Open menu

maandoverzicht 256x192Lidl probeert vleeseters met vleesvervangers te verleiden. Gelderse politici kunnen klaarblijkelijk geen dag zonder vlees. Het Amazonewoud moet wijken voor vleesproductie. Regionale producten zijn vaak helemaal niet zo regionaal of goed voor de wereld. Danone roept op tot hogere belastingen op vet, suiker en zout. Chinezen verbazen zich over saai 'white people food'. New York beleeft een 'pizzapocalypse'.

Lekker vegetarisch

Allereerst een vakantietip: in München vind je de eerste volledig vegetarische Haribo-shop, met uitsluitend vegetarische en vegan versies van dit populaire snoepgoed.

Lidl legt in een proef vegetarische producten direct naast het vlees, met de bedoeling de vleeseter te verleiden. Gelukkig voor de vegetariërs wordt het merendeel van het vegetarische assortiment nog steeds wel in een apart schap aangeboden.

haribo

Vleselijk nieuws

De Gelderse Provinciale Staten hebben een motie aangenomen dat er dagelijks minstens één vleesmaaltijd in de kantine wordt geserveerd. Eén dag per week zonder vlees is klaarblijkelijk te veel gevraagd voor de PVV, BBB, CDA, VVD, SGP, PVV, FvD, JA21 en 50PLUS.

De Amerikaanse fastfoodketen Chick-fil-A is een doelwit van extreem-rechts geworden, omdat hun diversiteitsbeleid te 'woke' zou zijn. Vleesgerichte fastfoodketens zijn doorgaans juist conservatief.

In zes jaar tijd zijn er meer dan 800 miljoen bomen in het Amazonegebied omgehakt, om plaats te maken voor de productie van rundvlees. Onder de Braziliaanse ex-president Bolsonaro werd deze praktijk aangemoedigd en zijn opvolger Lula heeft het tij nog niet weten te keren.

Ierland overweegt om 200.000 koeien te slachten om zijn klimaatdoelstellingen te halen.

koeien nieuwsgierig

Een betere wereld

'Regionale' producten in Amerikaanse supermarkten zijn vaak helemaal niet zo regionaal als het lijkt. Zo kan bijvoorbeeld een lokaal geproduceerde vegan yoghurt gemaakt zijn van cashewnoten uit Vietnam of Ivoorkust. De term 'regionaal' is vooral een marketingtruc.

Het lijkt sowieso niet vast te staan of regionale producten werkelijk beter voor onze planeet zijn. Slechts 1 tot 9 procent van de co2-uitstoot wordt door het transport veroorzaakt, dit tegenover gemiddeld 61% uitstoot bij het productieproces.

Biologische melk kost bij de discounters nauwelijks meer dan 'gewone' melk. Duitse discounters hebben contracten met biologische boerencoöperaties afgesloten, waarbij de grote hoeveelheden die verkocht worden de lage koop- en verkoopprijs compenseren. En zo kunnen Aldi en Lidl scoren met een milieubewust imago.

melkflessen

Bewakers van een ananasplantage in Kenia worden ervan beschuldigd dat ze mensen die het terrein onbevoegd hadden betreden - om misschien ananassen te stelen, of misschien ook niet - in koelen bloede hebben vermoord.

In de Filippijnen staat de genetisch gemanipuleerde 'Golden Rice' onder discussie. De rijst bevat meer vitamine A, wat voor kinderen een voordeel zou zijn. Volgens critici zijn de milieu-effecten nog niet bekend en moet je wel heel veel rijst eten om aan je dagelijkse portie vitamine A te komen - wortels zijn veel goedkoper en effectiever.

Een kersenplukfestival in het Britse Cornwall is afgelast omdat de merels het fruit al hadden opgegeten. Ondanks de teleurstelling gunnen de organisatoren de vogels deze traktatie.

wereld redden

Lekker gezond

Het stofje taurine, een veelgebruikt ingrediënt in energiedrankjes, werkt mogelijk het verouderingsproces tegen. Taurine komt van nature voor in ons lichaam, maar de hoeveelheid neemt af als we ouder worden. Muizen die taurine toegediend kregen leefden langer en gezonder - het effect op mensen moet nog worden onderzocht.

Multinational Danone roept de Britse regering op om hogere belasting op vet, suiker en zout te heffen. Deze maatregel is nodig om het voor de voedingsindustrie - inclusief Danone zelf - aantrekkelijk genoeg te maken om gezondere producten te ontwikkelen en te produceren.

Een Amerikaan heeft honderd dagen bij McDonald's gegeten en is daarbij 13 kilo afgevallen. In talkshows verklaarde hij het geheim van zijn succes: hij at van alles slechts een halve portie - en gooide vermoedelijk de rest gewoon weg.

Naast zoetekauwen heb je ook mensen die juist van hartig en zout houden. Een tip voor 'zoutekauwen': geniet vooral van zelfgemaakte zoutigheden en vermijd zo veel mogelijk zwaarbewerkte zoute snacks.

chips

Eten is cultuur

De stad New York wil dat pizzeria's met een houtoven een luchtfilter aanbrengen, om rookoverlast te verminderen. Trump-aanhangers zien deze maatregel als een linkse samenzwering om pizzeria's uit New York te verdrijven en dat dat filter de smaak van de pizza's negatief zou beïnvloeden. Dat laatste is natuurlijk een flutargument: een afzuigkap heeft tenslotte ook geen invloed op dat wat je kookt. Er wordt echter al van 'pizzagate' en 'pizzapocalypse' gesproken.

Een Japanse scholier die onlangs in een sushirestaurant een sushi met een net gelikte vinger heeft aangeraakt is aangeklaagd voor omgerekend 410.000 euro. Dat zou het verlies zijn dat de sushiketen zou hebben geleden nadat deze actie in de sociale media de ronde was gegaan.

De Britse currytenten trekken steeds minder klanten. De ooit razend populaire afhaalcurries - flink aangepast aan de Britse smaak - zijn al decennia hetzelfde gebleven, terwijl Britten toenemend juist authentieke Indiase curries willen.

Een nieuwe trend op Chinese sociale media: saai 'white people food'. Op onder andere Weiba gaan foto's en reviews van broodjes kaas en ander saai Westerse 'lunches of suffering' de ronde. Op TikTok verbaast men zich dat witte mensen zo weinig waarde aan lekker eten hechten.

boterham pindakaas

En verder

 


  Meer!

 

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama