Open menu

maandoverzicht 256x192Er komt misschien toch geen suikertaks op havermelk. Steeds meer gemeenten verbieden vleesreclame in bushokjes. De vleeslobby wil zich als duurzaam op de klimaatconferentie presenteren. Ultrabewerkt voedsel blijkt toch niet zo ongezond te zijn als gedacht - of toch juist wel. Loeihete chilipepertjes zijn populair. Andrew Tate 'haat' eten. Britten besparen geld door naar Polen te vliegen en daar boodschappen te doen. Belgen gaan vaker naar de frituur en minder op restaurant. De crompouce verovert en verdeelt Nederland. November 2023 in vogelvlucht.

Lekker vegetarisch

Het lijkt er op dat er vanaf 2024 tóch geen extra heffing komt op havermelk, zoals dat zal gebeuren bij 'gewone' frisdranken. De Eerste Kamer heeft een motie aangenomen om dranken zonder toegevoegde suikers niet langer onder de verhoogde heffing te laten vallen.

Uit een analyse van 37 wetenschappelijke studies blijkt dat de kans op diabetes en hart- en vaatziekten aanzienlijk daalt als je vlees vervangt door plantaardige zaken als granen, bonen en noten.

In steeds meer gemeenten zijn bushokjesreclames voor vlees, zuivel en vliegvakanties verboden. De reclamebranch is kritisch en vindt dat dit op landelijk niveau geregeld moet worden, zodat er geen wildgroei aan lokale regeltjes ontstaat.

De Italiaanse regering heeft de verkoop van kweekvlees alvast verboden. De regering vreest problemen voor de volksgezondheid en vindt dat gekweekt vlees "de deugdzame relatie tussen land en de mens verbreekt".

haver

Vlezig nieuws

De vleesindustrie en vleeslobby wil op de komende klimaatconferentie in Dubai regeringsleiders overtuigen dat vlees en zuivel ontzettend duurzaam zijn. Hiermee proberen ze klaarblijkelijk de invoering van onvermijdbare milieumaatregelen te vertragen of te belemmeren.

Jaarlijks wordt wereldwijd het vlees van 18 miljard geslachte dieren weggesmeten. In geïndustrialiseerde landen ligt de schuld met name bij supermarkten, restaurants en huishoudens.

Het Algemeen Dagblad checkt: is de vee-industrie een enorme voedselverspiller? Die stelling blijkt te kloppen, al zal niet alle veegrond die vrij zou komen geschikt zijn voor landbouw - maar wel voor bijvoorbeeld woningen.

Zuid-Korea gaat het eten van hondenvlees verbieden en daarmee komt het einde aan een eeuwenoude 'traditie'.

Italiaanse witte truffels worden voor grof geld aan restaurants verkocht. Dit wakkert ook de misdaad aan, waarbij geregeld de speciaal voor het truffelzoeken getrainde honden worden vermoord.

koe hond

Lekker gezond

Nadat ultrabewerkt voedsel steeds negatief in het nieuws is gekomen, komt een onderzoek - ondersteund door de Wereldgezondheidsorganisatie - tot de conclusie dat sommige ultrabewerkte producten juist wel gezond zijn: supermarktbrood bevat bijvoorbeeld vezels. Zoetigheid, snacks, vleesvervangers en kant-en-klaarmaaltijden zijn weliswaar niet gezond, maar ook niet schadelijk.

Een andere studie vindt juist weer een verband tussen ultrabewerkt voedsel in het algemeen en verschillende soorten kanker. Het zou vooral schadelijk zijn in combinatie met veel lichaamsvet. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Een suikertaks op frisdrank - zoals in 2024 in Nederland wordt ingevoerd - zou miljarden euro's aan kosten voor gezondheidszorg besparen. Zou de belasting voor elke frisdrank even hoog zijn, dan gaat de verkoop omlaag, en als de belasting afhankelijk zou zijn van het suikergehalte zouden fabrikanten proberen minder suiker te gebruiken.

Loeihete chilipepertjes zijn populair en er worden zelfs wedstrijden gehouden wie het scherpste kan eten. In extreme gevallen kan deze trend tot serieuze pijnklachten en maagproblemen leiden.

De omstreden influencer Andrew Tate 'haat' eten. In zijn extreme machowereldje geldt vasten als mannelijk en een bewijs van zelfcontrole. Een columniste vermoedt dat als een vrouwelijke influencer uitsluitend hippe eetdrankjes als Huel naar binnen zou werken, iedereen zou denken dat ze een eetstoornis heeft.

habaneropepertjes

Een betere wereld

Waarschuwingen zoals op pakjes sigaretten, die wijzen op de schadelijke gevolgen voor de gezondheid en het klimaat, zouden helpen om de verkoop van vlees omlaag te krijgen.

De Duitse supermarkten Edeka en Rewe worden ervan beschuldigd dat ze hun toeleveringsketens niet voldoende controleren. Er zouden misstanden zijn op verschillende ananas- en bananenplantages.

De Europese Commissie wil strengere regels voor verpakkingen. Franse politici vrezen dat dit het einde zal betekenen van de typische houten doosjes rond de camembert. Voor echte, traditionele camembert was echter al een uitzondering voorzien - maar niet voor bijvoorbeeld de (niet-traditionele) Président-camemberts.

wereld redden

Schaarste en inflatie

Britse YouTubers hebben geld bespaard door naar Polen te vliegen en daar boodschappen bij de Lidl te doen. De stunt leverde maar zo'n twaalf euro winst op, maar maakt wel duidelijk hoe duur alles is geworden in het Verenigd Koninkrijk.

In steeds meer restaurants moet je betalen voor een broodmandje op tafel. Eén reden zijn de gestegen kosten, maar de maatregel gaat ook voedselverpilling tegen. Als gasten moeten betalen voor het brood, gaan ze er respectvoller mee om.

Belgen gaan minder vaak naar het restaurant en in plaats daarvan vaker naar de frituur. Dagelijks naar de supermarkt wordt steeds gewoner, maar we kiezen vaker voor goedkope huismerken.

supermarkt familie winkelwagen

Opmerkelijk culinair

De 'crompouce', een combinatie van een croissant met een tompoes, verdeelt Nederland. Sommigen denken dat het - net als de cronut - een hype is die overwaait. Een Utrechtse bakker heeft de merknaam 'crompouce' alvast geclaimd en hoopt hier geld uit te slepen.

In Rome is een restaurant geopend dat luxe maaltijden voor honden - en hun bezitters - serveert. Er wordt nadrukkelijk aandacht gegeven aan de presentatie. Het hondenoog wil tenslotte ook wat.

Het menu van een diner op de Titanic, dat drie dagen voor de botsing met de ijsberg werd geserveerd, is verkocht voor maar liefst 83.000 Britse pond.

Nadat de champagne uit een negentiende-eeuws scheepswrak excellent bleek te zijn, experimenteren producenten nu met het expres op de zeebodem laten rijpen van champagne.

crompouce

Foto: Bas De Haan, Wikimedia

En verder


  Meer!

 

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama