Open menu

maandoverzicht 256x192De verkoop van vleesvervangers en het aantal vegetariërs en flexitariërs daalt gestaag. De Universiteit Gent vermindert het vegetarisch aanbod. Ultrabewerkt voedsel is nog ongezonder dan gedacht. Afslankmedicijnen zijn populair, maar er kleven veel risico's aan. De Duitse discounter Penny oogst hoon met hun actie 'werkelijke prijs'. De verkoop van huismerken is in de lift. Pepernoten en chocoladeletters worden fors duurder. Een terrasje pakken in Nederland is helemaal niet zo duur. Augustus 2023 in vogelvlucht.

Lekker vegetarisch

Jarenlang waren de plantaardige burgers van Beyond Meat niet aan te slepen, maar nu zijn de verkoopcijfers in korte tijd met een derde gedaald. Ten dele kan dit door de toenemende inflatie worden verklaard: klanten kiezen vaker voor peulvruchten, die veel goedkoper zijn. Ook de slechte reputatie van zwaarbewerkte producten - wat vleesvervangers vaak zijn - speelt een rol.

In het algemeen neemt de verkoop van vleesvervangers wereldwijd af. Volgens analisten is ook de oververzadigde markt een oorzaak: het moment is gekomen dat de minder succesvolle, minder smakelijke vleesvervangers van de markt verdwijnen. Maar vooral loopt het aantal flexitariërs in rap tempo terug: van 40% vorig jaar tot 32% dit jaar.

beyond meat burger

Een kenmerkend voorbeeld van deze trend naar minder vegetarisme is dat een Duitse bedrijfskantine van Volkswagen na een luttele twee plantaardige jaren weer terug is naar maaltijden en curryworsten op vleesbasis.

Ook de Universiteit Gent vermindert het vegetarisch aanbod in haar restaurants, omdat de meeste studenten toch voor vlees en vis kozen. Als vraag en aanbod niet op elkaar zijn afgestemd leidt dit tenslotte tot onnodige kosten en voedselverspilling.

De Universiteit Antwerpen daarentegen wil het aantal vegetarische maaltijden juist fors verhogen. Ze hopen studenten en medewerkers te motiveren door ze voor te rekenen hoe duurzaam de verschillende keuzes zijn.

De stagnatie van de ontwikkeling naar meer plantaardig is onder meer te wijten aan de gigantische invloed en lobby van de vleesindustrie, die in Europa en de Verenigde Staten vele malen meer subsidie krijgen dan bedrijven die in plantaardige alternatieven investeren.

koeien nieuwsgierig

Ondertussen lanceert Juicy Marbles plantaardige spareribs met eetbare vegan 'botten'. Dit kan gezien worden als een 'ideologische provocatie', maar ook als een kans om veganisten mee te laten genieten in 'de cultuur van feesten, delen en erbij horen die bij vlees hoort'.

Lekker gezond

Ultrabewerkt voedsel verhoogt het risico op een hartaanval of beroerte - en andere gezondheidsproblemen - nog meer dan gedacht, blijkt uit twee studies. Dit geldt niet alleen voor junkfood, maar ook voor producten die gezond lijken te zijn, zoals ontbijtgranen, proteïnerepen en (plantaardige) zuivel met een smaakje.

Afslankmedicijnen zijn populair en makkelijk online te krijgen, waardoor onder andere voor diabetici - voor wie de medicijnen eigenlijk bedoeld zijn - een tekort is aan Ozempic. De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd waarschuwt voor gezondheidsrisico's en benadrukt: doe het niet!

Er schijnen veel bakerpraatjes over groente uit de familie van de nachtschade - zoals aardappels, tomaten en aubergine - op TikTok rond te gaan. Ze zouden giftig zijn, voor maagproblemen zorgen, auto-immuunziektes verergeren en te veel histamines bevatten. Een artikel in The Guardian legt uit dat dit veel subtieler ligt en dat ook nachtschade-groente vooral gezond is, tenzij je natuurlijk een allergie hebt.

tomaten tros

Een Eurowings-passagier heeft de complete voorraad pinda's van haar vlucht opgekocht. Ze lijdt aan een hevige pinda-allergie en was bang in een shock te raken door 'pindastof' dat door het vliegtuig zou kunnen vliegen. De vliegtuigmaatschappij vond deze angst sterk overdreven en weigerde speciaal voor haar een totaalverbod op pinda's in te voeren. De opkoopactie heeft haar 168 euro gekost, een bedrag dat ze nu probeert terug te krijgen.

Een Australische vrouw heeft drie gasten gedood door hun - klaarblijkelijk per ongeluk - giftige paddenstoelen te serveren. Zijzelf ligt nog in kritieke toestand in het ziekenhuis.

paddenstoelen mandje

Een beter milieu

De Duitse discounter Penny heeft als experiment in alle filialen een week lang de 'werkelijke prijs' voor negen vlees- en zuivelproducten gevraagd. Deze 'werkelijke prijs' houdt ook rekening met de kosten voor de volksgezondheid en het milieu. De boerenlobby ziet deze actie - nota bene van een discounter - als 'greenwashing'. Der Postillion - het Duitse zusje van de satirische site De Speld - reageerde met de verzonnen kop: '"Werkelijke loon": Penny betaalt werknemers een week lang het loon dat ze eigenlijk zouden moeten verdienen'.

Russische wetenschappers hebben watermeloenen op de koudste plek ter wereld gekweekt. Het experiment laat zien dat onder de juiste omstandigheden overal op aarde groenten en fruit kunnen worden gekweekt. Aardbeien, bessen en bramen zijn de volgende stap.

Het Hawaïaanse eiland Maui was een vruchtbaar paradijs, totdat het in de negentiende eeuw door Amerikaanse en Europese kolonisten tot een monocultuur van voornamelijk ananas en suiker werd omgevormd. De plantages en recentelijk ook de all-inclusive resorts verbruiken een enorme hoeveelheid water, wat er mede voor heeft gezorgd dat de gevolgen van de recente bosbranden zo desastreus waren.

ananas

Schaarste en inflatie

Door de hoge inflatie is de verkoop van de goedkopere huismerken in de lift. Het prijsverschil tussen een merkproduct en een huismerk is doorgaans aanzienlijk. Supermarkten maken ook steeds actiever reclame voor hun huismerken.

Uit Duits onderzoek heeft één op de negen Duitsers te weinig geld om elke twee dagen 'vlees, vis of een vegetarisch alternatief' te serveren. Met name alleenstaande moeders hebben het moeilijk. Wat precies als 'vegetarisch alternatief' geldt, wordt niet nader omschreven.

Pepernoten en chocoladeletters zullen dit jaar flink duurder zijn dan vorig jaar, als gevolg van de enorme prijsstijgingen van cacao en suiker - en ook de gestegen loon- en energiekosten.

pepernoten chocolade

Restaurants en andere eettenten

Een Italiaans café vroeg 2 euro voor het doorsnijden van een broodje dat de klanten graag wilden delen. Volgens de eigenaar was de prijs gerechtvaardigd: de klant kreeg ook een extra bordje en een extra placemat. Bovendien, als er een half broodje op het menu had gestaan, had dat ook iets meer gekost dan de helft van het hele broodje.

Vergeleken met andere Europese landen is een terrasje pakken in Nederland helemaal niet zo duur. Qua absolute prijs is Amsterdam een middenmotor onder de hoofdsteden en als je de koopkracht meerekent, dan kunnen Nederlanders na de Zwitsers de meeste rondjes geven.

terras drie gezusters

Restaurants in St-Tropez selecteren hun klanten op hoeveel ze uitgeven. Wie in het verleden voor relatief weinig heeft gegeten, krijgt simpelweg te horen dat er geen tafels meer vrij zijn. Beroemdheden als Brigitte Bardot hebben al decennia geleden uit onvrede over de belachelijke prijzen in het chique Franse badplaatsje hun biezen gepakt.

In Amerika is Burger King aangeklaagd omdat hun Whopper-burgers er op de foto's groter uit zagen dan ze in werkelijkheid waren. Volgens Burger King zijn ze niet verplicht om burgers te leveren 'die er precies als op de foto uitzien'. Ook McDonald's kan een vergelijkbare rechtzaak verwachten.

De Indiase Whopper moet het voorlopig zonder tomaat doen: de prijs van verse tomaten is in India meer dan verviervoudigd. Burger King vraagt om 'begrip en geduld'.

Trends en hypes

Mede gedreven door challenges op YouTube en TikTok zijn de Britten ineens dol op extreem scherpe sauzen. De supermarkt Waitrose heeft nu bijvoorbeeld meer dan 20 scherpe sauzen, waaronder een onvervalste habanerosaus. Vooral craft-sauzen van kleine producenten zijn populair.

habaneropepertjes

Kunstmatige Intelligentie (KI, AI) kan gemakkelijk van de wijs worden gebracht. Een Nieuw-Zeelandse supermarkt had een app gelanceerd die recepten verzint op basis van wat de klant in huis heeft. De maker was echter vergeten dat supermarktklanten ook huishoudelijke producten als chloor en muggenspray kopen, wat al tot enkele giftige recepten heeft geleid.

Een artikel van Microsoft dat door AI werd gegenereerd gaf de Voedselbank van Ottawa als toeristische tip voor hongerige reizigers. De menselijke beoordelaar die het automatisch gegenereerde artikel had moeten controleren was de fout klaarblijkelijk niet opgevallen.


  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama