloze Aldi geopend, waar camera's automatisch registreren welke producten je in je tas stopt. Scannen is dus overbodig. Toch is die winkel zelfs op een zaterdagmiddag vrijwel geheel leeg: je moet er namelijk met een creditcard betalen, en laten juist Nederlanders die bijna nooit op zak hebben.

aldi

Toprestaurants in de problemen

Noma, het beste restaurant ter wereld, sluit zijn deuren. Volgens sterrenkok René Redzepi is het vrijwel onmogelijk om zijn personeel een acceptabel loon te betalen, ook al kosten de topmenu's een lieve duit. Daarnaast was Noma ook geen veilige werkomgeving, mede door woedeuitbarstingen van de chefkok zelfs.

Beledigingen, mishandelingen en andere vormen van machtsmisbruik lijken aan de orde van de dag te zijn in keukens van toprestaurants, zo blijkt uit onderzoek. Dit is onlangs onder andere in beeld gebracht in de film Boiling Point.

Dit alles heeft tot een discussie over de toekomst van sterrenrestaurants geleid.

restaurant kok wanhopig

Armoede en schaarste

De Britse supermarkt Tesco heeft vleesproducten als spek en worst achter slot en grendel gezet, om winkeldiefstal te voorkomen. Vanwege de toenemende inflatie is het aantal diefstallen met zestien procent gestegen.

Nederlanders in voedselnood durven uit schaamte vaak geen hulp te vragen. Hulporganisaties bieden daarom steeds vaker aparte ruimtes met meer privacy aan, zodat mensen kunnen komen zonder het gevaar te lopen 'betrapt' te worden. Huisartsen worden aangemoedigd om ook naar de financiële gezondheid van hun patienten te vragen.

Volgens een complottheorie onder oudere generaties zijn de voedingsproducten die wij, het gewone volk, kunnen kopen de afdankertjes die niet goed genoeg zijn voor de geheime elite.

Door schaarste zijn uien in de Filipijnen een luxeproduct geworden. Met heuse uienkartels tot gevolg en sommige bruiden houden inmiddels trots een boeket uien vast, als teken van rijkdom.

uien stapel

En verder


  Meer!

 

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama