Open menu

maandoverzicht 256x192Een vegan leefstijl is niet alleen op papier het meest milieuvriendelijk. Algen zijn een goede bron van vitamine B12. Veel vegan producten bevatten dierlijke sporen. Italië wil kweekvlees verbieden. Franse supermarkten en kantines mogen geen voedsel verspillen. Supermarkten gebruiken nog steeds te veel plastic. In de VS lijden een half miljoen mensen aan een vleesallergie. In Vietnam zijn 2000 jaar oude sporen van curry gevonden. Veel Britten weten niet eens hoe ze een eitje moeten koken. Juli 2023 in vogelvlucht.

Lekker vegetarisch

Op papier was al bekend dat een vegan dieet het meest milieuvriendelijk is. Nu blijkt uit een analyse van de eetpatronen van 55.000 Britten dat plantaardige eetpatronen tot wel 75% minder uitstoot opleveren dan een leefstijl met veel vlees.

Wetenschappers van Cambridge University hebben ontdekt dat algen erg geschikt zijn als plantaardige bron voor vitamine B12. Niet alle B12-supplementen bevatten klaarblijkelijk de juiste vorm van B12, waardoor veganisten alsnog een gebrek aan deze essentiële vitamine op kunnen lopen.

Uit onderzoek van wetenschappers uit Hampshire en Kent blijkt dat 90% van de geteste vegan producten sporen van dierlijke producten, zoals melk, bevatte. Dat die producten dan helemaal niet vegan zijn, zoals Foodlog kopte, is wellicht wat erg dramatisch, maar voor mensen met bijvoorbeeld een lactose-intolerantie kan dit wel problematisch zijn.

Een restaurantbezitter uit het Duitse Tübingen gaat naar de rechter om aan te vechten dat de BTW op plantaardige melk 19% is, terwijl dit voor koemelk maar 7% is. Plantaardige melk - pardon, ik bedoel natuurlijk 'drinks' - wordt door de Duitse Belastingdienst als frisdrank beschouwd.

vegan think

De Italiaanse regering wil kweekvlees verbieden, omdat het niet bij hun cultuur en traditie zou passen. In het Italiaans wordt kweekvlees 'synthetisch vlees' genoemd, terwijl het toch echt een dierlijk product (uit het laboratorium) is.

Een beter milieu

Al sinds 2016 mogen Franse supermarkten geen onverkochte levensmiddelen zomaar weggooien. Nu de supermarkten hiervoor werkende, creatieve oplossingen hebben gevonden, wordt de wet verder aangescherpt: het wegwerpverbod geldt nu ook groothandels en kantines. Daarom krijgen schoolkinderen nu vaak een kleinere portie, maar mogen ze wel (gratis) nog eens opscheppen.

Brusselse supermarkten worden binnenkort verplicht om hun onverkochte voedingsproducten te doneren. Naast het voorkomen van voedingsverspilling is het doel ook uitdrukkelijk om de voedselhulp te ondersteunen.

supermarkt

Een groep idealisten uit het Belgische Luik zijn al tien jaar bezig met het opbouwen van een volledig regionale voedingsketen. Dit heeft geleid tot vele mooie initiatieven en een levendige regionale handel, maar het doel om in 35 jaar 100% regionaal te zijn, is nog lang niet bereikt.

Supermarkten gebruiken nog steeds veel te veel niet-recyclebare plastic verpakkingen, blijkt uit onderzoek van de Duitse Umwelthilfe. Dit is niet alleen de schuld van de supermarkten: er komen gemiddeld steeds meer een- en tweepersonenhuishoudens, die kleinere hoeveelheden nodig hebben, en daarnaast zijn gemaksproducten, kant-en-klaargerechten en fastfood onverminderd populair.

De klimaatverandering zorgt ervoor dat de appelteelt in Zuid-Duitsland steeds meer in de problemen komt. Oorzaken zijn een te droge bodem en een te vroege bloeiperiode, die vaak wordt onderbroken door een korte, late periode met vorst en extreem weer, zoals hagel. In plaats van appels worden steeds vaker mediterrane vruchten als perziken, abrikozen en meloenen geteeld.

appels boomgaard

Lekker gezond

In de Verenigde Staten lijden bijna een half miljoen mensen aan een vleesallergie, als gevolg van een tekenbeet. Tot de symptomen horen jeuk, duizeligheid, misselijkheid en ademproblemen - variërend van mild tot levensbedreigend. De lone-star-teek, die deze allergie veroorzaakt, komt overigens slechts in het zuiden van de VS en Latijns-Amerika voor.

Producten die speciaal voor kinderen zijn ontwikkeld bevatten gemiddeld meer suiker dan hun 'volwassen' tegenhangers. Dit geldt bijvoorbeeld voor ontbijtgranen, frisdrank en mueslirepen. De Duitse minister voor voedselkwaliteit roept de producenten nog eens op om kant-en-klaarproducten voor kinderen én volwassenen snel een stuk gezonder te maken.

Het Londense vervoersbedrijf Transport for London heeft een reclameposter voor een theatershow verboden, omdat er een levensgrote huwelijkstaart op stond afgebeeld, met de acteurs er op. De poster gaat tegen de richtlijnen in om kinderen te behoeden voor reclame voor zoetigheid.

tony n tinas wedding

Foto: Tony n'Tina's Wedding

Schaarste en inflatie

Zuid-Koreanen hamsteren massaal zout en zeevruchten, kort voordat er uit de kernreactor van Fukushima radio-actief water zal worden geloosd. Volgens de Japanse autoriteiten en de atoomwaakhond van de VN dat deze geplande operatie veilig en noodzakelijk is.

In India is de prijs van tomaten met 500% gestegen en daarom grijpen Indiërs steeds vaker naar tomatenpuree, dat veel goedkoper is.

Na maanden van prijsstijgingen beginnen de supermarktprijzen langzaam te dalen. Naast melkproducten en eieren geldt dit ook voor bijvoorbeeld komkommers, aardbeien en aubergines. Goedkopere huismerken blijven onverminderd populair als alternatief voor A-merken.

Britse restaurants vragen steeds vaker een fiks bedrag aan klanten die te laat afzeggen of niet komen opdagen. Er zijn te veel mensen die via een app een tafel in meerdere restaurants reserveren, om er dan eentje te kiezen. Hierdoor moeten restaurants onnodig klanten teleurstellend en lijden ze flink verlies.

restaurant kok wanhopig

Eten is cultuur

In Vietnam zijn maalstenen van tweeduizend jaar gevonden met sporen van curryspecerijen, zoals kurkuma, kruidnagel, gember en nootmuskaat. Deze vondst bewijst dat de handel in specerijen - over afstanden tot meerdere duizenden kilometers - al oeroud is. In India en Pakistan worden al sinds vierduizend jaren currymengsels gemaakt.

De Rotterdamse bedenker van de 'kapsalon' is op 47-jarige leeftijd overleden. Het patatje met onder andere gesmolten kaas, tomaten en sla is ondertussen wereldwijd bekend.

Het meisje dat ernstige brandworden door een warme kipnugget had opgelopen, krijgt 800.000 dollar schadevergoeding van McDonald's. De fastfoodketen voelt zich nog steeds niet verantwoordelijk voor wat de klant na aankoop doet met de nugget.

Een op de vijf Britten zijn naar eigen zeggen bepaald geen keukenprinsen en -prinsessen, en een op de vier zou niet weten hoe ze een eitje zouden moeten koken. Daartegenover ziet een derde van de Britten zichzelf als een excellente kok.

eieren nest

En verder


  Meer!

 

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama